Odkud jsou vanilkové lusky?

V době všemožných náhražek, aromat a dochucovadel se mnozí raději obracejí ke kvalitním potravinám, které jsou sice ve výsledku dražší, ale zajistí opravdový požitek. Tak je to i s vanilkou, která dnes zažívá dobu velké slávy. Kde se ovšem vůbec berou tmavé vanilkové lusky? Málokdo ovšem ví, že za tím vším stojí druh popínavé orchideje, kterou si můžete vypěstovat u sebe doma.

Vanilkové lusky jsou ve skutečnosti tobolky.

Vanilkové lusky jsou ve skutečnosti tobolky.

Vanilkové lusky rostou na liánovité orchideji rodu Vanilla, jejímž pěstováním se zabývají především v Mexiku a v několika dalších světových lokalitách. Vanilkový lusk je opravdovou královnou mezi kořením, o čemž napovídá také poměrně vysoká nákupní cena. Vanilkové lusky perfektně ochutí různé druhy sladkého pečiva, používají se do pudinků a na ochucení cukru. Na vaření a pečení se používá obsah lusku, tedy drobná semínka. Samotný lusk, nebo přesněji řečeno tobolku, rozhodně nevyhazujte. Pokud ho dáte do nádoby k cukru, můžete se těšit na vlastní vanilkový cukr, který je oproti tomu běžně prodávanému mnohem chutnější, voňavější a ve finále také zdravější.

Pěstování doma

Pěstování vanilky na tropických plantážích.

Pěstování vanilky na tropických plantážích.

Pokud vás zaujala tato zajímavá orchidej, můžete pro pěstování v domácích podmínkách vyzkoušet vanilku pravou (Vanilla planifolia) pocházející z Mexika. V České republice ji seženete v různých velikostech hlavně u specializovaných pěstitelů a v internetových obchodech. Tato liána v dospělosti dorůstá téměř dvou desítek metrů a je pro ni typický článkovaný stonek. Ačkoliv pochází z tropických oblastí, dá se pěstovat také v našich podmínkách v bytě nebo ve skleníku. Potřebuje ovšem stabilní teplotu celoročně nad 20 °C a vysokou vzdušnou vlhkost. Pěstuje se podobně jako ostatní druhy orchidejí. Vyžaduje pravidelné rosení a hnojení speciálním hnojivem na orchideje. Pokud si ji budete chtít namnožit, použijte metodu řízkováním.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Odkud jsou vanilkové lusky?

Odkud jsou vanilkové lusky?