Pečte v létě, pijte v zimě


Těší vás množství sklizeného ovoce, už vás ale nebaví zavařovat klasické kompoty a vyrábět stále stejné marmelády? Zkuste pečený čaj.

I příprava a servírování čaje patří k jeho pití.

Ovocný pečený čaj dochucený kořením si připravíte jednoduše a v tolika verzích, kolik kombinací a chutí vás napadne. Využijte cokoli, co se vám urodilo. Experimentujte, ochucujte, použít můžete i zavařené ovoce z loňska nebo zmražené z obchodu. Můžete také zkusit napodobit složení svých oblíbených čajů. V každém případě bude váš čaj originální, zdravý a s přírodní chutí a vůní. Navíc budete mít jistotu, že neobsahuje žádná barviva a konzervanty. Výrobní postup

Chutné ovocné čaje v pěkném balení si můžete koupit například na www.fler.cz/petrakurkova.

Ovoce nakrájejte na drobné kousky a podle chuti je doplňte meduňkou, skořicí, hřebíčkem nebo jinak. Můžete přidat i cukr, čaj si klidně ale oslaďte až při podávání. Směs nasekaného ovoce vsypte do pekáče a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte, dokud ovoce nepustí šťávu a nezačne pořádně vonět. Dejte ale pozor, aby se vám nepřipeklo. Kvůli rovnoměrnému zpracování směs během pečení občas promíchejte. Ještě horkou a řídkou směs pak vlijte do zavařovacích skleniček, přidat můžete lžičku rumu, dobře uzavřete, otočte a nechte pět minut dnem vzhůru nebo deset minut sterilujte. Skleničky potom nechte vychladnout a uložte do temna a chladu. Příprava nápoje Připravit si pečený čaj je velice jednoduché. Do hrnku dejte dvě až šest lžiček pečeného čaje, zalijte je horkou vodou, směs nechte asi deset minut louhovat a pak už můžete pít. Pečený čaj můžete pít ale i jako chlazený nápoj. Stačí ho zalít studenou vodou a přidat pár kostek ledu. Namixovat si ho můžete i s klasickým černým čajem nebo ho přidejte do červeného vína a máte pití à la sangria. Návodný recept

Pečený čaj v zimě zahřeje.

Pokud se neradi pouštíte do experimentů, nechte se inspirovat následujícím receptem, který vás alespoň zpočátku může vést. Na dva kilogramy ovoce použijte jeden citron, 0,6–1,2 kilogramu cukru podle chuti, přidat můžete i vanilkový cukr, případně 1–2 dcl rumu, dále lžičku mleté skořice, celou skořici, 6–8 hřebíčků nebo badyán. Ovoce operte, očistěte, odpeckujte a nakrájejte na kousky. Hrušky a jablka předtím můžete oloupat, ale není to nutné. Kůru z citronu nastrouhejte, jeho dužninu pokrájejte. V míse vše smíchejte, přidejte koření a pak rozprostřete do hlubšího plechu. Pečte 10 minut na 200 °C, pak přidejte cukr, případně rum a znovu pečte dalších 15 až 20 minut. Směs pravidelně promíchávejte a plech z trouby vyndejte až ve chvíli, kdy ovoce uvolní šťávu. Ze zkušeností
  • Někdo považuje za základ receptu kilogram jakéhokoli rybízu, který dodává čaji kyselost. Jiní autoři uvádějí jako základní ovoce švestky.
  • Kompotované ovoce je možnou variantou, počítejte ale s tím, že není chuťově tak výrazné jako čerstvé. Naopak výborné je mražené ovoce, díky němuž můžete kombinovat druhy, které dozrávají v různou dobu.
  • Ovoce můžete loupat, krájet na kostky nebo plátky či strouhat, vždy je ale potřeba ho vypeckovat.
  • Z citrusů se používá téměř výhradně citron. K dochucení můžete použít i pomeranč. Ostřejší chutě docílíte s několika kousky nakrájeného čerstvého zázvoru.
  • Barvu dodají čaji švestky, ostružiny, černý rybíz nebo aronie.
  • Cukru přidejte spíš méně než více, čaj si můžete dosladit. Koření můžete roztlouct nebo použít vcelku.
  • Množství rumu je individuální. Pokud ho použijete při pečení, alkohol se odpaří a zůstane jen rumové aroma. Z tohoto důvodu se přidává až po upečení čaje.
  • Ovoce je možné také jen půl hodiny povařit v hrnci. Vychlazená směs poslouží jako nepravý pečený čaj, je nutné ji ale zkonzumovat co nejrychleji.
FOTO: SHUTTERSTOCK A PETRA KŮRKOVÁ

Pečte v létě, pijte v zimě

Komentáře

Napsat komentář