Recepty pro zdraví

Rubrika: Recepty, recepty

Vyrábět nápoje, krémy nebo třeba i domácí zmrzliny a nanuky z čerstvého ovoce a zeleniny není nic složitého, zvlášť když máte k dispozici takzvaný smoothie maker, tyčový mixér nebo odšťavňovač. Zapojte je a vyzkoušejte naše recepty!


SMOOTHIE MAKER

Smoothie pochází z anglického slova smooth, což lze přeložit jako jemný či krémový. Taková by měla tedy být i konzistence tohoto nápoje, který vyrábíte v smoothie makerech, což jsou vlastně typy stolního mixéru. Oproti těm klasickým ale ze zeleniny a ovoce vytvářejí nápoj hladší a jemnější konzistence. Další rozdíl je ryze praktický, neboť klasickou mixovací nádobu zde zpravidla nahrazuje sklenice, v níž nápoj uzavřete víčkem a jdete. Nic nemusíte nikam přelévat a špinit tak další nádobí.

Stejně jako u stolních mixérů i tady platí, že čím vyšší výkon přístroj má, tím lépe.
Ty nejsilnější bývají vybavené i takzvanou pulsní funkcí, která vám dovoluje drtit led. Další vlastností, kterou se vám při nákupu vyplatí sledovat, je počet nádob ve standardní výbavě. Sklenice zde jsou menší, mají objem zhruba 200 až 250 mililitrů. Jen pro porovnání, nádoby klasických mixerů pojmou až dva litry tekutin.

 


TYČOVÝ MIXÉR

Zeleninové a ovocné pokrmy lze připravit i pomocí tyčového či ručního mixéru. Není to zrovna ideální, ale jde to. Především si musíte najít nebo opatřit vysokou sklenici či nádobu, z níž vám ingredience při mixování nebudou stříkat ven. Měla by být i dostatečně velká, doporučuje se ji naplnit nakrájenými kousky zeleniny a ovoce pouze do tří čtvrtin. Mixovat začínáte nejdříve na nejnižší stupeň, výkon postupně zvyšujete, dokud nápoj nezíská hladkou konzistenci. Nakonec je třeba ho přelít do sklenice nebo uzavíratelné nádoby na pití.

 


ODŠŤAVŇOVAČ

Na trhu objevíte dva typy odšťavňovačů: šnekové a odstředivé. Vyberte si mezi nimi podle toho, jaké plody budete zpracovávat a jak často. U šnekových probíhá lisování pomocí rotujících kol. Sice pracují pomaleji, ale jsou vhodné pro všechny druhy ovoce včetně bobuloviny, zvládnou zpracovat i listovou zeleninu či bylinky. Šťáva z nich je hustější. Odstředivé přístroje lisují pomoc rotujících nožů. Zpracujete na nich hlavně tvrdé plody, s těmi měkčími nebo listovou zeleninou si neporadí. Šťáva, kterou dají, je řídká, více pění a měli byste ji hned zkonzumovat. Tyto typy jsou také náročnější na údržbu a hlučnější.

 


Smoothie z kiwi

Ingredience: 2 dobře vyzrálá kiwi, 1 jablko, 3 hrsti baby špenátu, 1 mrkev, 150 ml pramenité vody
Postup: Kiwi a mrkev oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Stejně tak oloupejte a nakrájíme i jablko, které také zbavte jádřince. Špenát opláchněte pod tekoucí vodou. Vše dejte do smoothie makeru, zalijte 150 ml vody a mixujte, dokud není nápoj krásně hladký. Nápoj je velmi bohatý na vitaminy A a C.

 


Nápoj z manga

Ingredience: 1 správně vyzrálé mango, 100 ml mléka, 5 kostek ledu, 50 g bílého jogurtu, 1 polévková lžíce medu
Postup: Plod manga oloupejte a zbavte ho pecky uvnitř. Nejlepší bude, když po oloupání dužinu z pecky rovnou okrájíte. Pak kousky manga vložte do mixovací nádoby a přidejte všechny zbývající suroviny. Poté vše umixujte dohladka.

 


Nanuky se zeleninou

Ingredience: 2 žluté řepy, 3 pomeranče, 3 mrkve, 1 miska malin
Postup: Řepu a mrkvev nakrájejte na kousky, z pomeranče odstraňte kůru a vše, včetně malin, dejte do odšťavňovače, případně dobře rozmixujte a poté přeceďte. Šťávu nalijte do tvořítek ne nanuky nebo do kelímek a nechte minimálně pět hodin zamrazit.

 


Ovocný tvarohový krém

Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 150 ml smetany ke šlehání, 300 g ovoce dle chuti a sezony, 25 g vanilkového cukru
Postup: Ovoce omyjte a nakrájejte na malé kousky. Dejte do misky, přidejte tvaroh a přilijte zhruba polovinu smetany. Tyčovým šlehačem rozmixujte. Postupně přidejte zbytek smetany a na konec doslaďte vanilkovým cukrem. Krém nalijte do misek nebo sklenic, dozdobte čerstvým ovocem, ochutit ho lze mátou, corn flakesy, ořechy a podobně.

 

 

redakce, foto Shutterstock

Uložit

Recepty pro zdraví