Vychutnejte si léto


Existuje mnoho způsobů, jak zpracovat úrodu ovoce a zeleniny pro rychlé letní občerstvení nebo zimní doplnění vitaminů.

Pokud vlastníte sklep nebo spíž, zvolte zavařování ovoce a zeleniny. Zpracovat je můžete na marmelády, rosoly, šťávy, čatní nebo klasické kompoty.

Sušení Jestliže vám zavařování připadá příliš komplikované a náročné, zkuste ovoce usušit. Sušička nezabere příliš místa a lze ji používat celoročně. Sušení je navíc nejzdravějším způsobem konzervace ovoce a zeleniny. Uchovává až 80 % vitaminů, především C, A a B, minerální látky a vlákninu. Navíc nevyžaduje cukr ani konzervační látky a barviva a sušit můžete nejen ovocné a zeleninové přebytky, ale i bylinky a houby. Zavařování Pokud vlastníte sklep nebo spíž, zvolte zavařování ovoce a zeleniny. Zpracovat je můžete na marmelády, rosoly, šťávy, čatní nebo klasické kompoty. Úroda určená k zavařování nemusí být ve skvělé kondici, některé recepty naopak přímo vyžadují přezrálé plody. Kromě speciálního zavařovacího hrnce můžete ke sterilaci využít i domácí pekárnu. Důležité je dbát na maximální čistotu jak při zpracování plodů, tak i u všech použitých spotřebičů, protože i malé znečištění může vést k předčasnému zkažení zavařeniny. Džemy a želé můžete po uvaření zjemnit kapkou likéru, rumu, ovocné pálenky, vodky atd. Na želírování to nebude mít vliv, pokud použijete jen malé množství alkoholu (asi tři polévkové lžíce). Mražení

Nejjednodušším postupem, jak uchovat ovoce na zimu, je ho zmrazit.

Nejjednodušším postupem, jak uchovat ovoce na zimu, je ho zmrazit. Nejméně přitom mráz poškozuje bobulovité ovoce. Zmrazujte ho vždy jen čisté, v co nejlepším stavu a pokud možno co nejrychleji. Vhodnější je rozdělit ovoce na menší porce do neprodyšných sáčků nebo plastových krabiček, které zabrání načichnutí od jiných potravin. V mrazáku ovoce vydrží až rok. Čím déle v něm však je, tím vyšší jsou náklady na jeho skladování, a navíc v mrazničce zabírá prostor. Mrazničku využijete ale i v létě, a to pro rychlou a snadnou přípravu domácí zmrzliny či sorbetu. Stačí si včas předmrazit jednoduchý zmrzlinovač. Sofistikovanější přístroje s vlastním kompresorem si už vystačí samy a předmrazování u nich odpadá. Odšťavňování Vyrobit si můžete také čerstvou šťávu z ovoce nebo zeleniny. Moderní odšťavňovače disponují dvěma rychlostmi odšťavňování pro měkké a tvrdé druhy plodů – nižší je určená ke zpracování šťavnatějších surovin, jako jsou melouny, hroznové víno nebo rajčata, vyšší se naopak hodí při odšťavňování jablek nebo mrkve. Ovoce i zeleninu stačí jen omýt a vhodit do spotřebiče. Díky velkému plnicímu otvoru už totiž není nutné většinu plodů před odšťavňováním krájet na menší kousky. Myslete na zimu Sušička hub a ovoce Gallet DES 117 je vybavena pěti sušicími pláty o průměru 33 centimetrů, variabilním nastavením výšky a ochranou proti přehřátí. Plata i víko jsou z průhledného plastu. Kromě hub a ovoce zvládne dokonale usušit i zeleninu, bylinky nebo maso. Na www.kasa.cz ji pořídíte za 999 Kč. Bezhlavé zavařování

Zavařovací víčka OMNIA 68 mm a 83 mm, zavařovací krytky na víčka OMNIA 68 mm a 83 mm, spony upínací na víčka OMNIA 68 mm a 83 mm.

Zavařovat můžete i bez klasické zavařovací hlavy. Postačí vám k tomu jen upínací spona a zavařovací krytka, které přidržují stejnoměrně víčko po celém obvodu k hrdlu sklenice, a to po celou dobu sterilace i následného chladnutí. Krytka vytěsňuje prostor mezi víčkem a upínací sponou, slouží k dokonalému přitlačení víčka ke sklenici a zabraňuje mechanickému poškození víčka při nasazování a sundávání spony, č ímž prodlužuje jeho životnost. Zavařovací krytka je nezbytnou součástí při zavařování pod upínací sponu. Víčka se při tomto způsobu zavařování nepoškozují, lze je proto využívat opakovaně. Sundané spony a krytky se používají k zavařování dalších sklenic. www.sonix.cz Malinové želé na tři sklenice po 350 ml: 250 g malin, šťáva z 1 citronu, 1/4 l vody, 3/8 l vody, 1 sáček Gelfix Extra 2:1, 300 g cukru Maliny omyjte a odstopkujte, přidejte k nim citronovou šťávu a 1/4 l vody a asi dvě minuty povařte. Maliny poté propasírujte, přilijte zbylou vodu a do směsi přisypte cukr smíchaný s gelfixem. Za stálého míchání přiveďte vzniklou hmotu k varu a vařte dvě minuty. Horkým želé plňte sklenice až po okraj a ihned uzavřete. Čatní z rybízu a cibule na 400 g zavařeniny: 200 g červeného rybízu, 2 červené cibule nakrájené na klínky, 1 červená paprika pokrájená nadrobno, 2 lžíce olivového oleje, 1 chilli paprička zbavená semínek a pokrájená, 2 nasekané stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru najemno nasekaného, 200 ml červeného vinného octa, 1 lžička soli, 1 lžička Koření pěti vůní Cibuli a papriku promíchejte s olejem a osmahněte na pánvi. Po šesti sedmi minutách, jakmile zelenina zvláční, je vyjměte. Chilli papričky, česnek a zázvor vařte v hrnci na mírném ohni s polovinou octa asi tři minuty. Pak vsypte papriku s cibulí, přilijte zbytek octa, cukr, koření a sůl. Směs přiveďte k varu a nechte pět minut probublávat, až zhoustne. Potom přisypte rybíz a vařte dalších pět minut. Rybíz by měl začít praskat, ale ne se rozvařit. Obsah hrnce vlijte do sklenic, které zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujte v lednici. Jahodová zmrzlina 30 dkg čerstvých jahod, 13 dkg cukru krupice, 1 lžíce citronové šťávy, 150 ml smetany ke šlehání, 50 ml mléka Jahody rozmixujte, přidejte ostatní přísady a zamíchejte. Pokud máte zmrzlinovač, směs do něj nalijte a zamrazte. Stejně dobře bude ale zmrzlina chutnat, když jahodovo- -smetanovou hmotu rozlijete do formiček na nanuky a necháte ji zmrazit v mrazáku. FOTO: SHUTTERSTOCK, THINKSTOCK A ARCHIV FIREM

Vychutnejte si léto


Komentáře

Napsat komentář