čas výsadby jahodníků


V srpnu panují nejlepší podmínky pro zakládání a obnovu jahodiště. Mladé sazenice jsou ideálně vyzrálé a šance, že se ujmou, proto bývají vysoké. Tedy pokud dodržíte správný postup výsadby.

Jahodník potřebuje slunné místo, jen tak budete za rok sklízet krásné a velké plody, jež obsahují více cukrů i dalších nutričních látek. Dopřejte mu lehčí půdu s dostatkem živin i organických látek. Vhodnou předplodinou může být například hrášek, který je v srpnu už dávno sklizený. Trsy jahodníků mají mělký kořenový systém a plevel by jim zpočátku ubíral živiny i vodu, proto musíte plochu opravdu důkladně vyplít.

Vyberte ten správný způsob

Jahodníky se vysazují buď do hnízd, nebo pásů. Při první variantě rostou jednotlivé trsy samostatně a během sezony se z nich odstraňují vznikající šlahouny. Aby měla každá rostlina dostatek prostoru, je třeba dodržovat patřičně široký spon. Nejčastěji se používá rozměr čtyřicet krát čtyřicet centimetrů, může se však upravit podle intenzity růstu konkrétní odrůdy. U pásové výsadby se letní výhody neodstraňují, trsy tak vytvoří souvislý pás. Používá se proto užší spon v řádku, respektive dvojřádku, a naopak mezi pásy zůstává více místa. Ovšem i zde je rostliny nutné udržovat dostatečně vzdušné, a to odstraňováním slabých či odplozených trsů. Vytrhávají se také šlahouny, které přesahují do meziřadí.

Při samotné výsadbě vykopejte malé jamky ve správném sponu, do nich můžete přidat i hnojivo na bázi rohoviny, dobře vyzrálý kompost či jiné živiny v biologické formě, u nichž nehrozí popálení mladých kořenů. Sazenice do půdy vkládejte tak, aby kořenový krček zůstal přesně na úrovni půdy. U prostokořenných se ještě zkracují kořínky, u klasických kontejnerových nikoli. Následně plochu důkladně zalijte, až do zimy udržujte bez plevelu a dbejte, aby jahodiště nevyschlo.

Klasicky, nebo do hrůbku?

Jak jahodníky vysazené do sponu, tak v pásech můžete pěstovat klasicky i formou takzvaných hrůbků. U klasického způsobu se rostliny sázejí do připravené a urovnané půdy, v druhé variantě je třeba si hrůbky vytvořit dopředu. Umožní rostlinám lépe využít vodu, řádky se dobře nastýlají a díky tomu bývá úroda většinou kvalitnější. Tento způsob pěstování se doporučuje hlavně tam, kde máte nainstalovanou kapkovou závlahu.

Zahrádkáři často řeší také otázku, zda mají používat černou textilii nebo ne. Odborníci tvrdí, že její výhody značně převažují nad zápory i pořizovací cenou. Mezi největší klady patří hlavně udržení plochy bez plevelů. Také snižuje odpar vody a jahody na ní dozrávají znatelně dříve, čímž se prodlužuje doba sklizně. Textilii je možné používat jak při klasickém, tak hrůbkovém pěstování.

Co najdete v obchodech

Půjdete-li kupovat jahodníky, najdete jich spoustu druhů. V letním období se nejčastěji nabízejí prostokořenné sazenice, které je nutné dát do půdy co nejdříve, ideálně hned po odebrání. Pokud se rozhodnete pro jahodníky ze sadbovačů (nejčastěji se prodávají jako desetikusové multipacky), budete to mít jednodušší – jsou ke změně prostředí tolerantnější a na přesazení tolik nepospíchají.

A je jedno, zda se rozhodnete pro odrůdy od domácích nebo zahraničních producentů, kteří prakticky každoročně přicházejí s nějakou novinkou. Je na vás, jaké vlastnosti u jahod oceníte. Někteří preferují chuť, jiní potřebují plody odolné vůči přepravě, další dávají přednost jednoduchému pěstování, i když je na úkor velikosti sklizně.

Podle termínu dozrávání existují odrůdy od superraných až po velmi pozdní. Výběr byste měli přizpůsobit tomu, na co jahody chcete. Plánujete-li si vytvořit zásoby domácí marmelády na celý rok, vyplatí se vám záhon osazený pouze jednou odrůdou, která dozraje ve stejném termínu, a vy vše během pár dnů zpracujete. Naopak když chcete, aby si děti trhaly jahody ideálně několik týdnů, nakombinujte odrůdy s různými termíny dozrávání. V ideálním případě se dá chodit na jahody od konce května až do prvních mrazíků. Tato varianta má ještě jednu výhodu – pokud vám rané odrůdy zničí například mrazíky, na které jsou jednotlivé jahodníky různě citlivé, nezůstanete zcela bez úrody. Proto si nejprve nastudujte vlastnosti odrůd anebo – což je jednodušší – nakupujte u specialistů, kteří vám s tím poradí.

 

Marián Komžík, foto autor

 

Více informací se nachází v srpnovém vydání z roku 2017.


Komentáře

Napsat komentář