Přestěhujte kuchyň ven!

Rubrika: Odpočinek

Je škoda trávit léto doma. Ještě větší škoda je trávit léto doma v kuchyni, když výborný oběd či večeři můžete připravit i venku na zahradě. Z vaření se tak stane nevšední zážitek a povinnost se změní v malý obřad.

gril1

Vaření venku to nejsou jen na dřevěném uhlí grilované klobásy s chlebem a nakrájenou zeleninou. Díky novým typům grilů už na terase uvaříte plnohodnotný oběd včetně příloh. Dokonce tady umyjete i nádobí. Venkovní kuchyně jsou stále oblíbenější a rozšířenější.

Plnohodnotná kuchyň na terase

Ano, i když to nebývá ještě pravidlem, i na terase si můžete dopřát dřez s tekoucí vodou a přívod elektrické energie. Lidé si však tento komfort pořizují jen výjimečně s odůvodněním, že jde o poměrně drahou věc. Zpravidla vás přijde na několik tisíc korun. Záleží samozřejmě na vzdálenosti letní kuchyně od domu. Přívod vody je levnější než rozvod elektřiny, ke kterému je nutný projekt od odborníka a závěrečná revize.

Bez větších nákladů si lze ven pořídit i chladničku – zpravidla si můžete vybírat mezi chladicími boxy a autochladničkami. K mání jsou i skříňové chladničky, které dokážou ochladit potraviny a nápoje až o osmnáct stupňů oproti okolní teplotě. Tyto výrobky vydrží pracovat i několik hodin bez jakéhokoli napájení. Dobíjejí se přes autobaterii nebo se dají pomocí adaptéru zapojit do klasické zásuvky.

Venkovní krby se stávají výraznou dominantou zahrady

Venkovní krby se stávají výraznou dominantou zahrady

Plynové grily umí vše

Terasy slouží hlavně k odpočinku, posezení s přáteli i k rodinným obědům a večeřím, které si na zahradě i uvaříte. Rozhodně to neznamená, že byste museli ven stěhovat sporák. Nahradí ho plynový gril. Mnohé z nich jsou už vybaveny i klasickými hořáky na vaření příloh, omáček či polévek, mají odkládací plochy a postranní stolky na přípravu. Praktické jsou také poličky na kořenky, háčky na zavěšení grilovacího náčiní a většinou i uzavíratelný prostor na skladování špinavého nádobí. Takový přístroj prakticky nahradí celou kuchyň a dá se tady připravit celý oběd.

Plynové grily spalují přírodní propan-butan. Velmi snadné je jejich rozpalování pomocí takzvaného piezozapalování stisknutím jediného tlačítka. Jednoduše jej zmáčknete a můžete ihned grilovat buď na litinové plotně nebo lávových kamenech, z nichž sálá teplo na pokrm opékající se na roštu. Povrch lávových kamenů je porézní a dokonale vstřebává velké množství tuku a marinád. Obsahuje-li gril také litinovou plotnu – hladkou či vroubkovanou – dovoluje smažit a péct i pokrmy v těstíčku.

Plynové grily bývají doplněny klasickou plotýnkou i odkládací plochou, dokážou tedy plnohodnotně nahradit sporák.

Plynové grily bývají doplněny klasickou plotýnkou i odkládací plochou, dokážou tedy plnohodnotně nahradit sporák.

Do letní i klasické kuchyně

Kdo nechce z jakéhokoli důvodu volit plyn, může si na zahradě dopřávat pokrmy připravené na elektrickém grilu. K těm je třeba přívod elektrické energie, který – pokud je terasa blízko domu – stačí obyčejná prodlužovací šňůra. Tyto grily se většinou staví na stůl nebo mají odmontovatelné nožičky. Proto se dají používat i v zimě v kuchyni. Pokrmy kladete na plát z litiny, teflonu či jiného nepřilnavého materiálu. Nahradit je může kovový rošt. U elektrických přístrojů si lze regulovat teplotu, proto lze hlavně maso grilovat delší dobu při nižší intenzitě, čímž zajistíte jeho dokonalé propečení a tím i zničení zárodků například salmonely.

