Pohoda u grilu


K létu patří příjemně strávené chvíle s rodinou či přáteli provoněné vlastnoručně připravenými lahůdkami na grilu. Pokud ještě žádný gril nemáte, tak s jeho pořízením neváhejte, protože grilovací sezona právě začíná.

Vaše kuchařské umění oceníte nejen vy.

Abyste se při nákupu grilu i vlastním grilování vyhnuli základním pochybením, připravili jsme pro vás malé grilovací info, rady k přípravě pokrmů a inspirovat se můžete i novinkami a dalšími tipy. Jak vybrat gril? Z hlediska používaného paliva se dělí grily na ty, které využívají dřevěné uhlí či lisované dřevěné brikety, na plynové a elektrické. Každý z nich má své výhody a nevýhody a je jen na vás, které z jejich vlastností při výběru upřednostníte. Nevadí vám roztápění grilu a práce s udržením správné teploty? Jste naopak pyšní, že umíte v klasickém grilu zatopit a máte rádi vůni kouře? V tom případě si zvolte gril na dřevěné uhlí. Bývají levnější, mívají však vyšší provozní náklady. Jestliže nechcete kolem grilu stále běhat a starat se o něj, chcete se při grilování bavit s rodinou a přáteli a vyšší pořizovací cena pro vás nepředstavuje problém, pořiďte si gril plynový. Jeho výhodou je i ekonomičtější provoz. Pokud však plynovým spotřebičům nedůvěřujete, grilujete i doma nebo v zimní zahradě a chcete snadno udržet teplotu při grilování, je pro vás tím pravým elektrický gril. Jak grilovat? Nejběžnějším způsobem grilování je grilování přímé. Jídlo při něm připravujete přímo na roštu nebo na jehle nad ohněm, rozžhaveným popelem nebo rozpáleným uhlím. Tato příprava je vhodná spíš pro menší pokrmy hotové do půl hodiny a na mase při ní docílíte lahodné křupavé kůrčičky. Větší porce masa vyžadují delší čas přípravy a hodí se pro ně grilování nepřímé. Používají se při něm hliníkové grilovací tácky nebo alobal. Například kuře na jehle zabalené do alobalu se peče zhruba hodinu. Těsně před dokončením alobal sundejte a dopečte kůrčičku do křupava. Něco navíc? Ke grilům je možné dokoupit řadu příslušenství, jako je například rošt na grilování klobás, rošt na ryby nebo jehlice na špízy. Některé jehlice bývají vybaveny posuvnými kroužky pro jednodušší sundávání pokrmů a ke grilům na dřevěné uhlí je možné dokoupit motorek s grilovací jehlou. V nabídce najdete i různé vidličky, obracečky, kleště, nože a mašlovačky nebo sadu steakových příborů. A nezapomeňte ani na zástěru! Co se vyplatí ?
  • Před prvním grilováním nechte gril vypálit, vyhnete se nepříjemnému lepení masa na rošt.
  • Vždy dbejte na kvalitu a čerstvost grilovaných potravin a maso nechávejte do poslední chvíle v lednici. Rozlišujte také talíře na maso syrové a ogrilované.
  • Negrilujte zbytečně tlusté kusy masa, ale jen plátky do tloušťky dvou centimetrů. Snadněji je propečete.
  • Steaky, ale i ostatní maso otáčejte pouze jednou, nebude pak vysušené. Při obracení masa používejte grilovací kleště. Vidličkou by bylo maso zbytečně propíchané a ztratilo by hodně šťávy.
  • U marinád, které obsahují cukr nebo med, potírejte maso až na konci grilování, protože cukr rychle karamelizuje.
  • Ryby je nejjednodušší grilovat na grilovací mřížce. Jestliže ji nemáte po ruce, je dobré rybu několikrát opakovaně rychle položit a zvednout. Vytvoří se na ní povlak, díky kterému se už na gril nepřilepí.
  • Drůbež a ryby grilujte krátce, teplota uvnitř masa by měla být okolo 80 °C. Steaky nechte po grilování pár minut odstát, chuť bude pak výraznější.
Pokud rádi grilujete, pak jistě oceníte novinku tradiční české značky Solo – jednorázové grily.

Jednorázový gril – Solo

Díky nim si grilovací pomůcky můžete vzít snadno s sebou do přírody a užít si například rodinný výlet zakončený piknikem na vašem oblíbeném místě. Jednorázové grily užijete také na dovolených, na rybách nebo během procházky v parku. Praktická sada grilu a dřevěného uhlí obsahuje 600 g dřevěného uhlí napuštěného parafínem pro snadné a rovnoměrné roztopení a gril (o rozměrech 315 x 252 x 53 centimetrů). Není nutné dlouhé rozehřívání a vyčkávání na správnou teplotu – stačí jen zapálit a za 20 minut je gril připraven na vaše pochoutky. Více na www.solo.cz.

Gril Hyundai GR 410

Grilování jako na deskovém grilu i kontaktně z obou stran umožňuje Gril Hyundai GR 410 na ploše 29 x 23 centimetrů, která je při úplném otevření grilu dvojnásobná. Gril pořídíte za 1299 Kč. www.kasa.cz       Zapomeňte na zdlouhavé žhavení dřevěného uhlí a špinavé ruce. Unikátní konstrukce grilů řady Bonesco®,

Gril řady Bonesco®

využívající rychlého předehřevu dřevěného uhlí za pomoci plynové kartuše a piezo zapalování, umožňuje zkrácení doby rozžhavení dřevěného uhlí až na neuvěřitelných deset minut. Zkombinujte aroma a atmosféru grilování na dřevěném uhlí s pohodlím a praktičností plynových grilů. www.campingaz.com         Otma Gurmán

Extra kečup Otma Gurmán

potěší všechny labužníky a milovníky rajčat. Obsahuje 240 g rajčat na 100 g kečupu, čímž dosahuje plné rajčatové chuti. Navíc díky své konzistenci skvěle vytéká ze sklenice. Kečup je vyroben bez konzervačních látek, bez zahušťovadel a neobsahuje lepek. Tipy na recepty a kompletní přehled výrobků najdete na www.otma.cz.     Lehce pikantní Baskická omáčka se zeleným pepřem dodá jídlu ten správný šmrnc. Je ideální k dochucení různých druhů masa – od klobás přes špízy až po šťavnaté steaky. Objevte i další varianty grilovacích omáček, třeba říznou Brusinkovou s chilli či nasládlou Švestkovou omáčku. FOTO: SHUTTERSTOCK A ARCHIV FIREM  

Uvažujete o nákupu zahradního grilu? Desítky grilů za skvělé ceny naleznete na www.give.cz/zahradni-grily

 

Pohoda u grilu

Komentáře

Napsat komentář