Malé spotřebiče pro velké pečení

Rubrika: rss-feed, Technika

Nejen vánoční cukroví, ale také tradiční štrúdl, ořechy či sušené ovoce patří na prostřený stůl během svátků. Při vaření a pečení odvedou velkou práci takzvané malé spotřebiče.

Nejen při vaření či pečení se neobejdete bez mixéru. Nejčastěji se v domácnostech používají tyčové, stolní nebo ruční šlehače.

Šlehač třikrát jinak

Tyčové zvládnou sekání, krájení, drcení ledu i šlehání. Pořídit si můžete nejjednodušší přístroje bez nádoby s jedním základním nástavcem (lze ho oddělit a mýt v myčce), s kterým umixujete krém nebo vyšleháte omáčku dohladka. Jiné modely mají v základní výbavě nástavce na míchání, hnětení, šlehání, sekání, drcení, krouhání či strouhání a také několik nádob. Drcení ledu bývá uváděno jako zvláštní parametr, zákazníci se totiž často mylně domnívají, že pokud má přístroj funkci sekání, je automaticky vhodný k drcení ledu. Není to standardní funkce těchto přístrojů, záleží na odolnosti nožů. Rozmyslete si předem, co od mixéru budete chtít, příslušenství nelze většinou dokupovat postupně jako u jiných typů spotřebičů. Při práci použijte dostatečně velkou nádobu, doporučuje se ji naplnit nakrájenými kousky zeleniny a ovoce pouze do tří čtvrtin. Mixovat začínáte nejdříve na nejnižší stupeň, výkon postupně zvyšujete, dokud nápoj nezíská hladkou konzistenci.

Ruční šlehače jsou oproti tyčovým mixérům robustnější, zpracují větší množství potravin, ve standardní výbavě mají objemnější mísy a není nutné držet tlačítko po celou dobu provozu. Základní modely bývají vybaveny hnětacími a šlehacími metlami, dražší mohou disponovat celou řadou nástavců a mis. Umějí většinou krájet, krouhat, sekat, strouhat, šlehat, hníst, mixovat, někdy mají zabudovanou i digitální váhu. Ve výbavě najdete nejrůznější plastové misky se stojánkem, do kterého mixér postavíte a nemusíte držet ani přístroj, ani tlačítko jako u tyčových mixérů. U všech typů můžete volit z několika rychlostí.

Stolní mixéry slouží primárně k mixování koktejlů. Podle materiálu pracovní nádoby jsou vhodné jen pro studené suroviny, je-li vyrobená z plastu. Seženete však i mixéry se skleněnou, kde lze zpracovávat také horké omáčky a polévky. Některé modely mají ve výbavě i sekání a krájení, případně sekání ledu. Při výběru se podívejte, jestli je k dispozici tlačítko označované jako turbo a regulace rychlosti.

Smoothie maker

Smoothie pochází z anglického slova smooth, což lze přeložit jako jemný či krémový. Taková by tedy měla být i konzistence tohoto nápoje, který vyrábíte v smoothie makerech, což jsou vlastně typy stolního mixéru. Oproti těm klasickým ale ze zeleniny a ovoce vytvářejí nápoj hladší a jemnější konzistence. Další rozdíl je ryze praktický, neboť klasickou mixovací nádobu zde zpravidla nahrazuje sklenice, v níž nápoj uzavřete víčkem a jdete. Nic nemusíte přelévat a špinit tak další nádobí.

Stejně jako u stolních mixérů i tady platí, že čím vyšší výkon přístroj má, tím lépe.
Ty nejsilnější bývají vybavené i takzvanou pulsní funkcí, která vám dovoluje drtit led. Další vlastností, kterou se vám při nákupu vyplatí sledovat, je počet nádob ve standardní výbavě. Sklenice zde jsou menší, mají objem zhruba 200 až 250 mililitrů. Jen pro porovnání: nádoby klasických mixérů pojmou až dva litry tekutin.

