Objevte chuť Asie


Asijská kuchyně je lehká, chutná a bohatá na různé druhy zeleniny, které mnozí neumějí ani pojmenovat. Bambusy nebo zázvor vám sice na zahradě neporostou, ale jiným se bude i v tuzemských klimatických podmínkách dařit. A právě červenec je optimální doba k jejich výsevu.

Velkou skupinu asijské zeleniny tvoří takzvané greens – listové zeleniny do salátů nebo k rychlé tepelné úpravě. Chuť mohou mít jak nevýraznou nebo jemnou, tak až pikantně hořčičnou. Optimálním termínem pro jejich výsev je léto, sklizeň pak přichází na podzim. Nejjednodušší bývá sít zeleninu přímo do záhonu, ovšem hrozí, že mladé rostliny zničí dřepčík. Proto je možná lepší předpěstovat si sadbu. Tu oceníte také tehdy, pokud velké rostliny sázíte po sklizni letních plodin.

Greens sice patří do velké rodiny brukvovitých, se zelím či květákem toho ale nemají moc společného. Jsou blízkými příbuznými tuřínu a vodnice. K jejich obrovským výhodám patří rychlý růst a krátká vegetační doba. Již třicet dnů od výsadby můžete sklízet mladé křehké listy, plně vyvinuté rostliny bývají za padesát až šedesát dnů. Tato zelenina se dá pěstovat nejen na podzim, ale i na jaře. Naopak horké letní dny jí nesvědčí, při dlouhém dni vybíhají do květu.

Tipy pro pěstování

  • U této listové zeleniny můžete sklízet buď celé rostliny, nebo je seříznout tři až pět centimetrů nad povrchem půdy tak, aby zůstalo středové srdéčko nepoškozené. Pak spolehlivě obrostou a vy se můžete těšit na druhou sklizeň.

  • Greens chutnají nejen lidem, ale i dřepčíkům, kteří dovedou klíčící porost zcela zničit. Zakryjte proto výsevy netkanou textilií, ochráníte je ekologicky nejen před tímto škůdcem, ale i květilkou zelnou. Vlhká půda rovněž dřepčíkům nesvědčí.

  • Lehký mrazík rostliny nezničí, když ale chcete prodloužit sklizeň do pozdního podzimu, zakryjte zeleninu netkanou textilií. Můžete využít stejnou, kterou jste měli zakryté klíčící rostliny.

  • Dopřejte rostlinám strukturní půdu, dobře zásobenou živinami, a pravidelnou zálivku.

Nejen pekingské zelí

Z asijských zelenin se u nás nejvíce rozšířilo pekingské zelí. Zajímavých druhů však máte na výběr více:

MIZUNA (Brassica rapa ssp. japonica) je rostlina s dlouhými stopkatými, stříhanými, štíhlými listy, která tvoří mohutnou, 25 až 35 centimetrů vysokou růžici s mnoha růstovými vrcholy. Je výborná do salátů i na dušení. Listy jsou ceněny hlavně pro vysoký obsah vitaminu C, draslíku a vápníku a naopak nízký obsah cukrů.

Mizuna

MIBUNA (Brassica rapa ssp. japonica) je typem růstu velice podobná mizuně, listy má štíhlé, lžičkovitého tvaru.

KOMATSUNA (Brassica rapa var. komatsuna) se anglicky nazývá mustard spinach, tedy hořčičný špenát. Tvoří otevřenou růžici s velkými zelenými listy jemné hořčičné chuti. Mladá rostlina je výborná na saláty, starší se hodí k dušení nebo úpravě jako špenát. Listy se v asijské kuchyni konzervují solením, sušením nebo se nakládají do sójového nálevu.

mix salátů

ČÍNSKÁ HOŘČICE (Brassica juncea) dodá pokrmům výraznou hořčičnou chuť. Aroma se zvýrazňuje s věkem rostliny, proto je pikantnost starších listů nezaměnitelná. Mladé se hodí do směsí listových salátů, starší nakrájejte a rychle poduste v pánvi wok s kuřecím nebo vepřovým masem.

JAPONSKÁ HOŘČICE

RED GIANT je odrůda listové hořčice s výrazným červeným zabarvením žeber a listových čepelí, má výrazně aromatickou chuť.

JEDLÁ CHRYZANTÉMA (Chrysanthemum coronarium) chutná z celé kolekce greens nejzvláštněji. Vyzkoušet můžete například odrůdu MAIKO, která má jemné stříhané listy bohaté na vitaminy, hlavně provitamin A, minerály a silice. Protože dobře obrůstá, odřezávají se celé rostliny těsně nad zemí. Druhou možností pěstování je zaštípnutí růstového vrcholu, čímž získáte větvenou rostlinu, ze které můžete sklízet jemné boční výhony. V kuchyni využijete květy ke zdobení pokrmů a mladé listy právě k přípravě salátů či jako přílohu k masu. Rostlina je nenáročná, když jí dopřejete dostatek vláhy, můžete sklízet mladé výhonky po několik měsíců.

JEDLÁ CHRYZANTÉMA

PERILA (Perilla frutescens) je jednoletá asijská zelenina s aromatickou chutí. Dobře se jí daří na otevřených slunných místech, v lehčí a propustné půdě. Rostliny z jarních výsevů můžete sklízet po celý rok až do podzimu. Perila se díky své příjemně štiplavé chuti výborně hodí především k masu a rybám. Na výběr existuje v zelené i červené barvě, obě jsou běžně dostupné. Výtažky z perily mají prokazatelné antibakteriální, antiseptické a především výrazné antioxidační účinky. Vědecké pokusy odhalily, že zelenina může snižovat produkci histaminu, látky odpovědné za nepřiměřenou alergickou reakci organismu na venkovní podněty.

PERILA GREEN

HILTON je odrůda určená pro přímý konzum a krátkodobé skladování. Tvoří středně velkou světle zelenou hlávku soudkovitého tvaru. Může vážit až jeden kilogram. Vegetační doba od výsevu se pohybuje mezi 58 až 65 dny.

Asia mix


Znáte čínské zelí?

Čínské zelí na rozdíl od pekingského netvoří zavinutou hlávku, ale pouze růžici listů se širokými dužnatými stonky. Řapíky jsou vhodné pro přípravu čerstvých listových salátů i pro tepelné zpracování. Lze ji také vysévat hustěji pro sklizeň mladých lahůdkových listů na čerstvé saláty. Čínské zelí mělce koření a rychle roste, dopřejte mu proto dostatek vláhy.

Sklízejí se a konzumují celé rostliny – silně řapíkaté listy. Sklizeň začíná již pět až šest týdnů od výsadby na trvalé stanoviště. Čínské zelí je křehké a dužnaté, nedá se ale – na rozdíl od toho pekingského – skladovat. V chladničce vydrží maximálně deset dnů.

Peter Gajdoštin, foto Shutterstock a www.dobrasemena.cz

Více informací se nachází v červencovém vydání z roku 2017.


Komentáře

Napsat komentář