Ruční nářadí je základ

Rubrika: rss-feed, Technika

Základní vybavení na zahradu lze rozdělit do dvou velkých skupin: jednu tvoří klasické ruční nářadí, tedy třeba zahradní nůžky, lopatka, krátká motyka, vypichovák či sazeč, a nesmějí chybět ani rukavice. Do té druhé patří vybavení pro péči o půdu – hrábě, motyka, rycí vidle, rýč a kolečko. A nejen ty…

Potřebujete také věci, jejichž použití je univerzální, ať se věnujete pěstování užitkových rostlin nebo okrasných květin. To jsou třeba konve a postřikovače pro chemickou ochranu rostlin.

Lopatky

Na trhu najdete dva základní typy lopatek – u klasické je pracovní list spojen s rukojetí delší stopkou. Toto provedení dovoluje sázet do větší hloubky, lopatka může částečně sloužit i pro vypichování plevelů, hodí se pro práci v trvalkových záhonech, kde kořeny rostlin dosahují do větší hloubky a trsy jsou pevné. Dobře se s ní sázejí i rajčata a papriky, které mají objemné baly nebo se dávají do větší hloubky. Dá se použít i pro vysazování cibulovin.

Druhý typ je kratší, pracovní část má přímo spojenou s rukojetí. Používá se pro nejběžnější činnosti, jako je vysazování truhlíků a zeleniny či k přesazování pokojovek. Využijete ji i při plnění menších květináčů.

Menší úzké lopatky s pracovním listem připomínajícím žlábek by měli mít majitelé skalek. Oproti klasickým lépe pronikají do kamenitých substrátů a dobře se jimi pracuje i těsně u kamenů, případně cestiček.

 

Ruční motyky

Dejte přednost lehkým motyčkám s jednoduchým zakončením – buď s plochým listem, nebo s dvojicí či trojicí kovových zubů, které využijete k prokypření okolí rostlin, případně k pletí. Otočné zakončení, kdy máte z jedné strany plochý list a z druhé kovové zuby, se více hodí pro motyku na dlouhé násadě, kterou držíte oběma rukama a kde větší váha nevadí. U jednoruční je lepší nízká hmotnost.

 

Motyky na dlouhé násadě

V základní výbavě zahradníka by neměla chybět univerzální lehká motyka s kombinovaným ostřím. Klasická těžká kovaná se používá na vinohradech nebo pro zkopání svahů a pro zpracování těžké půdy, v běžných podmínkách ji nevyužijete. V užitkových zahradách najde uplatnění také plečka, která udrží zeleninové záhony čisté a bez plevelů, kypří půdu.

Hrábě

Na zahradě užijete alespoň dvoje hrábě. Kovové, takzvané stavební, potřebujete pro jarní přípravu záhonů a rozhrnování třeba štěpky, půdy nebo kompostu. Lehké vějířové jsou určené na hrabání listí. Mohou mít nastavitelnou šíři záběru, pak je využijete i k vyhrabávání listí mezi dřevinami nebo v záhonech.

Na péči o skalky i trvalkové záhony si pořiďte ruční vějířové hrabičky – dobře se jimi vyhrabává listí, které tady nesmí zůstat dlouho ležet. Naopak od zmenšené verze hrábí s rovným pracovním zakončením a krátkou dřevěnou násadou, určených do jedné ruky, se upouští. Jsou dost těžké a dlouhé a špatně se s nimi pracuje.

Rýč a lopata

Na velkých zahradách najdou rýč i lopata uplatnění. Na malých okrasných ale spíše využijete rycí vidle, půda zde totiž málokdy bývá tak utužená a zaplevelená, že byste potřebovali ostrý rýč. Lopatu potřebujete hlavně k přehazování půdy nebo kompostu – jestliže ho nemáte, nemusíte si ji pořizovat. Pro naplnění truhlíků substrátem vám poslouží i obyčejná domácí lopatka.

 

Rukavice

Kupte si několikery a střídejte je podle toho, co děláte. Ty na pletí by neměly z ruky padat, rukavice na hrubší práce naopak mohou být volnější. Liší se nejen střihem, ale i materiálem – první typ se dělá z kombinace pleteniny a gumy, ty na hrubší práce bývají z pevného plátna a kůže. 

 

Konve

Konve využijete i tehdy, zaléváte-li hadicí nebo máte-li v zahradě instalovaný automatický závlahový systém. Hodí se třeba na doplňkové zalévání v horkých dnech nebo při vysazování rostlin. Kovové výrobky sice vypadají velmi stylově, jsou ale daleko těžší, což se při naplnění dalšími pěti nebo deseti litry vody projeví na celkové hmotnosti. Pro každodenní používání se proto lépe hodí plastové výrobky. Pokud je budete zvedat do výšky (při zalévání květin na parapetech nebo v závěsných koších), pořiďte si i další s menším objemem.

