Zahradnické nože


Aby vám při práci na zahradě nůž dobře sloužil a řezání s ním bylo bezpečné a pro rostliny šetrné, musíte si vybrat ten správný.

Aby vám při práci na zahradě nůž dobře sloužil a řezání s ním bylo bezpečné a pro rostliny šetrné, musíte si vybrat ten správný.

Základní rozdělení Nože určené pro práci na zahradě mohou být pevné a zavírací a určené pro praváky či leváky. Při výběru dejte vždy přednost noži s ergonomicky upravenou rukojetí, se kterou se vyvarujete otlačenin a puchýřů. Kromě základních typů nožů užijete na zahradě při prosekávání křovin i mačetu. Nože vždy chraňte před poškozením a používejte je jen k tomu, k čemu jsou určeny. Univerzální nůž Pokud nevíte, který zahradnický nůž pořídit, kupte si nejdříve univerzální, někdy se prodává pod názvem pracovní zahradnický nůž. Využijete ho k odřezávání slabších větví keřů a stromů, dobře řeže provázek, papír i plast, hodí se tedy k vyvazování rostlin, úpravě kelímků pro předpěstování sazenic, označování pomocí plastových pásků apod. Nůž je k dostání v několika velikostech, standardní měří asi 17 centimetrů včetně střenky a může být pevný, případně zavírací. Práci vám usnadní protiskluzová rukojeť ergonomického tvaru, střenka bývá plastová nebo dřevěná. Nůž s dřevěnou střenkou stojí o něco víc. Na rány se žabkou Jako žabka se označuje oboustranně broušený nůž se širší zahnutou čepelí, který se používá k začištění větších řezných ran po pilce, k prořezávce choulostivějších stromů a zmlazení přehoustlých keřů i stromů. Využijete ho při práci s okrasnými i ovocnými dřevinami. Většina prodávaných žabek je zavíracích a opět si můžete vybrat vhodnou velikost a materiál střenky. Dražší modely se používají i k roubování a žabka může mít ve spodní části střenky také stěrku na štěpařský vosk. Pro ovocnáře a růžaře

Štěpařský, roubovací a očkovací zavírací nůž

Roubovací nebo očkovací nože využijí především pěstitelé ovoce a růží. Většinou se vyrábějí jako zavírací, ve velikosti deset až osmnáct centimetrů, menší nože jsou ale pro roubování či očkování vhodnější. Mají užší, obvykle jednostranně broušenou čepel různého tvaru. Roubovací nůž se vyznačuje zaoblenou špičkou, očkovací má špičku tupě ukončenou – slouží totiž k rozchlipování kůry při očkování. Některé roubovací nože jsou vybavené stěrkou na štěpařský vosk, existují i zavírací nože se dvěma čepelemi, jedna na roubování, druhá k očkování. Střenka je stejně opět buď plastová, nebo dřevěná. Pouzdro, ano či ne? Při nákupu nože bez pouzdra uvažujte o jeho pořízení. Po upevnění na opasek ho budete mít stále po ruce. Pro nože, které nejsou zavírací, je pouzdro nutností. Před ostrou čepelí je nutné chránit sebe a je třeba uchovat nepoškozené i ostří nože. Plastová pouzdra bývají v ceně univerzálních nožů, samostatně se prodávají pouzdra z kůže či z různých textilních materiálů. Pouzdro musí noži vždy dobře padnout – z velkého bude vypadávat, malé nepůjde zapnout. FOTO: SHUTTERSTOCK A ARCHIV FIREM

Zahradnické nože

Komentáře

Napsat komentář