Na zdraví v novém roce!


Žít zdravě je časté předsevzetí, které si člověk dává do nového roku. Zvlášť po Vánocích, kdy jdou zásady správné výživy tak trochu stranou. V takových případech vás může zachránit smoothie.

smoothie4

To slovo jste už určitě slyšeli mnohokrát, ale víte,co smoothie opravdu je? Označují se tak mixovaný nápoj, jehož základ tvoří syrové ovoce nebo zelenina či obojí dohromady. K nim si potom můžete přidat například led, vodu, dosladit je medem nebo vylepšit mlékem či jogurtem. K jejich přípravě slouží takzvaný smoothie maker, který na první pohled připomíná stolní mixér. Rozdíl mezi oběma přístroji ovšem existuje.

Maker, nebo mixér?

Smoothie pochází z anglického slova smooth, což lze přeložit jako jemný či krémový. Taková by měla tedy být i konzistence tohoto nápoje, který vyrábíte v smoothie makerech, což jsou vlastně typy stolního mixéru. Oproti těm klasickým ale ze zeleniny a ovoce vytvářejí nápoj hladší a jemnější konzistence. Další rozdíl je ryze praktický, neboť klasickou mixovací nádobu zde zpravidla nahrazuje sklenice, v níž nápoj uzavřete víčkem a jdete. Nic nemusíte nikam přelévat a špinit tak další nádobí.

Stejně jako u stolních mixérů i tady platí, že čím vyšší výkon přístroj má, tím lépe. Ty nejsilnější bývají vybavené i takzvanou pulsní funkcí, která vám dovoluje drtit led. Další vlastností, kterou se vám při nákupu vyplatí sledovat, je počet nádob ve standardní výbavě. Máte-li dvě a více, může si zdravý nápoj dopřát i více členů rodiny. Sklenice zde jsou menší, mají objem zhruba 200 až 250 mililitrů. Jen pro porovnání, nádoby klasických mixerů pojmou až dva litry tekutin. Rozdílů mezi oběma typů je však více. Zatímco u mixerů máte na výběr několik stupňů výkonu, u smoothie makerů je pouze jeden, přesněji jen jedno tlačítko, kterým přístroj zapínáte a vypínáte. A podstatný rozdíl je i v ceně, kdy výrobníky zdravých nápojů bývají levnější.

A co tyčový mixér?

Nejste si jisti, že vám vaše předsevzetí o zdravé výživě vydrží anebo že vám nápoje budou chutnat, a tak nechcete dávat hned několik set korun za nový přístroj? Zeleninové a ovocné smoothie lze připravit i pomocí tyčového či ručního mixéru. Není to zrovna ideální, ale jde to. Především si musíte najít nebo opatřit vysokou sklenici či nádobu, z níž vám ingredience při mixování nebudou stříkat ven. Měla by být i dostatečně velká, doporučuje se ji naplnit nakrájenými kousky zeleniny a ovoce pouze do tří čtvrtin. Mixovat začínáte nejdříve na nejnižší stupeň, výkon postupně zvyšujete, dokud nápoj nezíská hladkou konzistenci. Nakonec je třeba ho přelít do sklenice nebo uzavíratelné nádoby na pití.


smoothie3

Jak ještě připravit zdravé pokrmy z ovoce a zeleniny?

OVOCNÉ ŠŤÁVY

smoothie2

K přípravě čerstvých ovocných šťáv slouží odšťavňovače, na trhu objevíte dva typy: šnekové a odstředivé. Vybere si mezi nimi podle toho, jaké plody budete zpracovávat a jak často. U šnekových probíhá lisování pomocí rotujících kol. Sice pracují pomaleji, ale jsou vhodné pro všechny druhy ovoce včetně bobuloviny, zvládnou zpracovat i listovou zeleninu či bylinky. Šťáva z nich je hustější. Odstředivé přístroje lisují pomoc rotujících nožů. Zpracujete na nich hlavně tvrdé plody, s těmi měkčími nebo listovou zeleninou si neporadí. Šťáva, kterou dají, je řídká, více pění a měli byste ji hned zkonzumovat. Tyto typy jsou také náročnější na údržbu a hlučnější.

SUŠENÉ PLODY

smoothie1

Houby, bylinky, ovoce… to vše zpracujete v sušičkách potravin, kterých je na trhu mnoho. Při jejich výběru koukejte na příkon. Ty nejslabší zvládnou zpracovat plody na čtyřech až pěti platech, naopak u těch nejsilnějších s příkonem až tisíc wattů jich na sebe můžete vyskládat až dvacet čtyři. Ideální je příkon kolem 500 wattů. ležité je také nastavení teploty, jinou potřebujete na křížaly ze švestek, jinou ne tence krájené plátky hub. Ty nejjednodušší výrobky mají pouze dva stupně, častěji se setkáte se třemi, ideální jsou samozřejmě typy, kde si teplotu nastavujete podle stupňů Celsia stejně jako třeba na troubě. Při nákupu se tak zaměřte na jednoduchost údržby nebo hlučnost.

 

Magdaléna Krajmerová, foto Shutterstock

Více informací se nachází v prosincovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Flora titulka_12_2016



Komentáře

Napsat komentář