Rubriky
Vyhledávání
Tipy
-
Kvetení a jarní řez
Kvetení stromů většinou znamená konec jejich řezu. Ale broskvoně a meruňky lze stříhat i v této době. U jádrovin se někdy pozdějším řezem záměrně omezuje jejich silný růst.
celý článek -
Vyzkoušejte kručinku
Kručinka (Genista) patří mezi dřeviny kvetoucí na jaře, zahradu zdobí zlatožlutými květy uspořádanými do hustých hroznů. Dorůstá do výšky jen kolem půlmetru. Hodí se na sušší místa s vyšším obsahem vápníku v půdě. Vysazuje se vedle skalek, do předzahrádek nebo na extenzivní,celý článek
celý článek -
Trvalky z trhu
Nejrůznější trvalky a skalničky můžete nakupovat nejen v hobbymarketech, ale i na zahradnických trzích a burzách. Prodávající je zpravidla i pěstitel, a tak vám poradí, kde a jak rostliny správně pěstovat. Také kvalita sazenic bývá velmi dobrá.
celý článek -
Pastinák škůdcům nechutná
Pastinák připomíná velkou petržel, ale chutí se více podobá mrkvi. Oproti nim má jednu velkou výhodu – nenapadá jej pochmurnatka, proto kořeny zůstávají čisté a vydrží uskladněné až do jara. Z pastináku můžete připravovat pyré, vařit jej, dusit i přidávat docelý článek
celý článek -
Jak se budí oleandry
Oleandry nejsou nijak zvlášť citlivé na nízké teploty, proto je můžete z místa, kde přezimovaly, vynést na přelomu dubna a května. Samozřejmě záleží na počasí. Umístěte je na závětrné místo, kde budou navíc chráněny před ostrým jarním sluncem, a zbavte jecelý článek
celý článek
Hrnek zdraví z vaší zahrady
Když vás v zimě trápí nachlazení nebo splín, vzpomeňte si na svou zahradu či louku za ní a léčivky, které jste tam pěstovali nebo nasbírali. Čaj z těchto rostlin vám nyní uleví na těle i duši, posílí imunitní systém a pomůže také při dalších obtížích.
Jestliže chcete získat z léčivých rostlin ten nejlepší čaj či nálev, dodržujte tyto tipy: Ideální je, když lístky, natě či květy před zalitím nasekáte či rozemnete na co nejmenší kousky, do vody se uvolní více účinných látek, chuti, barvy i vůně. A také se doporučuje nádobu po dobu luhování přiklopit pokličkou. Těkavým vonným silicím tak zabráníte v úniku a vychutnáte si je až při pití.
Léčivé dary přírody a zahrady
- Hořká chuť šalvěje lékařské prospívá žlučníku, játrům a trávení. Nálev z listů dezinfikuje ústa a hltan,pomáhá při bolesti v krku a angíně. Pěstujete šalvěj na zahradě? I v zimě často nabízí čerstvé lístky, které můžete rozkousat. Podobně působí také kvetoucí nať řepíku lékařského.
- Přívětivá vůně mateřídoušky obecné pomáhá proti nadýmání i při nachlazení, kdy mírní kašel, uvolňuje hleny a působí protizánětlivě. Také u mnohých okrasných kultivarů můžete kvetoucí nať sklízet, podobné účinky má i tymián a dobromysl.
- Žluté kvítky divizny velkokvěté usnadňují odkašlávání a mírní křeče průdušek. Tuto dvouletku je snadné pěstovat, na zahradách občas roste jako nádherný plevel.
- Pocení usnadní voňavé květy lípy.
- Temně fialové květy slézu maurského propůjčují nálevu i macerátu nezvyklé, proměnlivé zbarvení. Díky obsahu slizových látek hojí sliznice dýchacích a trávicích cest. Na zahradě je sléz ozdobnou mohutnou letničkou, kvetoucí celé léto a podzim.
- Kořen lékořice lysé dává nálevu a odvaru sladkou chuť. Významně usnadňuje odkašlávání, rozpouští hleny a posiluje odolnost vůči virům. Výtečná je kombinace s pálivým, celé tělo prohřívajícím oddenkem zázvoru.
- Květy sedmikrásky chudobky, mnohdy pronásledované v trávnících, jsou půvabné i léčivé. Nálev z nich působí protizánětlivě, tlumí křeče, usnadňuje odkašlávání, dodává tělu minerály.
- Listy jitrocele kopinatého jsou osvědčeným prostředkem při kašli. Musí se sušit rychle a důkladně a skladovat v suchu, jinak dojde ke znehodnocení látek s antibiotickým působením.
- Jemná síla heřmánku pravého je výjimečně všestranná. Pomáhá při řadě obtíží od nachlazení přes žaludeční nevolnost po bolestivou menstruaci. I domácí mazlíčky jím můžete léčit, hodí se například na zánět dásní u psů. Jako nenáročná voňavá letnička se heřmánek snadno množí samovýsevem.
