Ovoce za plotem


Pěstování některých tradičních lesních plodin, jako jsou maliny, ostružiny nebo v posledních letech i borůvky, se už prakticky natrvalo přesunulo do zahrad. Stále však je dost druhů, které stále zůstávají doménou volné přírody. Patří mezi ně třeba bezinky, dřínky a šípky.
Plody šípku jsou důležitým zdrojem vitaminů C a A v zimních měsících.

Plody šípku jsou důležitým zdrojem
vitaminů C a A v zimních měsících.

Bez černý Tento ovocný druh má i své šlechtěné odrůdy ‚Sambo‘ či ‚Hachsberg‘ vhodné k pěstování na zahradě, ovšem k prodeji se nabízejí jen zřídka, v nabídce je mívají zahradnictví specializovaná na sortiment pro přírodní zahrady, případně na staré odrůdy. Důvod? Černý bez je běžnou součástí krajiny, a tak nasbírat si květy na sirup nebo bezinky pro výrobu džemů není, snad s výjimkou velkých měst, žádný problém. Tak proč by keře měly zbytečně zabírat místo na zahradě, když rostou všude za plotem? Zralé bezinky se sbírají od září do října, nůžkami se odstřihují celé třapiny. Kuličky se otrhávají nejlépe v gumových rukavicích, velmi silně totiž barví. Obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, silice, vitaminy A, B, C a právě barviva antokyany. Za syrova jsou bobulky mírně toxické, po tepelné úpravě se tyto negativní účinky zcela ztrácejí. Z bezinek se připravují sirupy a likéry, dají se přidávat do povidel i džemů. Dřín obecný Úroda ze šlechtěných odrůd (‚Devín‘, ‚Titus‘) je co do velikosti větší než z volně rostoucích keřů. Ale i ty, pokud mají vhodné podmínky, dávají velké plody. Potřebují k tomu teplejší oblasti a sušší půdu se zásaditou reakcí. Proto se s nimi setkáte převážně v krasových oblastech. Jsou to velmi odolné keře, které netrpí chorobami ani je nenapadají škůdci. V přírodě jsou významnou složkou potravy pro ptáky. Plody dozrávají na přelomu léta a podzimu. Obsahují hodně vitaminu C. Z dřínek se nejčastěji dělají džemy, kompoty a ovocné šťávy, hodí se i do pečených čajů. Ve starých kuchařkách najdete FOTO: PROFIMEDIA.CZ A SHUTTERSTOCK

Ovoce za plotem


Komentáře