Čím si letos vylepšit grilovací sezónu?

Jakmile se venku dostatečně oteplí, vaření i stolování s chutí přesouváme ven – na terasu, k ohništi či k zahradnímu grilu. Pokud vedle steaků, špekáčků a hermelínů rádi zkoušíte i méně tradiční suroviny, račte se inspirovat našimi výživnými recepty. Nezatíží váš žaludek, a když je doplníte pár ekologickými vychytávkami, budou šetrné i k životnímu prostředí.

Grilovací sezóna

Foto: Shutterstock

Grilovaný losos s čočkou berglinsen v drcených rajčatech

Ingredience (na 4 porce):

  • 200 g čočky berglinsen (prodává značka Menu Gold)
  • 100 g cibule
  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 50 g petržele stroužek česneku sójová omáčka
  • 250 g drcených rajčat olej sůl pepř cukr krystal
  • 600 g filet z lososa tymián

Postup:

Čočku berglinsen vložte do vroucí vody, přidejte snítku tymiánu a uvařte ji „na skus“. Na rozehřátém oleji zarestujte nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidejte česnek nakrájený na plátky a zakápněte sójovou omáčkou. Nechte odpařit a vmíchejte drcená rajčata. Do rajčatové směsi přidejte čočku, dochuťte solí, pepřem a cukrem, poté nechte odstát. Lososa nakrájejte na jednotlivé porce. Osolte, potřete olejem, ochuťte tymiánem a ogrilujte. Podávejte teplé jako hlavní jídlo.

Grilovací sezóna

Foto: Shutterstock

Svěží zeleninový salát s quinoou

Ingredience (na 4 porce):

  • 60 g quinoy bílé
  • 60 g quinoy červené 
  • 250 g směsi listových salátů
  • 60 g mrkve
  • 60 g cibulky
  • 60 g řapíkatého celeru
  • 60 g červené papriky
  • 1 citron
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • cukr podle chuti

Postup:

Quinou spařte a uvařte podle návodu na obalu. Propláchněte studenou vodou a nechte vychladit. Do mísy si dejte směs listových salátů, drobně nakrájenou zeleninu a quinou. Připravte si zálivku z vody, soli, cukru, olivového oleje a citronové šťávy. Salát promíchejte s nálevem a podávejte jako lehký oběd nebo večeři.

Grilovací sezóna

Foto: Shutterstock

Obložená placka na piknik i na výlet

Ingredience (na 4 porce):

  • 260 g quinoy bílé 
  • 100 ml rýžového mléka
  • 2 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli

Postup:

Quinou propláchněte a přes noc namočte do vody. Druhý den slijte vodu a ještě jednou quinou propláchněte. Promíchejte s prolisovaným česnekem, práškem do pečiva, solí, rýžovým mlékem, vejci a rozmixujte do hladkého, řídkého těsta. Plech vyložte pečicím papírem, potřete olejem, nalijte těsto a uhlaďte. Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 220 °C přibližně 15 minut. Poté vytáhněte z trouby, natřete protlakem, posypte oreganem a navrstvěte na placku nakrájenou šunku a mozzarellu. Plech vraťte zpět do trouby a dopékejte na 200 °C cca 5 minut, dokud se sýr nerozteče. Podávejte teplé nebo studené.

Grilovací sezóna

Foto: Shutterstock

 Text: Veronika Košťálková, foto: Shutterstock

Čím si letos vylepšit grilovací sezónu?