Jahody od jara do podzimu

Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce. Pokud to platí i u vás, jistě si rádi prodloužíte sklizeň z několika týdnů na několik měsíců. Nyní k tomu máte nejlepší příležitost.

Jahody koupíte buď jednou plodící, nebo stále plodící. Ty první se pak dělí na rané, které trháte už začátkem června, polorané, polopozdní a pozdní, dozrávající ještě koncem prázdnin. Pokud tedy z každé skupiny zvolíte několik sazenic, sklizeň si prodloužíte na více než dva měsíce. Zvláštní skupinou jsou stále plodící nebo také remontantní druhy. Ty dozrávají zhruba v třítýdenních intervalech od června až do doby, než se objeví první mrazíky, tedy do konce října či začátku listopadu. Veškeré odrůdy jahod, které se prodávají, jsou velkoplodé. Ovšem největší z nich je typická česká odrůda ´Karmen´, velice sladká a chutí připomínající lesní jahody.

Dopřejte jim světlo

Často se uvádí, že nejvhodnější termín pro založení jahodiště je druhá polovina léta až konec srpna. Sázet je ale můžete i později. Důležité je, aby si do zimy vytvořily bohatý kořenový systém a několik nových listů. V teplých oblastech lze tedy termín klidně posunout až na začátek října. Možná je to dokonce lepší, protože o prázdninách bývá ještě horko, často i sucho a také nabídka zdravých a silných sazenic není největší.

Jahodníku se daří téměř všude, snad jen s výjimkou mrazových kotlin a větrných míst. Pro jeho pěstování se nejlépe hodí hlinitopísčitá půda s vysokým obsahem humusu. Aby plody dobře zrály a získaly červenou barvu a sladkou chuť, potřebují dostatek světla. Nikdy proto jahody nedávejte třeba pod ovocné stromy nebo k plotu, který jim bude stínit. Půdu nejprve dobře připravte, a to zhruba dva až tři týdny předem. Není třeba ji rýt hluboko, jahody koření jen asi dvacet centimetrů. Sázejte je tak, aby kořenový krček zůstal těsně pod povrchem, listy srdéčka naopak nad ním. Spon výsadby záleží na odrůdě. U slabě rostoucích stačí vzdálenost v řádku dvacet až třicet centimetrů, u jiných naopak až čtyřicet. Vzdálenost mezi řádky by měla být minimálně půl metru, abyste mohli rostliny ošetřovat, plít mezi nimi, dopřáli jim dost slunce při dozrávání, a hlavně při sběru nepošlapali okolní rostliny. Zabráníte tak i šíření houbových chorob. Jahodníky se také pěstují ve dvojřádcích, potom spon činí dvacet až třicet centimetrů a mezi dvojřádky necháváte volných dalších čtyřicet centimetrů.

Použití černé textilie

Jahodníky se často pěstují na černé textilii, která propouští do půdy vodu, zároveň ale v horkých dnech omezuje její odpařování, brání růstu plevele a díky ní trháte jahody krásně čisté. Chcete-li to také zkusit, při výsadbě natáhněte pás textilie přes připravený záhon, na okraji ji dobře zafixujte. Přihrňte ji půdou, použít ale můžete i kovovou trubku. Podle zvoleného sponu textilii nařízněte ostrým nožem do tvaru asi deseticentimetrového kříže, rohy podehněte dovnitř a na toto místo vysaďte jahodník. Pokud se vám textilie nelíbí, poslouží v jahodišti stejně třeba i nastlaná sláma.

 

Správné hnojení

Úrodu jahod můžete zvýšit správným hnojením. Máte-li k dispozici hnůj, zaryjte ho do půdy – ovšem rok před sázením, jinak byste popálili krčky nových rostlin. Jestliže jste to neudělali, použijte průmyslová vícesložková hnojiva a zapravte je do záhonu dva až tři týdny před výsadbou. Těsně před sázením lze zvolit dobře vyzrálý kompost. Jahodník na takto připraveném stanovišti zůstává obvykle tři až čtyři roky.


Jednou plodící

Rané: ´Adriana´, ´Andrea´, ´Civmad´, ´Elvira´, ´Honeoye´, ´Kama´, ´Maruška´, ´Rosie´, ´Zefyr´

Polorané: ´Elsanta´ , ´Darselect´, ´Gorella´, ´Induka´ , ´Korona´, ´Lesana´, ´Magura´ , ´Redgauntlet´, ´Rosana´

Polopozdní: ´Bounty´, ´Dita´, ´Karmen´, ´Senga Sengana´, ´Dukát´

Pozdní: ´Dagmar´, ´Elista´, ´Symphony´

 

Stále plodící

´Aromas´, ´Calypso´, ´Diamante´, ´Everest´, ´Evita´ , ´Gaviota´, ´Lidka´

 


Víte, že…

… první archeologické nálezy jahodníku spadají až do doby kamenné? Písemné doklady o jahodách pocházejí i od Hippokrata, Plinia a dalších autorů z období starověku.

… významné zmínky o šlechtění jahodníku pocházejí již ze 17. století? V anglických zahradách se pěstoval druh Fragaria virginiana pocházející z Ameriky.

… na vzniku kvalitních velkoplodých odrůd jahodníku Fragaria ananassa má velkou zásluhu Francie? Vyšlechtil je Antoine Nicolas Duchesne, který byl zahradníkem francouzského krále Ludvíka XV.

… sazenice se z Francie dostaly do Anglie, kde v roce 1821 z křížení virginských a chilských druhů vznikly nové velkoplodé typy jahodníku, které se staly základem jeho kulturního šlechtění?

 

 

redakce, foto Shutterstock

Jahody od jara do podzimu