Krásné a zajímavé trávy

Jejich květy nejsou ani velké, ani barevné, přesto je najdete skoro v každé zahradě. Okrasné trávy jsou oblíbené pro jemné, vzdušné a zajímavé listy, které mohou být pěkně vybarvené i panašované. Záhony zdobí celý rok a vyniknou hlavně v zimě.

Trávy jsou širokou skupinou rostlin, naleznete mezi nimi druhy vhodné na jakoukoli zahradu – na suchá místa, záhony s hlubokou půdou, ale i typy vhodné k jezírku. Stačí si jen vybrat.

 

Plané versus zahradní

Travní porosty patří v přírodě k přirozeným společenstvím, rostou v různých nadmořských výškách, liší se i podle druhů půdy a klimatických podmínek. Na zahradě je to jiné. Tady nepěstujete původní odolné plané rostliny, ale výhradně zahradní kultivary. Ty jsou sice krásné, mou být až dva metry vysoké, zajímavě se vybarvují a více kvetou, ale jejich odolnost a přizpůsobivost bývají nižší než u planých druhů. Traviny se tady pěstují jako běžné trvalky. Při jejich nákupu tedy berte ohled nejen na místo, kam je chcete vysadit, ale i typ růstu – tedy zda tvoří trsy nebo výběžky. Ty první zůstávají trvale na stejném místě, výběžkaté se ale rychle šíří do stran a podobně jako plevel vytlačují jiné květiny. Do druhé skupiny patří třeba chrastice (Phalaris), různé třtiny (Calamagrostis), také rákos (Phragmites).

 

Jednoleté traviny

K nejpěstovanějším jednoletým travinám patří druhy s krásným květenstvím, jako je zaječí ocásek vejčitý (Lagurus ovatus), třeslice větší (Briza maxima), ječmen hřívnatý (Hordeum jubatum), kavyl péřovitý (Stipa tenuissima), proso vláskovité (Panicum capillare), proso prutnaté (Panicum virgatum), dochan štětinatý (Pennisetum setaceum), dochan huňatý (Pennisetum villosum), chrastice kanárská (Phalaris canariensis) či bér dlouhoklasý a italský (Setaria macrostachya, S. italica). V oblastech svého původu jde o trvalky, ale tuzemské zimy zpravidla nepřežijí. Pěstují se jako klasické jednoletky, je tedy nutné je vysít zjara – nejčastěji v březnu – pod sklo do truhlíků. Některé z jednoletých travin lze dávat přímo na místo, ale potom kvetou velmi pozdě. Nejsou nijak náročné na půdu a další podmínky, protože rostou jen krátkodobě. Doplňují letničkové záhony, umějí ale zaplnit volná místa i u trvalek a záhonů s cibulovinami. Lze je také použít do suché vazby, pak musíte květenství ostříhat ještě před dozráním semen, aby se nerozpadla.

Zaječí ocásek vejčitý

Imperata válcovitá

Proso prutnaté

 

Vytrvalé trávy

Vytrvalé trávy se vysazují nejčastěji na jaře, aby měly dost času se ujmout. Na podzim jsou totiž jejich kořeny málo aktivní. Místo je třeba připravit podle nároků jednotlivých druhů. Stínomilné potřebují kypré humózní půdy podobně jako hajní rostliny, stepním vyhovují propustná a dobře provzdušněná zemina s nízkým obsahem dusíku. Vysoká trávy ocení hlinitou půdu s dostatkem humusu a živin. Během sezony nevyžadují žádnou náročnou péči, stačí na jaře ostříhat suché listy a to i druhů, jejichž listy přezimují. U stálezelených travin se odstraňují odumřelé a nevzhledné části rostlin. Průběžné zmlazování je třeba, díky němu budou mít stále více listů a pokvetou.

Zhruba po pěti letech byste měli trávy přesadit, poznáte to, když začnou listy zasychat uprostřed rostliny. Odděluje se pouze obvod původního trsu, který je životaschopný. I tady zvolte jarní termín. Výběžkaté druhy vysazujte do záhonu v nádobě, abyste je udržely na místě a nerozrostly se tam, kam nechcete.

U některých druhů okrasných trav se objevují semenáčky, pěstovat dále se je ale nevyplatí. Většinou nemívají vlastnosti vyšlechtěných odrůd, ztrácejí například vybarvení mateřské rostliny. Rostliny si však můžete množit sami, a to vegetativním způsobem. Nemusíte při tom být ani moc opatrní: – na jaře trs odhrabte, vezměte rycí vidle, rýč nebo – u velmi pevných trsů, jako má třeba ozdobnice – i sekyrku, část rostliny i s kořeny oddělte a zasaďte na nové místo.

Chrastice kanárská

Třeslice větší

Plochoklásek ozdobný

 


Traviny okrasné květenstvím

Moskytka něžná (Bouteloua gracilis)
Třeslice prostřední (Briza media)
Plochoklásek ozdobný (Chasmanthium latifolium)
Dochan, různé odrůdy (Pennisetum)
Kavyl, různé odrůdy (Stipa )
Pampas dvoudomý (Cortaderia latifolium)
Třtina zvaná diamantová tráva (Calamagrostis brachytrica)

 

Traviny modré a šedé

Kostřava ametystová (Festuca amethystina)
Kostřava sivá (Festuca glauca)
Ovsíř stálezelený (Helictrotrichon sempervirens)
Strdivka brvitá (Melica ciliata)
Ječmenice písečná (Leymus arenarius)
Smělek sivý (Koelaria glauca)
Proto prutnaté (Panicum virgatum), odrůdy ´Dallas Blues´, ´Heavy Metal´, ´Pairie Sky´

 

Ozdobnice čínská “Zebrinus”

Bika sněžná

Traviny červené a bronzové

Imperata válcovitá (Imperata cylindrica)
Ostřice Buchananova (Carex buchananii)
Ostřice chocholatá (Carex comans)
Proso prutnaté (Panicum virgatum), odrůdy ´Shenandoah´, ´Heiliger Hain´, ´ Squaw´
Prériovka (Schizachyrium scoparium)

 

Traviny panašované žlutě a bíle panašované

Pšeníčko rozkladité (Millium effusum) ´Aureum´
Ozdobnice čínská (Miscanthus cinens) odrůdy ´Strictus´, ´Zebrinus´
Spartina rozkladitá (Spartina pectinata ) ´Aureomarginata´
Ostřice japonská (Carex morrowii) ´Ice Dance´
Zblochan vodní (Glyceria maxima) ´Variegata´

Dochan štětinatý

Třtina chloupkatá

Stepní traviny

Moskytka něžná, třeslice prostřední, pampas dvoudomý , kostřava (k. ametystová, sivá, Maireova), ovsíř vždyzelený, kavyly (k.obrovský, sličný, vláskovitý)
Pěchava podzimní (Sesleria autumnalis)
Hystrix (Hystrix patula)
Ostřice horská (Carex montana)
Dochan východní (Pennisetum orientale)

 

Traviny k jezírku

Bika sněžná (Luzula nivea)
Ostřice Grayova (Carex gray)
Sítina mečolistá (Juncus ensifolius)
Orobinec nejmenší (Typha minima)
Skřípinec jezerní (Schoenoplectus lacustris)

 

 

Dagmar Cvrčková, foto profimedia.cz a Shutterstock

Krásné a zajímavé trávy