Nejlepší přítel zahrádkáře je…


Nůž je již dlouhá léta významným pomocníkem nejen každého zahrádkáře. I když jistě má každý ten svůj oblíbený, kupte si čas od času nový. Během let se totiž jejich kvalita zlepšuje, ať už se zdokonalení týká materiálů určených na výrobu pevné čepele či různého tvarování rukojeti pro lepší držení, aby nedocházelo k otlakům či puchýřům.

noze2

Při výběru nože berte v úvahu především způsob a četnost použití. Pokud ho budete potřebovat denně nebo skoro denně, dbejte nejen na dobře tvarovanou ergonomickou rukojeť, díky níž nedochází k otlakům, ale vybírejte také podle tvrdosti čepele. Nebojte se ji v obchodě vyzkoušet, protože jakmile dojde při větším tlaku k jejímu ohýbání, které následně nůž zdeformuje či jinak mechanicky poškodí, nechte ho tam ležet a raději se jděte podívat po jiném výrobku.

Materiálů, z nichž se vyrábějí čepele, existuje celá řada. Nejčastější jsou ovšem různé typy oceli. Stupeň její tvrdosti, ale i jiných látek, udává Rockwellova stupnice. Vysoká tvrdost ovšem ne vždy zaručuje dobrou pevnost čepele. Od určitého stupně může docházet k jejímu zlepšování na úkor křehkosti, což nemusí být leckdy žádoucí. Průměrná tvrdost nože se obvykle pohybuje kolem 55 HRC. Pokud si jdete koupit svůj první nůž, určitě se poraďte se zkušeným zahradníkem či ovocnářem. Jejich zkušenosti vám mohou ušetřit zbytečné utrácení peněz za nevhodný typ či značku.

Ostré nářadí je zárukou úspěšné práce.

Ostré nářadí je zárukou úspěšné práce.

Ostrý nůž je základem lehké a přesné práce
Spolu s nožem nezapomeňte koupit také kvalitní brousek, abyste byli schopni čepel naostřit. Při broušení je důležité dodržet po celou dobu patřičný úhel, který se u každého typu nože může výrazně lišit. A také dodržujte tyto tři kroky: Nejdříve ostříte čepel brouskem s větší zrnitostí kolem 200 mesh. Dbejte na stejné držení úhlu a střídání stran broušení, což neplatí u očkovacího a roubovacího nože. Pak vyměňte brousek s větší zrnitostí za menší, která se pohybuje nad 300 mesh. Tím nejen vyhladíte ostří, ale následně se zbavíte také takzvané jehly. Tak se označuje hrana na konci, která se vlivem broušení stala tak tenkou, že nedrží pevnost a převaluje se ze strany na stranu. Odstraníte ji zvětšením úhlu ostření a ubráním tlaku na brousek.

Během práce nezapomeňte použít lubrikant, který bude vymývat póry v brusném kameni při broušení; vhodná je například voda nebo olej na mazání šicích strojů. Čepel nože je možné úplně na závěr obtáhnout vepřovicí či kvalitním koženým opaskem, přičemž se vyhladí a bude ostrá jako břitva.

Zahradnické nože
Při péči o zahradu a sad patří k nejpoužívanějším zahradnická žabka, očkovací a roubovací nůž. Ten první má širší, na konci zahnutou čepel, která se brousí na rozdíl od ostatních oboustranně. Očkovací a roubovací nůž poznáte podle jednostranně broušené čepele. Doporučuje se proto zohlednit, zda jste praváci či leváci, a podle toho nabrousit nebo koupit správný nůž. Oba se od sebe liší nejen ve způsobu použití, ale také tvarem čepele – roubovací má špičku zaoblenou, očkovací tupě zakončenou.

Pomocník pro každého houbaře

Bez pořádného a kvalitního nože se neobejde ani správný houbař. Trh samozřejmě na toto oblíbené hobby poměrně rychle zareagoval a rozšířil nabídku o speciální výrobky, které využijete nejen při odříznutí hub od země, ale také při jejich pečlivém čištění od jehličí. Vybírat můžete opět z pestré nabídky podle provedení a samozřejmě také ceny.

Poměrně oblíbené jsou typy vyrobené z kvalitní švédské oceli nebo výrobky se štětečkem z kančích chlupů nebo koňských žíní, díky nimž odstraníte z hub i ty nejjemnější částečky jehličí a půdy. Pokud někomu chcete nůž darovat, zvolte třeba variantu s koženým pouzdrem, které se dá uchytit za opasek. Jestliže houbařské vášni propadly i vaše děti, ale bojíte se jim půjčit klasický nůž s ocelovým ostřím, můžete jim svěřit mnohem bezpečnější typ vyrobený z jednoho kusu dřeva. Sice není moc ostrý, ale svůj účel splní výborně. Prodávají je obchody zaměřené přímo na houbařské pomůcky.


noze1

Návrat ke kořenům

aneb Sekáme kosou a srpem
V poslední době se stává velmi moderní sekání trávy kosou či srpem. Výběr kosy není nijak složitý, pokud jde o její konstrukci. To nejtěžší je zvládnutí několik pohybů, které jsou pro správné provedení této činnosti nezbytné. Při nákupu se rozhodně neřiďte cenou, nekupujte levné plechové výrobky, které se vám budou nejen špatně brousit, ale ani práce s nimi nebude zrovna lehká. Kosu si nechte upevnit na kosiště odborníkem, aby vyhovovala vaší výšce. Podle terénu a velikosti plochy vyberte správnou délku. Kratší vám dobře poslouží na sekání hůře dostupných míst, velkou kosu upotřebíte zejména na rozlehlých plochách. Techniku sečení můžete buďto okoukat od odborníka, nebo se ji postupem času naučíte sami. Zjistíte, že vám kosa nesmí mířit do země a pohyb musí být plynulý a přesný. Do malých a těžko dostupných míst zakupte srp; při výběru se řiďte podobnými pravidly jako u kosy.

Když je potřeba, nezapomeňte ostří přebrousit například karborundovým brouskem namočeným ve vodě. Po určité době ovšem zvažte, jestli už nenastal čas kosu naklepat.

Jan Vrbata, foto Shutterstock

Více informací se nachází v červencovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Flora titulka_07_2016


Komentáře

Napsat komentář