Sklizeň zeleniny do prvních mrazů

Abyste svou zeleninovou zahradu využili co nejefektivněji a měli z ní co největší užitek, je třeba trocha plánování. Po letní sklizni totiž vždy ještě stihne vyrůst podzimní zelenina, která tak umožní využití půdy na maximum. Do prvních mrazů tak můžete sklízet fazolky, špenát nebo třeba řepu. Maximální využití půdy ovšem také znamená maximální spotřebu živin, na jaře je tedy vždy nutné půdu kvalitně nahnojit optimálně organickými hnojivy.

Na konci sezony se sklízí červená řepa.

Na konci sezony se sklízí červená řepa.

Každý majitel zeleninové zahrádky se snaží o její intenzivní využití. Na konci roku je proto dobré vždy naplánovat rozvrh výsadeb a výsevů, aby byla půda využita prakticky až do zimy. Sklízet můžete dokonce až ve třech vlnách. Nejčasnější zeleninu sklidíte už v květnu, další období sklizně přichází koncem léta a sezonu zakončujeme s prvními mrazy. Pokud se na konci října a v listopadu bojíte přízemních mrazů, zakryjte záhony netkanou textilií, které zeleninu před nepřízní počasí uchrání.

Co můžete na podzim sklízet

Špenát vyklíčí i z podzimního výsevu.

Špenát vyklíčí i z podzimního výsevu.

Mezi pozdní druhy zeleniny patří keříčkové či pnoucí fazole, které plně plodí do konce října, ale pokud je na záhonu necháte déle, můžete se i později dočkat menší sklizně. Stejně tak spolehlivě stále roste špenát, který vyroste i z výsevu provedeného v září. Na záhonech poměrně dlouho zůstává červená řepa, mangold i celer, které můžeme sklízet i v poměrně pokročilém období sezony.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Sklizeň zeleniny do prvních mrazů

Sklizeň zeleniny do prvních mrazů