- Voňavá semena anýzu a fenyklu jsou výtečná nejen do pečiva, ale i pro přípravu nálevu či odvaru, který ulevuje křečím, mírní nadýmání, osvěžuje dech a prospívá při nachlazení.
- Kořen smetanky lékařské, který vyrýpnete ze záhonu, se vyplatí usušit a schovat. Nálev z něj je výtečným ozdravným prostředkem pro játra, dezinfikuje močové cesty, hojí žaludek a díky inulinu pomáhá snižovat hladinu krevního cukru.
- Listy máty peprné se v létě hodí do mojita, v zimě do osvěžujícího, voňavého nálevu, který mírní křeče a nadýmání. Protizánětlivé a tišící účinky mají všechny druhy a kultivary sličných mát.
- Pohledné květy měsíčku lékařského, nenáročné letničky kvetoucí od jara do podzimu, prospívají žaludku i játrům, působí protizánětlivě a díky obsahu betakarotenu chrání zrak.
- Listy kopřivy dvoudomé jsou osvědčeným detoxikačním prostředkem, kdy se nálev popíjí při očistných kůrách, dále mírní projevy alergií, pomáhají při revmatu a díky obsahu minerálů včetně křemíku prospívají pleti i vlasům, a to vnitřně i zevně.
- Plody šípkové růže jsou jako zdroj vitamínu C legendární. Stejné účinky mají i o poznání větší šípky zahradních, takzvaných dužnoplodých či ovocných růží, jako je růže svraskalá a srstnatá. Květy růží mají zase hojivé a pročišťující účinky.

Zalívat, vařit nebo macerovat?
Existují tři základní způsoby, jak si z léčivých rostlin vytvořit horký nápoj. Když listy, květy nebo celé natě zalijete vroucí vodou a ponecháte deset až patnáct minut luhovat, vznikne nálev. Obvyklá dávka je lžička bylinky na šálek vody. Ne zcela přesné, ale mnohem vžitější je označení bylinkový čaj.
V případě semen – celých a drcených – a kořenů se mnohdy vyplatí připravit odvar. Účinné látky se lépe uvolní, pokud je vložíte do studené vody, pomalu přivedete k varu, necháte povařit a poté ještě deset až patnáct minut luhovat. Kořen lékořice, pampelišky, kůru skořice, anýz nebo fenykl stačí povařit dvě až pět minut. Kůra jihoamerické vilcacory (Uncaria tomentosa) se vaří více než čtvrt hodiny, než vznikne imunitu podporující odvar tmavočervené barvy.
Nejméně známý, ale užitečný je macerát. Rostliny se několik hodin či přes noc luhují ve vodě při pokojové teplotě, teprve před popíjením můžete macerát ohřát. Tento postup lépe zachová účinnost inulinu, prospěšného při diabetu – to platí pro kořen omanu – , či slizových látek u lněného semínky či květů slézu, které hojí sliznice. Pro zachování „živého“ vitamínu C ho můžete vyzkoušet i u podrcených šípků.
Bylinkový nálev, odvar či macerát, zvláště jednodruhový, byste až na výjimky neměli bez přestávky popíjet déle než tři týdny.
Text: Jana Bucharová, foto: Shutterstock
Další informace najdete v prosincovém vydání magazínu Flóra.Komentáře
-
Zlatá a zdravá divizna
Také jste při letních vycházkách po loukách a pastvinách obdivovali vysoké a štíhlé siluety divizen? Až je uvidíte příště, nasbírejte si žluté květy na sušení, jsou výborné proti kašli. A nejen to. Divizny nejčastěji objevíte na slunných lukách a okrajíchcelý článek
více -
Vlaštovičník nejen na bradavice
Vlaštovičník pozná téměř každý a mnozí ho stále považují za jeden z nejlepších přírodních léků na bradavice. Ovšem jeho využití je mnohem širší. Dagmar Cvrčková, foto Shutterstock, profimedia.cz Vlaštovičník (Chelidonium majus) se na zahradě příliš nepěstuje, jde totiž o běžnoucelý článek
více -
Sasanky pro krásné jaro
K jaru patří nejen drobné cibuloviny, ale i mnoho krásných nižších trvalek. Už jste zkusili třeba sasanky? Nízké pro jaro Z nízkých sasanek máte na výběr hned dva druhy. Už od března rozkvétá sasanka sličná (Anemone blanda), původem z jihovýchodnícelý článek
více -
Návod, jak pěstovat letničky
Od letničkových záhonů každý očekává především spoustu květů a krásné barvy. Že jste se v minulých letech o něco podobného pokoušeli, rostliny měly spoustu poupat a nakonec uhynuly? Zřejmě jste se dopustili některé z obvyklých chyb. Zkuste letos dodržovat tatocelý článek
více -
Jak na záhon u kamenné zídky
Zkombinovat rostliny v záhonu tak, aby kvetly po celou sezónu, chce správné plánování. A co když podmínky ještě ztíží kamenná zídka, která květinám stíní? Srdcovka Srdcovka zdobná (Dicentra formosa) se na rozdíl od srdcovky nádherné pěstuje méně. Není tak křehkácelý článek
více