Nové odrůdy tykví

Zkuste si vypěstovat tykve, chutnají báječně. Stačí si vybrat vhodnou odrůdu a za pár týdnů ji už můžete vysévat.

Rozmanitost dýní je mimořádná, vyzkoušejte i méně známé odrůdy, všechny se pěstují podobně.

Rozmanitost dýní je mimořádná,
vyzkoušejte i méně známé odrůdy,
všechny se pěstují podobně.

V minulosti se u nás prodávala hlavně tykev odrůdy ‘Kveta’ spolu s ‘Goliášem’ a ‘Veltruskou obrovskou’. Pak ale přišlo oranžové ‘Hokkaido’ – menší tykev, tak akorát na zpracování, sladká a chutná. Tato odrůda se stala v našich končinách nejpěstovanější tykví a vzbudila zájem i o další druhy a odrůdy. Seznamte se s nimi podrobněji, opravdu stojí za to.

Muškátové tykve
Tento typ tykví s aromatickou chutí je u nás stále populárnější. Je sice náročnější na teplo než hojněji pěstované tykve obecné, v posledních teplých letech ale na českých zahradách spolehlivě dozrává.

  •  Nejoblíbenější jsou tzv. hruškovité butternuty, stále více se ale pěstují i odrůdy ‘Sweet Berry’, ‘Beja’, ‘Lunga di Napoli’ nebo ‘Muscade de Provence’. Poslední jmenovaná je evropskou klasikou, ceněnou pro vysokou kvalitu své dužniny. Určitou nevýhodou této odrůdy je dlouhá vegetační doba a velké plody o hmotnosti 6–10 kg. Při této velikosti je totiž obtížné plod v kuchyni zpracovat najednou.
  • Těmito nedostatky však netrpí její menší sestra, odrůda ‘Mini Musk’. Její plody jsou menší, o hmotnosti kolem tří kilogramů, vyrovnané, ploše kulovité, silně žebernaté a v plné zralosti silně ojíněné. Vosková vrstvička, která je pokrývá, je zárukou dobré skladovatelnosti. Dávejte proto při sběru a následném čištění plodů pozor, abyste ji nepoškodili nebo neodstranili. Dužnina této odrůdy je pevná, sytě oranžová a aromatická. Výhodou je i její ranost, dozrává o 10 až 14 dní dříve než ‘Muscade de Provence’, a hodí se proto i do chladnějších oblastí.
  • Pěstovat můžete také odrůdu ‘Ibiza’ s žebernatými plody, které mají hladkou a lesklou okrovou slupku, žlutooranžovou dužninu a váží asi tři kilogramy.
  • Další vhodnou odrůdou je ‘Tiana F1’ s vyrovnanými kilogramovými plody – jedná se o hybrid, který je mezi profesionálními zahradníky nejpěstovanější. Spolehlivým hybridem je také ‘Victory F1’ s většími plody o váze 1,2–1,4 kg a s aromatickou dužninou.
  • Poslední novinkou je maďarská odrůda ‘Beja’ pocházející z oblíbené krajové odrůdy ‘Sonca’. Jde o tmavě zelený butternut zrající do sytě okrové až oranžové barvy. Plody váží 2–2,5 kg, mají sladkou dužninu měkčí konzistence a nejlépe chutnají plně vyzrálé. Zlepšením oproti původní odrůdě je delší skladovatelnost.

Zajímavé odrůdy
Hledáte něco zvláštního, dekorativního a chutného zároveň? Řada tykví určených primárně na ozdobu má také výbornou chuť.

  • Vyzkoušejte třeba odrůdu ‘Thelma Sanders’, jejíž plný název zní ‘Thelma Sander’s Sweet Potatoe’, tedy sladká brambora Thelmy Sanderové. Už asi nikdo nepamatuje starou dámu z Missouri, po které je tykev pojmenována, odrůda ale rozšiřuje její jméno po celém světě. Tato tykev patří do skupiny tzv. akornů, které mají silně žebernaté plody na konci zúžené do špičky a váží zhruba půl kilogramu. Nevynikají barvou slupky, ta skutečně připomíná brambory, na ošatce jsou ale barevným protipólem ostatních tykví. Ceněná je však dužnina po tepelném zpracování, která je aromatická, měkce máslové chuti i konzistence. Rostlina je plazivá, vysoce plodná a plody mají dobrou skladovatelnost.
  • Po odrůdě ‘Crown Prince F1’ je dokonce pojmenovaný určitý typ tykví, tzv. crown typ. Tyto tykve mají větší, ploše kulovitý plod se silnou, tvrdou a lesklou slupkou. Jejich dužnina je hrubá, pevnější konzistence, výborná na pečení i jiné zpracování.
  • Odrůda ‘Sun Spot F1’ je pravděpodobně nejmenší odrůdou ze skupiny hokkaido. Plody váží pouze 200 gramů, kvalitou dužniny se ale klasické odrůdě vyrovnají. Svou velikostí jsou ideální k zapékání.
  • Francouzská odrůda ‘Galeuse d’ Eysines’ je ve světovém sortimentu asi jediná svého druhu. Její kulatý růžový plod má na celém povrchu výrazné bradavičnaté, korkovité výstupky. Děti ji označují za burákovou tykev, protože výrůstky připřipomínají buráky. Jde o dekorativní tykev s chutnou dužninou.

Kde se jim povede?
Tykve a dýně mají stejné nároky jako ostatní druhy plodové zeleniny. Potřebují záhřevné místo, kyprou, živinami a organickou hmotou zásobenou půdu a pravidelnou zálivku. Dalším předpokladem je dostatek prostoru. Jde o rozměrné rostliny, často liány, které zaberou i několik metrů čtverečních. Rozestup mezi rostlinami by proto měl být dva metry. Tykve pro skladování, kterým se často říká i dýně (Cucurbita maxima), potřebují k dozrání kromě slunce ale i čas. Od výsevu do sklizně trvá jejich pěstování totiž pět až sedm měsíců. V polohách, kde nastává brzy chladný podzim, se jim proto dařit nebude. Vhodnější je pěstovat zde tykve zeleninové, tzv. cukety (Cucurbita pepo), které se sklízejí mladé a neskladují se dlouho.

FOTO: SHUTTERSTOCK A ARCHIV FIRMY DOBRÁ SEMENA

Nové odrůdy tykví

Nové odrůdy tykví