Lékořice není jen do bonbonů

Kdysi se v cukrárnách prodávalo takzvané sladké dřevo. Pamatujete? Nebylo to však dřevo, ale kořen lékořice, který má výrazně sladkou chuť. Obsahuje totiž kyselinu glycyrrhiziovou, která je až padesátkrát sladší než sacharóza.

Z lékořice, přesněji z jejího extraktu, který se připravuje dlouhým vařením nadrobno nasekaných kořenů, se vyrábějí nejen oblíbené pendreky. Rostlina pomáhá i při dýchacích, zažívacích a mnohých dalších potížích.

Pozor na dávkování
Najemno drcený sušený kořen lékořice pomáhá při problémech s dýcháním, tlumí kašel, usnadňuje odkašlávání a zmírňuje zahlenění. Je také výborný při zažívacích obtížích, uklidňuje žaludeční vředy, pomáhá při zácpě i nadýmání, má močopudné účinky a rozpouští kameny. Povzbuzuje činnost jater a napomáhá regeneraci slinivky. Lékořice také umí stimulovat tvorbu estrogenů, mírní klimakterické a menstruační potíže. Do seznamu pozitivních účinků patří pomoc při nejrůznějších zánětech, podpora imunity, léčba kožních problémů, kdy účinkuje podobně jako kortikoidy. Žvýkání kořene lékořice může dokonce usnadnit odvykání kouření, podle posledních studií má také výborné výsledky pro posilování paměti u seniorů.

Rozhodně však neplatí, že budete-li užívat lékořici pravidelně a dlouho, svému tělu pomůžete. Naopak. Nadměrná konzumace může způsobit bolest hlavy či nevolnost, poškodit játra, ledviny, kardiovaskulární systém a způsobuje hypertenzi. Proto by se jí měli vyhýbat – a to i krátkodobě – především lidé s vysokým tlakem a těhotné a kojící ženy.

Kvete fialově a žlutě
Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra) je vytrvalá rostlina z čeledi bobovitých, najdete ji především v teplejších oblastech Evropy a Asie. Pokud na ni narazíte u nás, jde o pozůstatek jejího pěstování v 19. a 20. století.

Lékořice dorůstá až do výšky půldruhého metru. Má silný kořenový systém, díky čemuž přežije i tuzemské mrazy, s dlouhými výběžky, jejichž průměr se pohybuje od dvou do pěti centimetrů podle stáří byliny. Hroznovitá květenství bývají fialová nebo žlutá a vyrůstají z úžlabí listů, a to od června do srpna. Plodem je lysý nebo ostnitý lusk červenohnědé barvy. Pro farmaceutické účely se využívají i jiné druhy, třeba lékořice uralská nebo ostnitá.

Jak na pěstování
Chcete-li si lékořici vypěstovat doma, připravte si do truhlíku lehkou půdu namíchanou ze tří dílů pařeništní zeminy, jednoho dílu písku a jednoho dílu ornice, semena nasypte do maximálně centimetrové hloubky a zakryjte sklem. Jejich vzcházení trvá poměrně dlouho, čtyři týdny i déle, urychlit ho můžete namočením semen do teplé vody na jeden až dva dny. Silné sazenice, ze kterých se stanou mateční rostliny, se na záhon vysazují na podzim nebo na jaře. Potřebují slunné místo a spíš lehčí půdu dobře zpracovanou do hloubky. Před výsadbou se do ní doporučuje zarýt kompost nebo rozležený hnůj, potřebné je i občasné vápnění mletým vápencem.

Z těchto matečních rostlin zpravidla jednou za tři roky sklízíte dlouhé kořenové výběžky. Čím je rostlina starší, tím jsou silnější. Nejvíce účinných látek obsahují v říjnu, po vyrytí se musejí omýt a očistit, nejlépe lehce oškrabat. Suší se při mírné teplotě kolem třiceti stupňů až do doby, kdy je lze zlomit a jsou pěkně žluté.


Léčivé přípravky

Čaj z lékořice
Zhruba dvě lžičky drceného kořene lékořice zalijete asi třemi decilitry vroucí vody. Poté necháte čaj asi čtvrt hodiny louhovat a scedíte. Nápoj má příjemnou nasládlou chuť, pije se maximálně třikrát denně.

Lékořicový pendrek
Usušený kořen oloupejte, nakrájejte a rozmixujte. Vařte v menším množství vody do doby, než bude hmota v hrnci hustá a hnědočerná. Pak už jen stačí nalít směs do malých formiček, které před tím vypláchnete studenou vodou, a nechat ztuhnout.

Sirup proti kašli
Do litru vody dejte lžičku lněného semínka, dvacet gramů kořene lékořice, velkou hrst rozinek a vařte tak dlouho, dokud se objem nezmenší asi o třetinu. Potom přidejte osmdesát gramů cukru a polévkovou lžíci octa a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Užívají se dvě čajové lžičky před spaním.

Sirup proti dráždivému kašli
Smíchejte po patnácti gramech nati kozlíku lékařského, rozinek, semen anýzu a drceného kořene lékořice. Ze směsi odeberte polévkovou lžíci, byliny přelijte šálkem vody a přiveďte k varu. Poté přeceďte a přislaďte medem. Čas se pije třikrát denně – vždy si uvařte nový.

Ústní voda
Třicet gramů drceného kořene lékořice zalijte půl litrem studené vody a přiveďte k varu. Udržujte na mírném ohni asi patnáct minut, poté nechte směs vychladnout a přeceďte přes dvakrát přeložené plátno. Používejte na afty a záněty ústní dutiny.

 

Dagmar Cvrčková, foto profimedia.cz, Shutterstock

Lékořice není jen do bonbonů