Oslavte Máj s novou Flórou

Květnové vydání časopisu Flóra je ode dneška na stáncích. Začtěte se do něj s chutí, zajímavých témat je víc než dost. Tady je malá ochutnávka:

  • Jak si v českých podmínkách splnit sen o krásném anglickém trávníku, který nebude příliš žíznivý a snese, aby se po něm chodilo? Uvidíte v oblíbené rubrice Návštěva, která nás tentokrát zavedla do středočeské Jesenice, na zahradu, jež vznikala pod taktovkou firmy Zahrady Green.
  • Květinový park Keukenhof zná snad každý milovník tulipánů, v aktuální Flóře si ho ale představíme trochu jinak. Zkušený zahradník a cestovatel Pavel Chlouba vás ve své fotoreportáži zavede do rozkvetlých pavilonů, kde ho letos okouzlila pestrá kolekce hvězdníků. Tu nejhezčí odrůdu si můžete vybírat hned ze 24 kandidátek!
  • Touží vaše děti po zahradním domečku na stromě? Než se pustíte do kutilského řešení, přečtěte si rozhovor s architektkou Janou Bezuchovou z brněnského Ateliéru Unipark, kde se na dobrodružné stavby specializují. Dozvíte se, proč se některé dřeviny na stavbu domků nehodí, jak se dá konstrukce připevnit, aniž byste do stromu zatloukali hřebíky, nebo čím vyzdobit interiér s ohledem na malé obyvatele.
  • Zvažujete, že byste své okrasné jezírko ještě „vylepšili“ živými rybami? Vytipovali jsme pro vás atraktivní a společenské druhy, s jejichž chovem si poradíte i coby nadšený začátečník.
  • Slyšeli jste někdy o molekulárním farmaření? S vědcem Radkem Vítkem jsme si povídali o tom, proč se vyplatí pěstovat lidský inzulín v rostlinách, z čeho pramení obecná nedůvěra ke geneticky modifikovaným rostlinám a jak se dá cíleně zlepšovat jejich životnost. Celé interview najdete v květnové Flóře na straně 14.
  • Váháte, jestli si založit tvarovaný, nebo volně rostlý živý plot? Zahradní architektka Lucie Peukertová vám přiblíží, kam se která varianta hodí a jakou údržbu vyžaduje v různých ročních obdobích.
  • Máj, lásky čas? Oslavte ho romantickou přírodní dekorací! Jak si uplést srdce z trávy ve dvanácti krocích, vás ve Flóře naučí Lucie Dvořáková Liberdová.

Náš časopis si můžete zakoupit na www.casopisyknihy.cz nebo v elektronické podobě na www.digiport.cz.

Flora 05/23

Flora 05/23

Oslavte Máj s novou Flórou