Advent plnými doušky

Rubrika: recepty

Zpříjemněte si čekání a za setmělých večerů se na Vánoce těšte se skleničkou něčeho teplého.

V zimě zahřeje nejen čaj, ale i grog či svařák.

Horké pomeranče

Punč jde připravit na mnoho způsobů. Všechny mají ale jedno společné – snadnou přípravu a rychlý nástup příslušných účinků. Jedním z tradičních punčů je pomerančový. Pro dvě osoby si přichystejte dva pomeranče, jeden citron, cukr podle chuti, asi 300 ml vody a 1 dcl rumu. Cukr rozpusťte ve vodě, přidejte kousky pomerančové a citronové kůry, případně i tradiční vánoční koření – hřebíček se skořicí. Vše přiveďte k varu a odstavte. Z pomeranče a citronu vymačkejte šťávu, přilijte ji k cukrové vodě a znovu přiveďte k varu. Do sklenek rozlijte rum a přes sítko k němu přeceďte i sladkou citrusovou šťávu. Punčovou verzi svařeného vína vytvoříte přidáním pomerančového džusu k prohřátému vínu.

Pití námořníků

K mrazivé zimě neodmyslitelně patří grog. K prohřátí všech končetin a červeným tvářím ho postačí i jedna sklenička. Základní recept je jednoduchý. Do silnostěnných skleniček nalijte po panáku rumu, zalijte je vařící vodou, oslaďte cukrem a doplňte plátky citronu. Kromě rumu se do podobných horkých nápojů přidává i jiný alkohol, výborná je například griotka. Stejně jako u vína si i zde můžete pohrát s kořením. Svařte nejprve vodu se skořicí, hřebíčky a cukrem, nechte chvilku odstát a pak sceďte. Do sklenic odměřte alkohol, přidejte citron a opětovně zahřátou kořením provoněnou vroucí vodu.

Červená klasika

Horký svařák je v zimě ideální na zahřátí po návratu třeba z večerní procházky.

K vánočním stálicím patří jednoznačně svařené víno. Na jeden litr potřebujete šest až deset lžic pískového cukru, jednu nebo dvě celé skořice, hvězdičku badyánu, lžičku hřebíčků a jeden citron. Kvůli svařáku určitě neotvírejte dražší láhev vína, dobře poslouží i levné krabicové, kterému dodá vůni směs koření. Aby se ale její aroma rozvinulo, musí se povařit a vylouhovat. To však nesvědčí vínu, z kterého se při varu odpařuje alkohol. Nejprve proto v kastrůlku vytvořte z cukru a trochy vody světlý karamel, který pak zalijte zhruba 200 ml vody. Po rozpuštění karamelu do vody přidejte koření, nastrouhanou citronovou kůru a pár minut povařte. V jiném hrnci prohřejte víno a přeceďte k němu ovoněnou vodu s karamelem. Nápoj podávejte s citronem pokrájeným na kolečka.

Český vaječňák

Proklatě rychle zahřát umí i vaječný koňak. Při jeho přípravě svařte 500 ml neslazeného kondenzovaného mléka s vanilkovým luskem nebo extraktem a 300 g cukru. Pět vaječných žloutků postavte nad vodní lázeň, přilijte mléčnou směs a vyšlehejte do zhoustnutí. Po vychladnutí přidejte asi 300 ml rumu. Množství alkoholu je jen orientační a použít je možné i brandy. Koňak můžete podávat studený s kopečkem šlehačky nebo teplý se špetkou mleté skořice. Přidat lze i do kávy nebo cukroví a poslouží i jako originální jedlý dárek.

FOTO: THINKSTOCK

Advent plnými doušky

Advent plnými doušky