Zajímavá a bezpečná zahrada pro zvířata

Také vaše zvířata zajímá zahrada, záhony a květiny? Víte, co venku psy, kočky nebo třeba králíky potěší a na co dát při jejich venčení pozor?

Zahrada často nabízí zábavu zvířatům v době, kdy se jim nemůžete věnovat. Zůstávají-li venku bez dozoru, je třeba po ně vytvořit bezpečný prostor. A také zabránit tomu, aby zničila záhony a rostliny.

Pes

Zahrada poskytuje psům více podnětů a zábavy nežli prostor mezi čtyřmi stěnami.
Pamatujte na to, že si také občas potřebují pročistit žaludek a střeva pomocí trávy. Vyšší stébla nebo květinová louka jsou pro ně ideální. Nepoužívejte proto pesticidy, nebo alespoň ne na místech, kam se tato zvířata dostanou. Pozor také na psy, kteří milují ovoce a zeleninu. Většinu druhů ochutnat mohou, ale pokud pěstujete révu, víno je pro ně jedovaté. Vědí to a obvykle ho nejedí.

Zahrada je také ideální prostor k psím hrám. Ty rozvíjejí jejich schopnosti a motivují je k pohybu. Budou s nadšením lovit míčky, zvláště ty pískací, nebo létací talíře určené speciálně pro psy. Vodomilné rasy ocení nejen koupací jezírko, ale také plovoucí hračky, pro které nadšeně skáčou. U domu psům můžete vytvořit i překážkovou dráhu, jestliže mají rádi agility. Vyběhané a unavené zvíře tolik neničí rostliny. Některé to neláká vůbec, norníci však budou hrabat v záhonech i trávníku a lovit hlodavce. Je třeba jim k tomu dopřát prostor a zároveň je naučit, kde to dělat nesmějí. Takové místo vymezte například malým plotem, pomůže jim orientovat se. V nouzi poslouží i nenápadný elektrický ohradník.

Kočka

Také kočky milují polehávání na slunci, vyhledávají k tomu místo s rozhledem. K zábavě jim pak poslouží stromy i ploty. Pokud vzrostlé dřeviny nemáte, potěší je prolézačka ze dřeva. Šplhat kočky umějí, nemusíte se o ně bát. Ale koťata, která se to teprve učí, je občas potřeba ze stromu sundat. Nahoru se dostanou, dolů se bojí. Jestliže je chcete udržet v bezpečí zahrady, chránit ji musí vysoká hladká zeď, na kterou nevyskočí, nebo vysoké pletivo. Po něm totiž nešplhají rády. Zkrášlit ho mohou popínavé rostliny.

I kočka ocení na pročištění žaludku květinovou louku bez pesticidů nebo čerstvou vyšší trávu. Tu lze pěstovat i v květináči – koupíte osivo určené přímo pro tato zvířata. Ona si pak nebudou všímat listů cibulovin, které jsou pro ně jedovaté.

Chcete-li kočce udělat opravdu radost, pěstujte šantu kočičí (Nepeta cataria), krásnou a léčivou vytrvalou bylinu. Kočky se rády zdržují v její blízkosti, otírají se o ni, a nakonec i usnou. Na nepetalaktony, které stojí za onou tajemnou přitažlivostí, jsou citlivá především dospělá zvířata, méně pak koťata. Sušená šanta se přidává i do hraček, které pak kočky více zajímají. A vy si z ní můžete připravit uklidňující čaj. Bylince svědčí slunce, propustná půda a jarní sestřih, je mrazuvzdorná.

Pokud si nepřejete, aby si kočka dělala z vašich záhonů toaletu, přichystejte jim i ven vlastní záchod – je pro ně komfortní, a tak ho s velkou pravděpodobností budou používat raději než hlínu.

Králík a morče

Králíky chované jako užitková zvířata i rodinné mazlíčky potěší výběh s čerstvou trávou. Ten musí mít vysoké zábrany, nejjednodušší je překrýt ho shora pletivem, které králíky zároveň chrání. V podhrabání jim zamezí podzemní zábrana nebo opět pletivo. Použijte to s velkými oky, kterými snadno prorůstá tráva. Takovou ohrádku pak můžete i posouvat podle potřeby, v teplých dnech musí být ve stínu. K nezbytnému vybavení patří nádoba s vodou nebo napáječka a jesličky na seno. K odpočinku poslouží domek s jedním vchodem, ve kterém není průvan, vystlaný suchou čistou slámou nebo hoblinami.
Podobný výběh poslouží ke spokojenému a bezpečnému životu na zahradě i morčatům, jen se u nich nemusíme bát podhrabání ani přeskočení. Nutná je však ochrana shora, která bude tato zvířata chránit před kočkami a v noci před kunou či liškou. Mnohá morčata ocení ve výběhu i různé prolézačky.

Pokud vaši zahradu zdobí pestrá květinová louka, kterou je třeba dvakrát ročně posíci, můžete svým králíkům a morčatům usušit za slunečných dní domácí seno.

Pro ovce a koně

Stále více lidí chová také větší hospodářská zvířata ať už pro radost nebo i pro užitek. Prostorná zahrada může ovcím, kozám nebo dokonce oslíkům, lamám či koním poskytovat pastvu a prostor pro přirozený pobyt venku. Býložravci vám za to pomohou udržovat louku i bez sečení. Chov těchto zvířat však vyžaduje i vhodné ustájení, je třeba s nimi umět zacházet – zkušenosti nejlépe získáte přímo u chovatelů. A pokud nevlastníte rozsáhlejší pozemky, pastva bude jen doplněním jídelníčku. Louka o rozloze jednoho hektaru může posloužit až deseti běžným ovcím. Zakrslá plemena koz, ovcí, oslíků či poníků uživí i menší zahrada. Jen pozor, tato zvířata nelze ani podle zákona chovat osamoceně, vždy potřebujete alespoň dvojici. Výjimkou je kůň, kterému se pak však musí majitel denně věnovat.

K pastvě můžete využít i sad se vzrostlými stromy. Před ovcemi jsou v bezpečí, kozy však velmi dobře šplhají a mohou okusovat i kůru, proto kmeny chraňte pletivem. Na rovině se trochu nudí, potěšíte je jakýmkoli kopečkem, stupínky ze špalků, velkou vysloužilou pneumatikou nebo starým zahradním nábytkem. Někteří chovatelé berou své ochočené kozy i na výlety.

Ptáci

Na zahradě se dají chovat jak slepice, kachny nebo husy, tak i exotické ptactvo. Anebo sýkory, vrabci, kosy a další druhy – stačí, když sem nachystáte krmítko či budky, které ptáci rádi obývají celoročně, zvláště když tady naleznou mnoho hmyzu. Ovšem na podzim potravy ubývá, proto klidně naplňte krmítko ještě za teplého podzimu. Ptáci si včas zvyknou a budou vědět, kde je zdroj potravy, až začne mrznout a napadne sníh. Nemusíte se bát, že by kvůli tomu zanedbávali lov hmyzu – tomu dají vždy přesnost, mají-li ho dostatek. Ptákům můžete nabídnout jakákoliv semena, pokud jsou nepražená a nesolená. Mezi nejoblíbenější patří slunečnice, kterou třeba sýkorky rády sklízejí, i když dozrává na zahradě. Jako zpestření poslouží tuzemské ovoce – čerstvé i sušené.

 

 

Viola Martinková, foto Shutterstock

Zajímavá a bezpečná zahrada pro zvířata