Pravá klasika s ohněm

Třetí skupinu grilů tvoří ty na dřevěné uhlí, které jsou i přes spoustu novinek na trhu stále velmi oblíbené, a to hned z několik důvodů: patří k nejlevnějším, snadno se přenášejí z místa na místo, nepotřebujete k nim ani přívod elektrického proudu, ani za sebou nemusíte tahat plynovou bombu. A hlavně si u nich lidé vychutnají oheň, který potravinám dodá zcela jinou chuť a po konci vaření můžete v jejich kovové nebo litinové vaně rozdělat oheň, který bude hřát až do rána.

Samotná příprava pokrmů je zde určitý obřad: Po zapálení je nutné čekat přibližně čtvrt až půl hodiny, kdy probíhá hoření. Začnete-li pokrm opékat v této fázi, zpravidla se na povrchu připálí a uvnitř zůstane syrový. Grilovat je možné až tehdy, kdy horní vrstva zešedne a zůstanou pouze žhavé uhlíky vydávající žár. Nedopečené jídlo nejen nebude chutnat, ale může přinášet zdravotní problémy. Ke zničení zárodků salmonely a dalších virů dochází teprve při teplotě nad sedmdesát stupňů Celsia.

Příprava pokrmů na dřevěném uhlí se mění v malý obřad

Příprava pokrmů na dřevěném uhlí se mění v malý obřad

Když si přejete krb

Konkurencí pro zahradní grily jsou krby. Na obou se sice opéká stejně dobře, ale krb se stává celoroční součástí zahradní architektury a její dominantou. Navíc u grilů je kouř odváděn komínem výš než u grilu, proto člověk nebývá zahalen v dýmu, když se obrátí vítr.

Existují dvě možnosti, jak zahradní krb získat: buď si ho necháte postavit na míru, pak může svým vzhledem dokonale ladit s ostatními stavbami, jako jsou altán nebo garáž, nebo se rozhodnete pro některý z prefabrikovaných typů. Druhou variantu volí více lidí. Nabídka různých variant a povrchů je už natolik široká, že si vybere skoro každý. Je přitom dobré volit takové, které mají odkládací a pracovní plochu, prostor na ukládání nádobí i místo pro dřevo.


Grilování a zdraví

Grilování samo o sobě není zdraví škodlivé. To, že se o něm mluví jako o rakovinotvorném, je způsobeno lidskou chybou. Pokud totiž opékáte například uzeninu nebo prorostlé maso nad ohněm, tuk, který odkapává, se proměňuje v karcinogenní kouř a ten potom stoupá vzhůru a všechny škodliviny se tak dostávají zpět do pokrmu. Proto při nákupu nového grilu dbejte na to, aby právě tomuto dokázal zabránit. Umí to všechny lávové grily a pak grily s vodní lázní, tedy elektrické grily, do jejichž vany se lije voda, a ta zachytává odkapávající olej.


Jak umýt gril?

I když nároky na čistotu a hygienu při grilování v přírodě jsou přece jen nižší než v kuchyni, rozhodně byste neměli po každé přípravě pokrmů gril důkladně vyčistit. Z toho důvodu jsou velmi praktické typy s vyndavacím roštem nebo odnímatelnou plotnou. Přece jen se jich maso, zelenina a další pokrmy přímo dotýkají, proto je nutné je vždy vzít a důkladné omýt saponátem a horkou vodou, ty menší pak můžete dát i do myčky. Grily s lávovými kameny se doporučuje nechat vypálit, čímž se odstraní nečistoty a tuk za kamenů. Při vypalování gril zavřete, nastavte na nejvyšší teplotu a nechte zhruba deset minut pracovat, přičemž přesná doba vypalování závisí na míře znečištění.

Mastnotu a napáleniny z ostatních částí, ale i elektrických a ostatních grilů pak můžete odstranit speciálními prostředky.

 

Magdaléna Krajmerová, Schutterstock a profimedia.cz

 

Více informací se nachází v květnovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Flora titulka_06_2016

Save

Save

Přestěhujte kuchyň ven!

Zajímavé