Fenykl zaplní prázdné záhony

Fenykl není jen aromatické nasládlé koření, ze kterého se připravuje léčivý čaj, ale také lahodná zelenina s charakteristickou chutí i vůní.

Exotický hlíznatý fenykl je vhodný jako následná plodina.

Exotický hlíznatý fenykl
je vhodný jako následná plodina.

Fenykl sladký, někdy označovaný také jako hlíznatý, je zelenina s jemnými listy podobnými kopru, která na spodní části stonků vytváří zploštělou dužnatou hlízu s typickou vůní a mírně nasládlou anýzovou příchutí.

Způsob pěstování
Sladký fenykl (Foeniculum vulgare var. azoricum, syn. var. dulce) je pro naše podmínky zastoupen pouze jedinou odrůdou, a to ‘Di Firenze’. Pěstuje se z přímých výsevů nebo předpěstované sadby na lehké půdě dobře zásobené živinami. Obvykle se vysévá od června až do poloviny srpna. Mladé rostliny se vysazují na záhony asi za 40 dní po výsevu do sponu 40–50 x 20–30 centimetrů. Během vegetace je třeba půdu často kypřit, pravidelně zalévat a asi tři týdny před sklizní přihrnout zeminu k rostlinám, aby se zdužnatělá hlíza vybělila. Vhodnými předplodinami jsou raný květák, kedlubny, cibulka, salát a ředkvičky.

Sklizeň hlíz
Zploštělé kulaté bílé hlízy se sklízejí od srpna až do října. Před uskladněním se fenyklu zkracují postranní řapíky, středové nejmladší listy, které jsou indikátorem čerstvosti, se ponechávají. Před příchodem mrazů je možné celé rostliny uložit do písku do sklepa, čímž se o něco prodlouží konzumní období, ale dlouhodobé skladování není vhodné, protože hlíza rychle vadne. Podle podmínek lze fenykl skladovat jeden až dva měsíce.

Kuchyňské využití
Sladký fenykl posiluje obranyschopnost organismu, působí jako antioxidant a je schopen na sebe vázat tuky, proto je často využívanou zeleninou při odtučňovacích dietách. Před kuchyňskou úpravou fenyklu odstraňte starší listy a zdužnatělé řapíky oloupejte. Fenykl
můžete upravovat dušením, vařením a zapékáním jako přílohu ke grilovaným masům, rybám a těstovinám, kterým propůjčuje zvláštní příchuť hlavně v kombinaci s oříšky, rozinkami nebo jiným sladším kořením. Tepelně neupravený fenykl se přidává do salátů
například s olivami, rajčaty, sýrem typu ricotta a plody moře. Dobře se kombinuje také s petrželí a tymiánem a citrusovými plody.

Salát s fenyklem a červenou řepou
Na 4 porce potřebujete 1 fenyklovou hlízu, 1 kořen červené řepy, 1 stroužek česneku, olej, sůl, 1 citron. Červenou řepu uvařte ve slupce, slijte a nechte vychladnout. Řepu poté oloupejte, nastrouhejte na silnější nudle a vložte do salátové mísy. Fenyklovou hlízu nakrájejte na úhledné měsíčky, zakapejte olejem a citronovou šťávou. Dochuťte česnekem a špetkou soli. Vše dobře promíchejte a podávejte s bruschettou nebo nasucho opečeným toastovým chlebem.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Fenykl zaplní prázdné záhony