Když k vám byl elektrický proud zaveden…

Rubrika: Technika

Elektrický gril, elektrická sekačka, světla, příslušenství k bazénu, ale třeba i vánoční osvětlení venkovních stromků… případů, kdy se vám v zahradě hodí elektrická energie, existuje ale mnohem více. Zvažte, zda se vám tedy nevyplatí nechat si udělat rozvody proudu i mimo dům, ačkoli nejde zrovna o jednoduchou a levnou záležitost.

elektrika

Proč investovat několik tisíc korun do rozvodů elektřiny, když vše vyřeší prodlužovací šňůra, která přijde na pár stokorun? Odpověď zní: jde především o bezpečnost a také pohodlí. Kabel venku nenecháte ležet celou sezonu, vždy večer nebo po práci je třeba ho stočit a uklidit. Navíc během dne překáží při pohybu i práci, hrozí, že o něj někdo zakopna a ublíží si, pominout nejde ani úraz elektrickým proudem. Toho se vyvarujete, když si necháte na zahradě rozvést elektrický proud.

Co vás čeká při instalaci

Nejlevněji přijdou rozvody elektřiny při samotné stavbě domu a zakládání zahrady, kdy ještě nejsou hotové okolní úpravy. Při dodatečném pokládání kabelů se zničí při výkopech trávník i chodníky. Kabely se totiž kladou až sedmdesát centimetrů pod povrch. Pokud si je vykopete sami, ušetříte tím poměrně hodně peněz. Je to také jediná činnost, kterou lze provádět svépomocí. Ostatní práce s elektřinou jsou záležitostí pro odbornou firmu,která by měla nejprve zhotovit projekt včetně prováděcího. V něm by mělo být uvedeno, že se vedení klade na přibližně deseticentimetrovou vrstvu jemného písku. Stejně tak se zasypává. Popřípadě se doporučuje chránit zakrytím fólií nebo cihlami, aby se například při kopání nepoškodilo.

Na konci vedení pak můžete mít připojené jednak osvětlení – používejte pouze to vhodné do exteriéru -, ale samozřejmě i zásuvky, ideálně na několika místech v různých částech zahrady. Ty by měly být umístěné ve schránce, kde jsou chráněné před deštěm a vlhkostí. Ještě před uvedením do provozu musí projít celý systém závěrečnou kontrolou a odbornou revizí.

 

Redakce, foto Shutterstock

 

Více informací se nachází v květnovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Flora titulka_05_16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Save

Když k vám byl elektrický proud zaveden…