Rostliny za plotem mohou být vitamínová bomba


Přemýšleli jste už o tom, že letos zkusíte místo tradičních, takzvaných kulturních druhů, pěstovat a sklízet něco jiného? Pokud ano, sáhněte kromě mrkve, cibule či rajčat po rostlinách, které se často za zeleninu ani nepovažují, přitom překvapí skvělou chutí, a dokonce i větším množstvím vitaminů než jejich vyšlechtění příbuzní. Pokud žádné neznáte, zde je hned několik tipů!

Kopřiva dvoudomá se hodí pro přípravu jarních detoxikačních šťáv.

Kopřiva dvoudomá se hodí pro přípravu jarních detoxikačních šťáv.

Nový sortiment zeleniny nutně nemusí přicházet ze šlechtitelských stanic, které nabízejí stále větší, chutnější a odolnější druhy. Jde to i naopak. Věděli jste, že rostliny, které kdysi byly považované za obtížný plevel, jsou vlastně zdravé vitaminové bomby? Stačí se podívat za plot vaší zahrady a určitě najdete plno poměrně netradičních náhrad za kulturní zeleninu. Ta prodělala během několika desítiletí šlechtění a mezidruhové křížení, při němž přišla o část své zásoby vitaminů a minerálních látek. V původních druzích však stále zůstávají. A nejen v nich – plnohodnotnou náhradou se mohou stát i okrasné trvalky nebo letničky. Vyzkoušejte je, možná vás překvapí nejen výbornou chutí, ale také minimálními nároky na pěstování.

Listy šruchy zelné neboli portuláku jsou výborné do salátu.

Listy šruchy zelné neboli portuláku jsou výborné do salátu.

Kopřiva jako náhrada špenátu

Z méně tradičních druhů listové zeleniny je poměrně známý mangold, na stanoviště poměrně nenáročný druh, který nabízí opakovanou sklizeň, za mírného počasí má schopnost přezimovat a hravě nahradí listový špenát. Ovšem to je jen jedna z mnoha rostlin, kterou se dá špenát nebo salát nahradit. Rozhlédněte se po zahradě nebo louce. Možná ani netušíte, kolik kolem vás roste chutných druhů, které se hodí pro tepelné zpracování, do studené kuchyně nebo na přípravu či ochucení polévek. Kopřivu (Urtica dioica) už asi zkusil jako součást tradičního velikonočního pokrmu nebo náhradu špenátu kdekdo. Ale ještě zdravější a chutnější může být obtížný plevel – bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria). Na zahradě ji určitě najdete, daří se jí totiž skoro všude. Zapomenutý také zůstává dříve běžně konzumovaný merlík všedobr (Chenopodium bonus-henricus), kterému se také říkalo planý špenát. Merlík si můžete na zahradu přinést z volné přírody. Pro přípravu pokrmů pro dva lidi vystačí dvacet rostlin, které neustále obrůstají novými listy.

Prvosenku jarní užijete pro dozdobení jídel i do salátu.

Prvosenku jarní užijete pro dozdobení jídel i do salátu.

Ochutnejte okrasou zahradu

Nadšenci nedají dopustit na jedlé květiny, kterými lze zajímavě dozdobit pokrmy nebo je použít jako hlavní složku pro výrobu zeleninových jídel. Některé jsou totiž opravdu chutné, a navíc i výjimečně zdravé. Květy lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) se přidávají do zeleninových salátů, dochucují se jimi polévky a zavařená poupata nahradí kapary. Vyzkoušeli jste někdy květy denivky (Hemerocallis)? Pokud ne, určitě je přidejte do listového salátu.

Jako náhrada brambor poslouží rostlina s podzemními hlízami, která patří do rodu slunečnic. Jde o topinambury (Helianthus tuberosus), rostoucí i v poměrně chudé půdě. Kdysi se v některých zahradách pěstovaly díky svým sytě žlutým okrasným květům jako trvalka, ačkoliv jejich hlavní bohatství se skrývá v půdě několik centimetrů pod povrchem.

Mezi jedlé rostliny patří i některé letničky. Možná jste již někdy slyšeli poměrně nevšední název ačokča neboli paprikookurka. Jde o jednoletou popínavku známou pod latinským názvem Cyclanthera pedata, u níž se zvlášť cení zajímavý charakter růstu, atraktivní listy a samozřejmě také chutné plody podobné drobným paprikám, které se konzumují čerstvé i tepelně upravené. Rostliny si snadno předpěstujte ze semen v květináčích nebo sazenice koupíte ve specializovaných obchodech. Dobře rostou v kypré, na živiny bohaté půdě dobře zásobené vodou.

Brutnák lékařský obsahuje celou řadu důležitých minerálů.

Brutnák lékařský obsahuje celou řadu důležitých minerálů.

V hlavní roli šťovík

V zahraničí se můžete na některém z farmářských trhů setkat se svazky šťovíku. Ačkoliv se to může zdát nepravděpodobné, tyto rostliny jsou považovány za chutnou zeleninu vhodnou k dochucení polévek nebo do salátů. Vyzkoušejte třeba šťovík kyselý (Rumex acetosa). Na výrobu různých závitků lze doporučit listy česneku medvědího (Allium ursinum). Této rostlině se daří v lužních lesích, ale stejně dobře roste v mírně vlhké zahradní půdě v polostínu. Perfektní náhradou cibule kuchyňské je vytrvalá cibule zimní (Allium fistulosum), jejíž listy se dají sklízet i během zimy. Pokud se na sběr některých planě rostoucích rostlin vydáte do přírody, vždy sbírejte pouze ty, které bezpečně poznáte. Stejně tak je konzumujte nejdříve po menším množství, abyste včas odhalili případné alergie.

Další zajímavé druhy netradiční zeleniny:

Sanguisorba minor – krvavec menší – jedlé listy Pulmonaria officinalis – plicník lékařský – jedlé listy Rheum rhabarbarum – rebarbora – jedlé řapíky listů Borago officinalis – brutnák lékařský – jedlé květy Portulaca oleracea sativa – šrucha zelná portulák – jedlé listy Allium cepa proliferum – cibule prorůstavá – jedlé listy a cibulky Valerianella locusta – kozlíček polní – jedlé listy

Lucie Peukertová, foto autorka a Shutterstock

Více informací se nachází v dubnovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

01_TITULKA_FLORA_4_ 2016 ok ma

                      . Save

Komentáře

Napsat komentář