Mýty o zelenině
Nikdo nepochybuje o tom, že je zelenina zdravá a že bychom ji měli jíst. Pomáhá udržovat naše tělo v kondici, vytváří obranu proti nemocem a je součástí zdravého životního stylu. Přesto o ní stále koluje mnoho mýtů a polopravd.
Některé z nich jsou staršího data, jiné se týkají výhradně dnešní doby. Pro zajímavost uvádíme ty nejznámější.
Špenát jako zdroj železa
Tento mýtus je už hodně starý. Vinou matematické chyby a posunuté desetinné čárky se lidé dlouho domnívali, že špenát obsahuje desetkrát víc železa než ve skutečnosti. Vstřebání železa ze špenátu navíc komplikuje vysoký obsah kyseliny šťavelové a listové a stejný problém se týká absorpce vápníku. I přesto je špenát zdravou zeleninou.
Sytější barva je zdravější
Intenzita barvy u zeleniny nesouvisí s množstvím živin, které jsou v ní obsažené. Vzpomeňte si například na barevně mdlé bílé zelí, které obsahuje řadu vitaminů, vápník a železo, nebo třeba bílé fazole, které mají stejný obsah prospěšných látek jako ty červené.
Čerstvá je lepší než vařená
Ne každá zelenina ztrácí vařením důležité živiny. Například z vařených rajčat získáte více antioxidantu lykopenu než z čerstvých. Vařením se pro nás zelenina stává navíc stravitelnější a její živiny dostupnější.
Mrkev pro zdravější oči
V tomto tvrzení se nachází kousek pravdy, která vychází ze skutečnosti, že mrkev obsahuje provitamin betakaroten. Ten naše tělo dokáže zpracovat na vitamin A, jehož dlouhodobý nedostatek vede k šerosleposti. Vitamin A ale obsahuje také rybí maso, játra či vaječný žloutek a jeho zvýšený příjem váš zrak nezlepší, jen udrží ve stejném stavu.
Čerstvá je zdravější než mražená
Aby byla zelenina na pultech v obchodech čerstvá, sklízí se ještě nezralá a často je k nám dovážena z velké dálky. Pokud si ji vypěstujete sami, pak je výše uvedené pravda – čerstvá je zdravější. Jinak ale mnohdy platí, že zdravější je spíš zelenina mražená. Sklízí se v plné zralosti, obsahuje proto více živin, které se z ní při rychlém zmražení neztrácejí. Zvláště v zimě je domácí mražená zelenina zdravější než čerstvá z dovozu.
Jde o nejzdravější potravinu
Zeleninu lze považovat za zdravou pouze v kombinaci s ostatními potravinami – doplňuje ostatní jídlo vlákninou a vitaminy. Konzumací pouhé zeleniny si můžete přivodit zdravotní potíže, protože v ní chybí mnoho důležitých látek. Velké množství zeleniny navíc způsobuje nadýmání.
Biozelenina je nejlepší
I když budeme mluvit o biozelenině vypěstované u nás a ne dovezené z druhé strany světa, z nutričního hlediska není mezi ní a zeleninou vypěstovanou konvenčně žádný markantní rozdíl. Biozelenina je sice vypěstovaná bez pesticidů a umělých hnojiv, ale obsah vitaminů a škodlivých látek je v ní v podstatě stejný jako v běžné zelenině. Má však kratší dobu trvanlivosti a v neposlední řadě je mnohem dražší.
Sója je zázračná
Je opravdu výborným zdrojem proteinů a snadno se tráví, ale podle vědeckých průzkumů mají isoflavony obsažené v sójových bobech negativní vliv na činnost štítné žlázy. Děti krmené sójovým mlékem jsou prý navíc dvojnásobně ohroženy propuknutím diabetu a neblahý vliv na ně má i vysoký obsah estrogenu v sóje.
Červená obsahuje víc železa
Občas se mylně uvádí, že červené druhy zeleniny, jako je například červená paprika, jsou zbarveny vysokým obsahem železa. Barvu jim však propůjčuje přírodní látka lykopen a tyto druhy rozhodně nepatří k nejbohatším na železo.
FOTO: THINKSTOCK