Zeleninové pomazánky

Rubrika: Recepty, recepty, rss-feed

Pomazánka s ředkvičkami

INGREDIENCE: 250 g tvarohu, 1 malý svazek ředkviček, 2 mladé kedlubny, 2 vejce na tvrdo, sůl, pepř, petrželka

POSTUP: Očistěte a nastrouhejte ředkvičky, kedlubny a můžete i vejce. Jednu ředkvičku si nechte celou na ozdobu. Do nádoby vložte tvaroh, nastrouhanou zeleninu i vajíčka a smíchejte. Pomazánku dochuťte solí, pepřem, případně i nasekanou petrželkou. Namažte ji na plátky bagety nebo tmavého chleba a dozdobte kolečkem ředkvičky a jemně nasekanou petrželkou.

 

Vaječná pomazánka z pastináku a mrkve

INGREDIENCE: 10 vajec na tvrdo, 2 cibule, 1 větší pastiňák, 1 mrkev, 200 ml majonézy, sůl, pepř, petrželka

POSTUP: Očištěnou mrkev a pastinák a nastrouhejte je na jemno, cibuli oloupejte a také nasekejte na jemno. Stejně tak nasekejte na jemno petrželku. Vaječné žloutky rozmačkejte vidličkou. Všechny suroviny v míse smíchejte s majonézou, pomazánku osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte nasekané vaječné bílky a petrželku. Podávejte s pečivem.

 

Cibulová pomazánka

INGREDIENCE: 1 červená cibule, 1 žlutá cibule, 2 jarní cibulky, 1 jablko, 100 g taveného sýra, 200 g pomazánkového másla, sůl

POSTUP: Všechny druhy cibule nakrájejte na drobno a smíchejte s nastrouhaným jablkem, pomazánkovým máslem a taveným sýrem. Případně osolte. Pomazánku můžete podávat jak s čerstvým pečivem, tak topinkami.

 

Lososová pomazánka s koprem

INGREDIENCE: 100 g uzeného lososa, 250 g sýru mascarpone nebo lučiny či tvarohu, 200 ml smetany ke šlehání, čerstvý kopr, sůl, mletý bílý pepř, citron

POSTUP: Uzeného lososa natrhejte na malé kousky nebo rozmixujte. Mascarpone osolte, přidejte asi lžíci kopru, případně i citronovou šťávu dle chuti. Vše dobře promíchejte. Aby byla pomazánka více nadýchaná, vyšlehejte do tuha smetanu a zlehka ji vmíchejte do lososové směsi. Pomazánku mažte na chlebíčky nebo jednohubky, dozdobte kouskem citronu a malou snítkou kopru.

 

Špenátová pomazánka

INGREDIENCE: 200 g čerstvých špenátových listů, 100 g smetanového taveného sýru, 200 g lučiny nebo jiného krémového sýru, 1 stroužek česneku, sůl, pepř

POSTUP: Čerstvé lístky špenátu dobře vyperte, dejte do hlubší mísy, zalijte vroucí vodou a nechte 2 minuty stát. Vodu slijte, špenát nechte dobře okapat na cedníku nebo přebytečnou vodu vymačkejte a nasekejte nadrobno. Tavený sýr utřete s lučinou a prolisovaným česnekem, vmíchejte špenát, podle chuti osolte a
opepřete. Natírejte na plátky pečiva, případně dozdobte například kolečky vejce uvařeného na tvrdo.

 

Grónská pomazánka

INGREDIENCE: 1 cibule, 1 malý celer, 2 mrkve, 1 petržel, 250 g měkkého salámu (například Junior), 4 lžíce majonézy, citronová šťáva, sůl a pepř

POSTUP: Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Zeleninu očistěte, nakrájejte na poloviny, vložte do vroucí osolené vody a vařte do poloměkka. Potom slijte vodu a zeleninu nechte vychladnout. Salám, cibuli a zeleninu buď velmi jemně nasekejte nebo pomelte na mlýnku na maso. Přidejte citronovou šťávu, majonézu, podle chuti osolte a opepřete a dobře promícháme. Necháme chvíli uležet. Podávejte s čerstvým pečivem.

 

redakce, foto Shutterstock

Zeleninové pomazánky