Rostliny ideální do kuchyně


Bylinky pěstované na parapetu kuchyňského okna příjemně provoní celou místnost a dají se použít i při vaření nebo přípravě čajů či zeleninového smoothie. Ale víte, že postavíte-li vedle nich třeba zelenec nebo břečťan, zbaví vás jedovatého oxidu uhelnatého?

Neexistuje univerzální pravidlo, které by říkalo, tyto rostliny jsou do kuchyně vhodné, a tyto sem naopak nedávejte. Vždy je třeba zohlednit podmínky pro pěstování – jiné druhy budete vybírat do malé místnosti s jedním oknem, jiné do velké kuchyně s prosklenou stěnou. Naopak jen na vás záleží, zda dáte přednost rostlinám okrasným listem nebo květem.

Hvězdník

Pepřinec

Vánoční hvězda

Dekorativní paprička

Čistí vzduch
Do kuchyně se vyplatí vybírat takové rostliny, které jsou schopné pohlcovat různé typy chemických sloučenin ze vzduchu, například oxid uhelnatý, amoniak, formaldehyd nebo třeba také xylen a benzen. Nejde tedy jen o látky uvolňující se pouze z připravovaných jídel, ale také z různých obalových materiálů či z odpadu. Mezi květiny, které to dokážou, patří například klívie (Clivia miniata) – ovšem pokud se u ní chcete dočkat bohatého kvetení, je třeba ji na podzim a v zimě uchovávat v chladnější místnosti, než je zrovna kuchyně, ideální bude nevytápěná předsíň nebo zimní zahrada. Dále lze doporučit toulitky (Anthurium), nezničitelný zelenec (Chrophytum comosum), různé druhy orchidejí, hybridní begónii (Begonia elatior) nebo popínavou šplhavnici známou pod starým názvem potos (Epipremnum aureum). Na severním okně se bude dařit břečťanu (Hedera helix), který pohlcuje dokonce i cigaretový kouř. Spolehlivými ničiteli nečistot jsou také chryzantémy (Chrysanthemum) nebo pryšec nádherný známý spíše jako vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima) – ovšem tyto dvě květiny slouží spíš jako krátkodobá dekorace, jen výjimečně vydrží krásné dlouhá léta.

Šplhavnice

Korálovka

Hořepník

Toulitka

Tradiční pokojovky
Pokud netrváte na tom, že v kuchyni budete pěstovat jen druhy jedlé nebo čistící vzduch, máte na výběr desítky tradičních pokojovek. Opět je volte podle toho, kolik na ně máte místa a jaké jsou v kuchyni podmínky, zvlášť kolik sem přichází přirozeného světla.

Na prostor náročnější bývají různé druhy dracén (Dracaena) či lopatkovec (Spathiphyllum). Na slunné parapety se hodí olivovník evropský (Olea europaea), který je třeba na zimu přenést do chladné a světlé místnosti, ibišek (Hibiscus rosa-sinensis) nebo různé druhy citrusů. Vhodnou ozdobou jídelního stolu budou kvetoucí rostliny nebo druhy s atraktivními plody – hořepník (Exacum affine), korálovka (Nertera granadensis), hvězdník (Hippeastrum) nebo pantoflíček (Calceolaria herbeohybrida) či nenáročný pepřinec (Peperomia obtusifolia).

Kam s bylinkami
Zvláštní postavení mají mezi květinami v kuchyni bylinky, které zde působí nejen jako dekorace, ale zároveň je používáte při vaření. Mají ovšem jednu nevýhodu – v interiéru nikdy nevydrží tak dlouho jako při pěstování na zahradě. Platí to jak pro rostliny na parapetu okna, tak pro ty pěstované na pracovní desce, kde jídla připravujete. Určitě jim najděte místo, kde nebudou překážet. Máte-li v kuchyni málo místa, vyzkoušejte speciální květinové stěny nebo závěsné květináče nad ostrůvkem.

Tam určitě najděte místo pro bazalku pravou (Ocimum basilicum), mátu peprnou (Mentha piperita), tymián obecný (Thymus vulgaris) či meduňku lékařskou (Melissa officinalis), která ozdobí i různé typy drinků. Jako dekorace stolu jsou vhodné také dekorativní papričky nebo chilli (Capsicum annuum).


Rostliny, které do kuchyně nepatří
Většina běžně používaných pokojových rostlin je nejedlá nebo dokonce jedovatá. V kuchyni se určitě vyvarujte prudce jedovatých druhů nebo takových, které vytvářejí jedovaté plody. Zvláštní opatrnost se vyplatí zvláště tehdy, když máte malé děti. Do kuchyně se dále nehodí rostliny se silně plstnatými listy, které nelze očistit od prachu a mastnoty, ani květiny s trny. Pozor také na květiny se silnou vůní, ta by mohla vadit zvlášť při stolování.

Tip redakce
Ačkoli by se mohlo zdát, že je oblíbený fíkus malolistý (Ficus benjamina) do kuchyně vhodný, bývá tomu přesně naopak. Ačkoli je tento druh poměrně nenáročný na pěstování, příliš mu nesvědčí větrání a průvan – opadávají mu pak listy.


Co zvážit při výběru?
Při výběru rostlin do kuchyně myslete na to, že:

  • musí umožnit nerušenou práci, nesmějí tedy překážet
  • městské kuchyně mohou být poměrně tmavé
  • rostliny musí snášet průvan, výpary, kolísavou vlhkost a případné znečištění
  • výhodou je hladký povrch listů, které se tak dají lépe očistit v případě znečištění při vaření nebo při zaprášení

 

Lucie Peukertová, foto Shutterstock

Komentáře

Napsat komentář