Řez révy vinné


Stejně jako všechny ovocné dřeviny má i réva svůj specifický řez. Pokud je prováděn správně, promítne se do bohaté sklizně. Řez révy na soukromém pozemku a na komerční vinici se výrazně liší. Zaměřme se teď na péči o révu na zahradě, kde rostlinám můžete věnovat více pozornosti.

Úkolem zimního řezu je probírka starého odplozeného dřeva a likvidace přebytečných výhonů.

Úkolem zimního řezu je probírka starého odplozeného dřeva a likvidace přebytečných výhonů. Ačkoliv révě zbyde pouze několik větví, kvalita hroznů v další sezoně za to opravdu stojí. S řezem révy se začíná asi v polovině nebo koncem zimy. Rostliny se v tomto období nacházejí v klidovém režimu a větší zásahy nůžkami jim v tomto období nezpůsobují žádné potíže. V zimě se hlavně soustřeďte na odstraňování odplozeného dřeva a probírku výhonů. Mezi dva nejznámější a v našich podmínkách nejpoužívanější typy řezů patří řez na čípek a na hlavu. Řez na čípek je také nazýván „na očko“, je totiž prováděn na jeden až dva boční pupeny. V sezoně pak z těchto pupenů vyrůstají plodné větévky. Řezem na hlavu se z rostliny vyřeže staré odplozené dřevo na jeden nebo dva horní pupeny. Tímto způsobem je postupně staré dřevo vyměněno za nové výhony, které v sezoně zaplodí. Zima je nejvhodnější období pro provádění prořezu a tvarování vinné révy, ovšem tím péče o révu rozhodně nekončí. V létě je nutné ručně vyštipovat letorosty, větévky druhého řádu nebo také zálistky. Jak správně stříhat Úhel řezu záleží na postavení výhonu. Pokud zkracujete výhon ve vodorovné poloze, který je například napnutý na tažný drát, veďte jej rovně. Šikmý řez se provádí při prořezu rostlin. Jednoduše řečeno, řez dělejte vždy pod úhlem, který umožní rychlé odvedení dešťové vody z ranky. Rána pak nezahnívá a rychleji se hojí. Při řezu dávejte pozor, aby byla rána vedena dále od pupenu, jinak by došlo k jeho poškození a zaschnutí. Na řez si můžete pořídit speciální nůžky pro vinaře, které práci výrazně zjednoduší. Na tažných drátech Tento způsob pěstování patří mezi běžné postupy ve velkoprodukci hroznů, ale díky snadné údržbě a bohaté sklizni se používá i na rodinných zahradách. Postup zapěstování je jednoduchý, v prvním roce během zimy je mladá sazenice zkrácena asi na 20 centimetrů od země. V létě prvního roku se zapěstuje hlavní výhon, který se vyvazuje k opoře, zatímco všechny postranní výhony se odstraňují. Druhou zimu se hlavní výhon zkrátí asi na tři pupeny u spodního drátu. V létě z těchto pupenů vyrostou mladé výhony. Prostřední výhon se následující zimu zkrátí opět na tři pupeny a dva postranní se vyvážou k vodorovným nataženým drátům. Další roky se v zimě odstraňuje odplozené dřevo a v létě nezapomeňte na řez postranních výhonů Poznámka autorky: Typ řezu vychází nejen z dané odrůdy, ale také ze způsobu pěstování. Na rodinných zahradách se réva většinou vysazuje u tažných drátů, které jsou napnuté mezi dvěma sloupky. Tyto dráty se během roku musejí několikrát napnout a utáhnout. Při výsadbě mladých rostlin vždy pamatujte, že se réva řadí mezi dlouhověké rostliny a časem dorůstá velkých rozměrů, proto se musí opora přizpůsobit velké hmotnosti. Kromě pěstování na tažných drátech se můžete setkat také s vinnými kordony nebo závěsy.

Řez na hlavu

Řez na čípek

Řez při zapěstování

Řez vzrostlé rostliny

Tip Pro pěstování na zahradě se hodí stolní odrůdy, tj. odrůdy určené především k přímé spotřebě, například ´Chrupky´, ´Čabaňská perla´, ´Irsai Oliver´ nebo ´Veltlínské´. Výhodou stolních odrůd jsou větší výnosy, než mají moštové odrůdy, ale i ty lze pěstovat jako stolní, kupříkladu známý ´Müller Thurgau´. FOTO: THINKSTOCK KRESBY: AUTORKA

Řez révy vinné

Komentáře

Napsat komentář