Známá i neznámá mišpule


Pokud máte rádi rostliny, za něž se rozhodně nemusíte stydět v okrasné zahradě a které zároveň každý rok přinesou zdravou sklizeň plodů, vyzkoušejte mišpuli obecnou (Mespilus germanica). Tento keř nebo také menší stromek vynikne jako zajímavá solitéra, ve skupině v kombinaci s dalšími druhy nebo jako zajímavý předěl mezi užitkovou a okrasnou zahradou.

Na bohatou násadu plodů se můžete těšit až po několika letech po výsadbě.

Na bohatou násadu plodů se můžete těšit až po několika letech po výsadbě.

Ačkoliv není tato kráska mezi dřevinami v České republice původní, spolehlivě se jí u nás daří na chráněném místě. Vyhovuje jí slunné i polostinné stanoviště s živnou i méně bohatou půdou. Za zmínku určitě stojí její sněhově bílé květy, které jasně prozradí, že mišpule patří do čeledi růžovitých. Rozvíjí se v době, kdy je dřevina již plně olistěna, tedy během května a června. Asi nejvíce nás zajímají plody, drobné kulovité malvičky hnědé barvy, které nacházejí stále větší oblibu v kuchyni. Dají se konzumovat začerstva, ale musí přejít mrazem, jinak jsou tvrdé a trpké. Tento fakt řadí mišpuli do skupiny dřevin, jejichž plody konzumujeme v pozdním období, což výrazně prodlouží možnost sklizně z naší zahrady.

Tradice a znovuobjevení

Květ mišpule nezapře čeleď růžovitých rostlin.

Květ mišpule nezapře čeleď růžovitých rostlin.

Pěstování mišpulí má u nás již dlouhou tradici. Na nějakou dobu jsme na tyto univerzálně krásné keře zapomněli a nahradili je jinými. V posledních letech se k nim opět vracíme a rádi je kombinujeme s muchovníky, borůvkami nebo třeba s temnoplodci. Krásně doplní ovocnou zahradu, drobné zákoutí jedlých rostlin nebo porostní okraj vzrostlých dřevin. Název prošel mnoha obměnami, než se dostal k mišpuli obecné. Ve starých knihách najdeme pojmy jako nyšpulový stromek, mišpuloň, nyšpule obecná a mnoho dalších názvů.

Exkurze do kuchyně
Mišpule skvěle uplatníte třeba v pečeném čaji, na výrobu zavařenin a marmelád. Na trhu seženete několik odrůd, které se liší velikostí plodů, velikostí peciček nebo dokonce jejich úplnou absencí.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Známá i neznámá mišpule


Komentáře

Napsat komentář