Už máte svůj žížalovník?

„Na spojení vertikálního pěstování a kompostování bioodpadu jsem poprvé narazil na americkém trhu. U nás ale nebylo nic podobného k sehnání, tak jsem Žížalovník začal vyrábět pro sebe a pro svoji rodinu sám,“ vzpomíná Petr Hrnčíř, který zkraje pojímal svůj výtvor jako ryze kutilskou záležitost, bez jakýchkoli podnikatelských ambicí. 

Všichni z jeho okolí si ale nápad na spojení truhlíku s kompostem velmi chválili, což autora přivedlo k testování různých materiálů a tvarů. „První Žížalovníky byly plastové, ale představoval jsem si ekologičtější řešení. Další – dřevěné – se bohužel neosvědčily, až jsem nakonec začal vyrábět Žížalovníky z dřevoplastu,“ popisuje vývoj zajímavého vynálezu. Zmiňovaný kompozitní materiál si bere ty nejlepší vlastnosti z plastu i ze dřeva – na první pohled ho od dřeva nerozeznáte, takže nepůsobí rušivě ani v přírodní zahradě, slovy Petra Hrnčíře ale přežije i samotného majitele.

Jestli si do Žížalovníku zasadíte bylinky, jahody, brusinky, papriky nebo květák, záleží čistě na vás – v každém případě tím „zabijete“ několik much jednou ranou: sklidíte úrodu, získáte cenný žížalí čaj, a ještě ekologicky zlikvidujete bioodpad. Ruční výroba jednoho Žížalovníku dnes zabere autorovi asi dvacet hodin, zájemci mají na výběr ze dvou různých modelů (rohový a spirálový) ve dvou barvách, časem se nabídka ještě rozšíří. 

Nejkrásnější kompostér

Cena začíná na 9 900 Kč

Už máte svůj žížalovník?