Novinky sezony

Bílé broskve, dvakrát za sezonu plodící maliník, další malinoostružiny… To jsou novinky v nabídce ovocných stromů, které pro tuto sezonu nově nabízejí zahradnictví, ovocnářské školky i internetové obchody.

Sladká jablka

Na podzim dozrávají velká karmínově červená jablka ´Imperatore Dallago´. Tato odrůda je na pěstování nenáročná, hodí se i do horských oblastí. Stromy rostou málo, vytvářejí vzpřímený habitus. Jablka mají máslově bílou, pevnou a křupavou dužninu, jsou velmi sladká a aromatická.

Vhodné na zavařování

Americká odrůda ´Ozark Gold´ – jde o křížence dvou známých odrůd, ´Golden Delicious´ x ´Red Delicious´, dozrává počátkem zimy. Dává velké sladké plody s charakteristickou pevnou šťavnatou a sladkou dužninou. Mají žlutou slupku s voskovou vrstvou. Výborně se hodí na zavařování.

Bílé broskve

Mezi zajímavé novinky na trhu patří běloplodá broskvoň ´Ice´, která dává – jak název napovídá – bílé a velmi sladké broskve, které obsahují vyšší procento antioxidantů než ty standardní. Dozrávají koncem července až počátkem srpna a v chladničce je můžete skladovat ještě asi tři týdny a stále budou chutnat výborně.

Klingy se vracejí

Pokud nemáte rádi měkké zavařené broskve, jistě oceníte, že se na trh vracejí klingy – pevné broskve nazývané také tvrdky. Jejich plody zůstávají tvrdé a pevné i po zavaření. Nová odrůda ´Romea´ má žluté a masité plody s výbornou chutí. Ještě asi dva týdny před ní dozrává ´Yuso´. Její aromatické broskve mají žlutohnědou barvu a výbornou sladkou chuť. Hodí se i tam, kde se klasické broskve pěstují obtížně.

Jako první sklízíte

Velkoplodý myrobalán ´Koromila´ dozrává velmi časně, dokonce ještě před prvními třešněmi odrůdy ´Burlat´, a tak se stává prvním čerstvým ovocem, které sklízíte. Už koncem jara si můžete dopřát šťavnaté a velmi chutné plody, které lze jak jíst čerstvé, tak z nich udělat šťávy nebo je třeba zavařit či sušit.

Pro milovníky višní

Mezi višňové novinky patří samosprašná odrůda ´Zagarvišňa´ pocházející z Pobaltí. Středně velké sladší a příjemné chutnající plody dozrávají už na začátku července. Stromy rostou pomaleji, charakteristické jsou pro ně převislé větve a vysoká sklizeň. Dobře odolávají mrazu, lze je tedy pěstovat i ve vyšších nadmořských výškách.

Pozdně kvetoucí mandloně

´Tuono´ je italská odrůda mandloně pocházející z oblasti Puglia. Kvete později, než bývá u těchto stromů zvykem, proto ji většinou nepoškodí ani poslední mrazíky. Strom je spolehlivě samosprašný, a tak můžete pěstovat třeba jen jeden na malé zahradě. Tvoří otevřené koruny s krátkými výhony. Nejlépe se mandloním daří v sušších vápenitých půdách. Tato odrůda začíná plodit brzy po vysazení. Mandle průměrné velikosti mají středně pevnou skořápku, která je dovoluje dlouho skladovat. Jádra tvoří třicet pět procent objemu a dobře chutnají. Odrůda je velmi úrodná, kvůli tomu se však nevyhnete kolísavé plodnosti, tedy střídání velmi dobrého a méně úrodného roku. Stromy i květy poměrně uspokojivě odolávají mrazu.

Ořechy z Francie

Mezi novinkami najdete i dvě nové francouzské odrůdy ořešáků – ´Fernor´ a ´Fernette´. Jejich společným znakem je pozdní rašení – díky němu spolehlivě uniknou jarním mrazíkům. A také lépe odolávají bakterióze a antraknóze. Obě odrůdy jsou cizosprašné a dávají velká jádra pěkné smetanové barvy. Ta u odrůdy ´Fernette´ mají sladkou chuť a vyplňují plod zhruba z polovinu. Dozrávají od poloviny září.

 

Maliny dvakrát za rok

Novinka v sortimentu maliníků se objevuje na trhu snad každý rok. Letos je to švýcarská odrůda ´Himbo Top´, která plodí dvakrát za sezonu – nejprve na počátku června, podruhé v srpnu. Maliny jsou velké, jasně červené a lehce oddělitelné od středu. Keř dobře odolává chorobám.

Až do mrazů

Maliníky ´Octavia´ dávají velké, pevné, šťavnaté a velmi sladké plody, které sklízíte od počátku srpna až do mrazů. Keř je velmi odolný vůči chorobám.

Malinoostružník

Mezi ovocnými novinkami najdete také ´Glen Coe´, řadící se do botanického druhu Rubus neglectus, tedy malinoostružník. Vznikl křížením dvou odrůd maliníků a výsledkem jsou krásně fialové plody výhony zcela bez trnů. Aromatické a velké malinoostružiny jsou vhodné také pro výrobu džemů a ovocných šťáv.

 

Marián Komžík, foto autor

Novinky sezony