Česnek v kuchyni

Víte, že Francouzi si potírají česnekem krajíčky chleba a poté jej zapékají ve fólii? Nebo že v západní kuchyni se pečou celé stroužky na ohni? Zajímavých receptů však existuje spousta.

ÚHOŘ S ČESNEKEM

INGREDIENCE: 4 kousky uhoře, na marinádu: 500 ml vody, 500 ml suchého bílého vína, 75 g soli, 2 drcené kuličky jalovce, 2 stroužky česneku, 1 lžice medu, 1 lžíce cibule nakrájené na kostičky a 1 lžíce petrželky
POSTUP: Marinádu přiveďte k varu a nechte vychladnout. Kousky úhoře v ní marinujte 2 hodiny. Pak je omyjte a osušte. Uďte teplým kouřem.

 

ČESNEKOVÁ MARINÁDA S JEMNOU OVOCNOU PÁLENKOU

INGREDIENCE (na 1 kg masa): 1 l vody, 250 g soli, 50 g hnědého cukru, 1 lžička celého pepře, 1 lžička kuliček jalovce, 1 snítka rozmarýnu, 1 drcený stroužek česneku, 1–2 lžíce ovocné pálenky.
POSTUP: Ingredience smíchejte, maso do marinády naložte a ponechte na chladném místě s teplotou kolem 2 –4 °C. Šťáva, která se bude z masa uvolňovat, by měla mít možnost odtékat pryč. Zbytek solné směsi uchovejte. Půlku použijte po 3 dnech na zopakování stejné postupu, po dalších 7 dnech celý proces proveďte ještě jednou. Poté maso opláchněte vlažnou vodou, osušte a 10–14 dní nechte schnout na vzduchu. Případně ho pak ještě můžete vyudit.

 


PEČENÝ ČESNEK

INGREDIENCE: 5 velkých palic česneku, 3 lžičky olivového oleje. Dále potřebujete alobal.
POSTUP: Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 160 °C. Neporušené palice položte kořenem dolů a zhruba centimetr od vrcholu podélně odřízněte vršek. V místě řezu palici potřete olivovým olejem, zabalte ji do alobalu a pečte zhruba 45 minut. Na závěr ji opatrně vyjměte z alobalu a nechte při 220 °C několik minut zezlátnout.

 


SLANINA NA ČESNEKU

INGREDIENCE: 1 kg kvalitní slaniny, 2 palice česneku, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 1 ks cibule, 3 ks chilli papričky, sůl, koriandr
POSTUP: Slaninu omyjete a nechte ji oschnout. Cibuli pokrájejte na větší kousky, česnek buď neloupejte a jwn překrojte napůl nebo oloupejte a rozdělte na jednotlivé stroužky, chilli papričky ponechte v celku – všechny připravené ingredience vložte do pekáče a na ně položte slaninu v celku, trochu podlijte vodou, není jí třeba moc, slanina sama pustí šťávu. Přikryjte alobalem a pečte v rozpálené troubě alespoň hodinu, poté sundejte obal a pečte ještě asi čtvrt hodiny, aby se vytvořila křupavá krusta.

 


ZELNÝ SALÁT S ČESNEKEM

INGREDIENCE: 150 g červeného zelí, 150 g bílé zelí 4 stroužky česneku, 2 lžičky sušeného česneku, lžíce majonézy, 1 lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 mrkev, 200 g balkánského sýru
POSTUP: Očistěte zeleninu, zelí nakrájejte na tenké nudličky, mrkev nastrouhejte na jemném struhadle. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zelí a mrkev v míse smíchejte a k zelenině rozdrobte balkánský sýr. Přidejte bílý jogurt, majonézu a ochuťte mletou paprikou, solí, sušeným česnekem. Nakonec přimíchejte plátky čerstvého česneku. Nechte vychladit.

 


ČESNEK NAKLÁDANÝ V OLEJI

INGREDIENCE: 2 palice česneku, 1 lžíce bylinkové soli, 1 lžíce celého barevného pepře, 2 snítky rozmarýnu
POSTUP: Stroužky česneku oloupete, dáte je do sklenice nebo kameninové nádoby, posypete pepřem, solí a rozmarýnem. Zalijete olejem tak, aby byly stroužky česneku překryty o 1 – 2 cm. Dobře promícháte a nádobu s naloženým česnekem přikryjete několikrát přeloženou tkaninou.
Vše dáte asi na 2 týdny do temného a suchého prostředí. Takto naložený česnek uložený v chladu můžeme spotřebovávat i několik měsíců. Česnek si uchová svou vůni, ale zjemní ji a vzhledově zprůsvitní.


Česnek a zdraví

Česnek obsahuje polovinu vitamínu C, než je v citrónu, karoten, vitamíny B, draslík, fosfor, vápník, hořčík, síru, jód. Mnohem více je cenných obsahových látek v listech a stvolech, které se ale nekonzumují.
Pach získává díky silici – alicinu, která obsahuje síru. Právě ona má léčivé účinky, usmrcuje účinně choroboplodné zárodky při infekcích.
Pravidelnou konzumací česneku můžete snížit hladinu cholesterolu v krvi až o devět procent a prý snížit riziko vzniku nádorových onemocnění až o třicet procent.

 

redakce, foto Shutterstock a Grada

Česnek v kuchyni