Sušičky

K čemu je vám sušička o Vánocích? K výrobě mnoha zdravých věcí, které oceníte nejen při večerním sledování televize – křížaly z jablek či hrušek jsou rozhodně zdravější než chipsy. A připravit si můžete i mnohem zajímavější dezerty. Stačí jakékoli ovoce rozmixovat na hladké pyré a to usušit jako lahodné plátky a potom svinout do rolek. Čím tenčí budou, tím rychleji se usuší – na fólie je můžete rozetřít jako těsto. U okrajů nechte vrstvu o trochu vyšší, protože se vysuší rychleji. Výborné jsou společně s umletými nebo rovněž rozmixovanými ořechy, to zvládne smoothie maker. Dochutit je můžete i medem, ačkoli sladké bývají samy o sobě, přimíchat lze i jogurt, rozmixované obilné vločky, konopná semínka nebo protein, a také bylinky, jako je máta, meduňka, čechřice, květy levandule. Můžete přidat i špetku mleté skořice, kardamomu, kakaa, chilli… Záleží jen na vás a vašich chutích. Podobně lze zpracovat i zeleninu, jen tu tvrdší nejprve upravte v páře.
Jaké vlastnosti by měla splňovat sušička, která tohle všechno zvládne? Vyplatí se vybírat z přístrojů s velkou sušicí plochou. Tu ovlivňuje nejen velikost, ale i počet plátů, těch bývá u přístrojů většinou od čtyř do devíti kusů. Zatímco u některých výrobků odpovídá sušicí plocha velikosti třem metrům čtverečním (pro představu to jsou zhruba dva jídelní stoly), u některých může být i více než dvojnásobná. K některým přístrojům lze plastové pláty i dokupovat, je to výhodné, nejen chcete-li si zvětšit sušicí plochu, ale také pokud se vám některý rozbije.

Vyplatí se zauvažovat i nad tím, jaké suroviny budete nejčastěji sušit. Podle toho si pak pořídit buď jen základní výrobek, který pouze zapnete a vypnete a zpracujete na něm třeba jablka a hrušky na křížaly. Anebo zda budete sušičku používat častěji, připravovat v ní třeba i rolády či zpracovávat bylinky. Pak je výhodný typ s nastavitelným termostatem, protože k sušení léčivek se doporučuje teplota kolem 35 stupňů. Pokud sušička nesuší rovnoměrně, je nutné jednotlivá nad sebou poskládaná plata pravidelně přehazovat. Na trhu však objevíte i takzvané horizontální přístroje, do kterých sušicí plata vkládáte jako pekáče do trouby.

Neopomeňte ani na pravidelné čistění spotřebiče, prodloužíte tak jeho životnost. Některé typy disponují platy, která se dají mýt v myčce, což je výhoda. Zbytek přístroje byste měli čistit hadříkem namočeným ve vodě, ta může být i se saponátem. Sušičku vždy čistěte až poté, co vychladne a je odpojená z elektrické sítě.

Odšťavňovače a lisy

Ačkoli mnozí dávají přednost smoothie, které obsahuje i vlákninu, zdravé nápoje získáte i z odšťavňovačů. Na trhu objevíte dva typy: šnekové a odstředivé. Vyberte si mezi nimi podle toho, jaké plody budete zpracovávat a jak často. U šnekových probíhá lisování pomocí rotujících kol. Sice pracují pomaleji, ale jsou vhodné pro všechny druhy ovoce včetně bobulovin, zvládnou zpracovat i listovou zeleninu či bylinky. Šťáva z nich je hustější. Odstředivé přístroje lisují pomocí rotujících nožů. Zpracujete na nich hlavně tvrdé plody, s těmi měkčími nebo listovou zeleninou si neporadí. Šťáva, kterou dají, je řídká, více pění a měli byste ji hned zkonzumovat. Tyto typy jsou také náročnější na údržbu a hlučnější.
Pokud chcete zpracovat větší množství jablek nebo hrušek na výborný a zdravý mošt, potřebujete k tomu lis. Nejprve však musíte jablka rozdrtit v drtičce. Pokud je úroda větší, vyplatí se drtička na elektrický pohon. Ruční lisování je poté již snadné: soudek lisu – měl by být z kvalitního dřeva a nerezu – naplňte drtí, pomalu utahujete a zachytáváte vytékající šťávu. Jestliže si ji přejete čirou, můžete do lisu vložit speciální síťku, která mošt filtruje. Čerstvá šťáva je výborná, ale dlouho nevydrží – je třeba ji pasterovat nebo zamrazit.

Domácí pekárny

Nejen výborný chleba, ale také rohlíky, pizzu nebo marmeládu zvládnete udělat v domácí pekárně. Na internetu najdete spoustu receptů a v obchodech hotové směsi, které stačí do přístroje nasypat, přidat vodu a o více se nestaráte. Pekárny toho však umějí více. Jen pozor – některé přístroje nabízejí hodně programů, ale jde jen o různé druhy chleba. Jiné ale mají třeba i speciální právě na výrobu marmelády, což využijete na podzim, když potřebujete zpracovat přebytky ze zahrady. Důležitá je i velikost, kterou výrobci udávají podle hmotnosti chleba. Zatímco ty nejmenší upečou jen půlkilový, jiné mají kapacitu třikrát větší. A zeptejte se, jak jednoduché či složité je ovládání přístroje – ideální je intuitivní dotykové ovládání s piktogramy.

 

Magdaléna Krajmerová, www.shutterstock.cz

Malé spotřebiče pro velké pečení