Vrby převislé i kroucené


Období zimního klidu přeje zajímavým tvarům dřevin. Velmi působivé jsou převislé nebo kroucené vrby. Patří mezi subtilnější druhy keřů, proto se hodí i do předzahrádek a na terasy. Snadno se pěstují – vyhovují jim vlhčí místa.

Vrba Matsudova

Kroucené i silnější větve nabízí odrůda ‚Tortuosa‘ vrby Matsudovy (Salix matsudana, syn: Salix erythroflexuosa). Jde o šlechtěný, velmi oblíbený kultivar. Barva mladých větviček je žlutá, s velkou oblibou ji používají profesionální floristé. Odříznuté části rychle a snadno dorostou.
TIP PRO PĚSTOVÁNÍ: Této vrbě dopřejte vlhkou půdu, která ale nesmí být těžká, s vysokým obsahem jílu. Nejlépe roste v humózních živných zeminách, snese i polostín.

Vrba jíva

Převislá, takzvaná smuteční vrba bílá ‚Tristis‘ (Salix alba) je poměrně vysoká. V menších zahradách ji proto nahrazuje roubovaná forma vrby jívy ‚Pendula‘ (Salix caprea), jejíž kmen má pouze kolem metru. Oblíbené jsou především samičí stromy, které na jaře tvoří známé kočičky.

TIP PRO PĚSTOVÁNÍ: Na podmínky a pěstování je tato vrba poměrně nenáročná, vyhovuje jí vlhčí prostředí, lépe tedy poroste na místech s vyšším obsahem vody.

Vrba japonská

Ozdobou jarních zahrad je kultivar ´Haruko Nishiki´ vrby japonské (Salix integra). Její listy jsou při rašení světle krémové, postupně přecházejí do růžové. Jejich základní barva je ale hráškově zelená s panašováním. Na stromku tedy najdete zároveň výhony s hned třemi odstíny listů.

TIP PRO PĚSTOVÁNÍ: Stromek je třeba až dvakrát ročně stříhat, aby tvořil další barevné výhony. Na půdu je poměrně tolerantní, v létě potřebuje zalévat, aby mu nezasychaly listy.

Vrba hrotolistá

Pro kamenitá a slunná místa je vhodná vrba hrotolistá (Salix hastata), která pochází z subartických oblastí Evropy i Severní Ameriky. Jde o nízký rozložitý keř s pevnými vzpřímenými větvemi. Skutečnou okrasou jsou její nápadně velké jehnědy, které měří až pět centimetrů.

TIP PRO PĚSTOVÁNÍ: Vrbu lze pěstovat i v extrémních polohách, nikdy nenamrzá. Poradí se i kamenitými a chudými půdami, jejich podloží ale musí být vždy propustné.

 

Dagmar Cvrčková, foto profimedia.cz a Shutterstock

 

Více informací se nachází v únorovém vydání z roku 2018.

Komentáře

Napsat komentář