 

Co hlídat při nákupu

Materiál: u ručního nářadí dejte vždy přednost kovovému provedení pracovní části, případně kombinaci kovu se dřevem či plastem. Taková lopatka nebo motyčka je subtilnější a také lépe proniká do půdy. Celoplastové verze musejí mít vždy poměrně robustní provedení, aby byly trvanlivé, plast navíc obvykle stářím křehne a praská.

Násady: nové dřevěné násady vždy před prvním použitím prohlédněte a začistěte smirkovým papírem, předejdete nepříjemnému zranění. Vyzkoušejte také jejich délku – příliš dlouhá nebo naopak krátká zdržuje v práci a vede k pozdějším zdravotním obtížím.

Kolečko: spíš než bytelné stavební kolečko, určené na převoz těžkých materiálů, si pořiďte lehký typ s plastovou korbou. V opravdu malých zahradách se osvědčily i úzké dvoukolové vozíky připomínající spíš nádobu na kolečkách. Pro otáčení a manipulaci potřebují jen velmi málo místa.

 

Nářadí pro ženy

V hobbymarketech už čas od času najdete i výrobky, které jsou speciálně určené pro ženy – například zahradní nůžky. Práce s nimi je snadnější a lépe vyhovují menší a drobnější dlani se slabšími prsty. Protože jde o jedno z nejpoužívanějších nářadí, ženám se vyplatí pořídit si je. A to minimálně dvoje – sadařské, které využijí na tvarování stromů a také prostříhávání dřevin v okrasné zahradě, ale hodí se i lehčí nůžky na bylinky a květiny, které mají slabší pružinu, protože nepotřebujete vyvinout takovou sílu – stonky rostlin nekladou takový odpor. Střídání nůžek je lepší nejen pro rostliny, ale i pro vaše ruce. Budete-li používat stále jeden typ, zbytečně si unavíte prsty a zápěstí, i když používáte lehčí výrobky pro ženy.

Dalším typem nářadí, které se prodává i v menší verzi, jsou rýče a rycí vidle. Upotřebí je hlavně osoby menší postavy, tedy většinou ženy, hodí se ale i pro děti. Mají kratší násadu a užší pracovní šířku, lépe tak vyhovují užším ramenům a kratším pažím. Práce s nimi je méně namáhavá.

 

Pro leváky

Další skupinou zahradníků, kteří ocení speciální nářadí, jsou leváci. Platí to hlavně o nůžkách. I když jejich verze pro levoruké je vždy výrazně dražší, neváhejte si je pořídit. Nelze je nijak nahradit. Někdy najdete i ruční pilky pro leváky, a to bývá vše. Ovšem čas od času se setkáte s výrobky s otočným ostřím, například zastřihovače okrajů trávníku nebo plotostřihů, které lze upravit, aby vyhovovaly každému. Podobná úprava ale vždy zvyšuje nároky na údržbu, seřízení a promazání.

DESATERO

pro výběr ručního nářadí

1

U ručního nářadí dejte vždy přednost kovovému provedení pracovní části, případně kombinaci kovu se dřevem či plastem.

2

V obchodech najdete i výrobky speciálně určené pro ženy – například zahradní nůžky, vhodné pro menší a drobnější ruku, nebo rýče a rycí vidle s nastavitelnou výškou.

3

Další skupinou zahradníků, kteří ocení speciální nářadí, jsou leváci. Platí to hlavně o nůžkách a někdy i pilkách. I když jejich verze pro levoruké je vždy výrazně dražší, vyplatí se je koupit.

4

Lopatky potřebujete minimálně dvě. Klasickou s delší stopkou využijte při sázení nebo pltí květinových záhonů, menší úzké oceníte při práci na skalce.

5

Dejte přednost lehkým motyčkám s jednoduchým zakončením buď s plochým listem, nebo s dvojicí či trojicí kovových zubů, které využijete k prokypření okolí rostlin, případně k pletí.)´

6

V užitkových zahradách najde uplatnění také plečka, která udrží zeleninové záhony čisté a bez plevelů, kypří půdu.

7

Na velkých zahradách budete potřebovat rýč i lopatu, na malých si většinou vystačíte s rycími vidlemi a obyčejnou domácí lopatkou.

8

Pracovní rukavice budete potřebovat minimálně dvoje. Například na pletí  a sázení se hodí ty textilní, které by vám neměly padat z rukou. Naopak třeba na rytí a či přehazování oceníte hrubší kožené, které mohou být i volnější.

9

Spíš než bytelné stavební kolečko, určené na převoz těžkých materiálů, si pořiďte lehký typ s plastovou korbou.

10

Konve využijete i tehdy, zaléváte-li hadicí nebo máte-li v zahradě instalovaný automatický závlahový systém. Hodí se třeba na doplňkové zalévání v horkých dnech nebo při vysazování rostlin. Lepí jsou lehčí plastové než kovové.

Ruční nářadí je základ