Sekera, která opravdu vydrží

Rubrika: rss-feed, Technika

Jedna sekera, zvlášť když topíte dřevem nebo máte na zahradě více stromů, vám rozhodně nestačí. Pro dělení velkých špalků je třeba zvolit typ s klínovým ostřím, na přípravu třísek zase potřebujete lehkou univerzální sekerku. Kolik typů tedy existuje?

Sekery se dělí podle toho, jak a k čemu je budete používat. Pro turistiku se prodávají sekery s klasickým tvarem ostří, pro štípání špalků klínové. Pořídit si můžete i takzvaný kalač, do kterého lze bouchat i kladivem, nepodaří-li se vám rozštípnout špalek napoprvé.

Podle velikosti

Velikost sekery vybírejte podle toho, co s ní budete dělat. Dalším parametrem je osoba, která s ní bude pracovat. Univerzální délky kolem třiceti až čtyřiceti centimetrů poslouží pro štípání třísek, naopak pro sekání špalků jsou vhodné až metrové výrobky, s nimiž pracujete obouručně – čím větší dráha po nápřahu, o to razantněji se sekera do špalku zasekne.

Různé může být i uchycení těla sekery k topůrku. Ve většině případů se topůrko na konci zužuje, na trhu však najdete i výrobky, kdy jeho konec naopak obepíná ostří. Několik značek už dodává sekery s polyamidovým topůrkem vyztuženým skelnými vlákny – oproti klasickému je lehké, takže veškerý švih se soustředí do ostří, a práce s nimi je tak lehčí.

S klínem

Domácí sekeře sloužící hlavně k přípravě dřeva na zimu by neměl chybět výrazný klín sloužící k snadnějšímu oddělení špalků. Různí výrobci řeší tvar klínu jinak: někteří tak vytvarují jen jeden nebo dva profily rozšiřující se směrem k topůrku, jiní přidávají rozšíření v celé ploše. Zajímavé řešení nabízejí výrobky, které mají do čepele vestavěný takzvaný rozpěrný klín, což je ocelový klínek upevněný v pružině. Pokud nářadí nepoužíváte, klínek jen mírně vyčnívá z těla sekery, ale v okamžiku, kdy se ostří zaboří do dřeva, vyjede ven a napomáhá rozlomení špalku.

Kladivem jen do kalače

Zvláštní kategorii tvoří takzvané kalače – jde vlastně o obyčejnou, zpravidla o něco užší sekeru. Její hlava bývá mohutnější, neobepíná jen úzkým pruhem kovu topůrko. S kalačem se pracuje trochu jinak než s klasickou sekerou. Používá se na velké špalky, kde už dopředu předpokládáte, že nebude možné dřevo rozdělit jedním úderem. Do kalače pak boucháte kladivem jako do klínu. Poškození se díky mohutné hlavě bát nemusíte. Je ala pravda, že bez kalače se obejdete – bez problému ho totiž při dělení velkých špalků nahradí kovový klín za několik desetikorun.

Pro tesaře

Tesařské sekyry se vyrábějí jak v pravo-, tak i v levorukém provedení. Jde o speciální nářadí pro řemeslníky. Mívají nepravidelný tvar a tělo probrané tak, aby je bylo možné uchopit blízko ostří. Kvůli asymetrii se vyrábějí ve dvou variantách tak, aby se tesaři dostali ostřím přímo na dřevo a nepřekážel jim hřbet ruky.

Na kempování

Malé kempingové sekerky se snadno vejdou do batohu. Mívají délku kolem třiceti centimetrů, jsou lehké a designované tak, aby se vešly do zavazadla. Slouží k obvyklé přípravě dřeva na táborák, dělení soušek na menší díly, aby se lehce spálily, ale když na to přijde, pomohou i s přípravou jídla v kotlíku při trampování.


Co by sekeře nemělo chybět
Moderní sekery bývají potažené teflonem nebo podobným materiálem, aby ostří lépe vnikalo do dřeva.

Topůrko bývá z kompozitních materiálů.

Součástí topůrka je i protiskluzová část pro zvýšení bezpečnosti práce.

V balení nechybí ani ochranný plastový obal, ve kterém sekeru skladujete a můžete ji v něm i pověsit.

Sekera, která opravdu vydrží