Přivítejte léto s novou Flórou!

Červnové vydání časopisu Flóra na zahradě je ode dneška na stáncích. Začtěte se do něj s chutí, zajímavých témat je víc než dost. Tady je malá ochutnávka:

V rubrice Návštěva si ukážeme, jak mohou opěrné zídky vytvořit nové možnosti – pro pěstování rostlin i pro relaxaci. Vypravíme se do okresu Brno-venkov, kde moderní rodinnou zahradu se zelení nad hlavou navrhli architekti z Ateliéru Šteflovi.

Znáte keř zvaný nandina? Takzvaný „nebeský bambus”, který si cestu na české zahrady teprve hledá, si představíme v rubrice Proměna. V červnu kvete bohatými bílými latami, na podzim ho zdobí hrozny drobných červených plodů.

Hledáte tip na zahradnický výlet? Zkušený cestovatel Pavel Chlouba vám představí Kittenbergerovy zážitkové zahrady, které stojí za návštěvu nejen o letních prázdninách. Krásnou fotoreportáž ze čtyř ročních období najdete na straně 14.

Floristka Dagmar Žáčková z ateliéru Nymfea vás přesvědčí, že si pěknou květinovou výzdobu zvládnete vytvořit i sami – na zahradní party, nebo jen tak pro radost. Pro čerstvý letní materiál se můžete vypravit na záhony i na louku.

Co letos servírovat v zahradní jídelně? Nalistujte stranu 28 v aktuální Flóře, najdete tam zajímavé recepty – na doma i na gril.

Milujete motýly a rádi byste pozorovali na své zahradě? V červnové Flóře se dozvíte, jak vytvořit na zahradě motýlí záhon a které druhy vlastně máte šanci přilákat. Vše potřebné se dočtete na stranách 32 až 34.

Chcete si vypěstovat fazole nebo lusky zeleninové sóji zvané edamame? Praktické rady si nastudujte na stranách 50 až 52.

Ze živé vrby se dají vyrobit dětská iglú, relaxační altány nebo třeba působivé slunečníky – a mohou vám růst doslova před očima. V rozhovoru s Martinem Tušerem, který takových staveb zkonstruoval stovky, se dozvíte, na kterých pozemcích mohou prosperovat a jakou péči potřebují.

Pěstujete muškáty? V červnové Flóře si ukážeme, jak si na ně můžete vyrobit veselý závěsný květináč, vázu nebo podstavec na jídelní stůl. Zužitkujete tak sklenice od potravin, staré kuchyňské síto i nepotřebné květináče. Tvořivou inspiraci najdete na straně 60.

Náš časopis si můžete zakoupit na www.casopisyknihy.cz nebo v elektronické podobě na www.digiport.cz.

Flora 06/25

Přivítejte léto s novou Flórou!