Bylinkový záhon pro milovníky grilování

Dlouhé dny doslova lákají k pobytu pod širým nebem – a když se můžete pochlubit sklizní z vlastního bylinkoviště, hned máte čerstvý důvod sezvat blízké a roztopit gril. Pokud se hlásíte k milovníkům letního grilování, zbystřete: bylinky pro tento záhonek vybírala zahradní architektka přesně pro vás.

Bylinkoviště se podobně jako samotná zahrada dá pojmout na tisíc způsobů, vždy by však mělo korespondovat se stylem zahrady, v níž se nachází. Zatímco městské zahradě nejlépe sedí minimalistický bylinkový záhonek nebo formální výsadba s jasným řádem, v přírodní zahradě mívá bylinkoviště o něco „divočejší“ podobu. Ať se rozhodnete pojmout voňavý záhonek jakkoli, určitě by měl vzniknout co nejblíž místu, kde hodláte bylinky používat – třeba v dosahu letní kuchyně nebo vedle odpočinkové terasy, kde rádi grilujete. Zoufat však nemusí ani ti, kdo nevlastní žádný větší pozemek: bylinky vám dobře porostou i v truhlíku na okně nebo v květináči na terase. A které druhy tedy vysadit?

foto Shutterstock

 

Ze záhonu rovnou na gril

Mezi osvědčenou klasiku grilovacího koření patří dobromysl obecná, kterou každý zná jako oregano. Tato bylinka se ale nehodí jen do italských pokrmů, skvěle okoření i zeleninu a kuřecí, vepřové či hovězí maso. Dobromysl by měla mít své čestné místo v každém bylinkovém záhonu, dobře se jí ale povede i ve větším květináči (počítejte, že se hodně rozroste).

foto Shutterstock

 

Jednoleté, nebo vytrvalé?

Při zakládání bylinkoviště nesmíme zapomenout ani na yzop lékařský, saturejku horskou nebo teplomilný rozmarýn lékařský. Výraznou chuť dodají masu i zelenině nenáročné a suchovzdorné mateřídoušky, pozadu nezůstává ani jejich příbuzný tymián obecný. Jako jednoleté se pak pěstují bazalka pravá a majoránka zahradní. Obě už jsou ale natolik prošlechtěny, že se dají sehnat i jejich vytrvalé odrůdy. Jako krátkověké trvalky ovšem budou fungovat spíše na chráněném místě s dobře propustnou půdou.

foto Shutterstock

 

Tajná přísada do marinád

Zaujala vás netradiční bylinka, jejíž výhony připomínají lodyhy přesličky? Jedná se o slanorožec, bylinku, která se pěstuje v květináči po celý rok doma, konkrétně v rašelinném substrátu. Bal by nikdy neměl přeschnout, slanorožec potřebuje pravidelnou zálivku dešťovou nebo převařenou vodou. Několikrát do měsíce byste měli v zálivkové vodě rozmíchat lžíci soli, název rostliny totiž nevznikl náhodou. Slanorožec ke svému životu potřebuje sůl, sám pak koneckonců slouží jako přírodní (a o dost zdravější) alternativa soli. Úžasně se vám osvědčí při přípravě grilovacích marinád: výhony stačí začerstva nakrájet na malé kousky a přidat k dalším bylinkám.

foto Shutterstock

 

Vítaná hořkost

Šalvěj lékařskou mají mnozí zažitou jako léčivku do bylinkových čajů, její listy se ale v nenápadném množství přimíchávají do různých kořenicích směsí, provensálskou klasiku nevyjímaje. Zajímavou, silně kořenitou chuť grilovanému masu dodají také pelyněk brotan a pelyněk estragon. Pokud si potrpíte na výraznou česnekovou chuť, nemusíte se spoléhat jen na klasický česnek. Nasušte si do zásoby listy česneku medvědího, který se sklízí v dubnu a začátkem května. Má slabší aroma, takže se dobře doplňuje i s dalšími bylinkami.

 

Kvetoucí koření?

Pro přípravu grilovacích směsí se obvykle používají bylinky s výraznou kořenitou chutí a poněkud neutrálním vzhledem. Věděli jste ale, že se do směsi výborně hodí i různé druhy sušených květů? Měsíček lékařský (Calendula officinalis), nebesky modrý květ chrpy modré (Centaurea cyanus) a mnohé další byliny koření zajímavě obarví. K tomuto účelu se hodí spíše sušené okvětní plátky bez zákrovu.

 

Zásady pro založení bylinkoviště

1 Vyberte slunné stanoviště, ideálně poblíž letní kuchyně nebo u domu.
2 Půda by měla být perfektně kyprá a dobře propustná. Do jílovité zeminy přidejte dobře rozložený kompost, zahradnický substrát pro bylinky a písek.
3 Pokud to jen trochu jde, záhon zvedněte nad terén. Bylinám vyvýšené záhony prospívají kvůli teplu i dobrému větrání, vás zase potěší snazší přístup.
4 Povrch půdy mulčujte. Kyselá borka ovšem moc vhodná není, zvolte raději jemný štěrk nebo kačírek.
5 Počítejte s tím, že jednoleté druhy bylinek musíte každý rok vysadit nebo vysít znovu.
6 Teplomilné bylinky, které u nás nepřežijí zimu, raději celoročně pěstujte v květináči. Snadno je tak na podzim přemístíte do chladné a světlé místnosti.


 

Lucie Peukertová, foto Shutterstock

Bylinkový záhon pro milovníky grilování