Jedlé květy

Plátky růží jsou běžnou součástí indické kuchyně, smažené cuketové květy zase italské a ve Francii je běžné objednat si levandulovou zmrzlinu. U nás se jedlé květy zatím stále používají jen jako ozdoba.

Jezte jen květy, které se pro tento účel přímo pěstují.

Jedlé květy jsou netradiční, ale chutnou přísadou salátových směsí, sladkých pokrmů, masa nebo nápojů. Jídlu dodávají nádech exkluzivity, a využívají se proto při přípravě slavnostních tabulí. Víte, že existuje více než 75 druhů rostlin, jejichž květy můžete konzumovat?

Z čeho vybírat

  • Růže – okvětní lístky růží dodávají barvu salátům a ozdobí a vylepší chuť dezertů. Mohou se také přidávat do ovocných šťáv, sorbetu a džemu. Výraznější chuť mají tmavší odrůdy.
  • Měsíček – okvětní lístky se používají jako přísada do rýže, koláčů, bylinkového másla, jogurtu, polévek, těstovin, omelet či letních salátů.
  • Lichořeřišnice – dodává chuť bramborovým pokrmům, různým sýrům a je výtečná do salátů. Její zpočátku pikantní příchuť se mění na příjemnou chuť podobnou ředkvičkám.
  • Karafiát – před jídlem odstraňte bílou část okvětních lístků, která mívá nahořklou chuť. Zbylé části lístků jsou sladké a aromatické. Používají se k výrobě sirupů, přidávají se do ovocných salátů nebo do vína.
  • Zimní fiala – drobné květy uplatníte na chlebíčky nebo jednohubky, výborně se hodí na sýrovou pomazánku. Ochutí i zeleninový salát a zkrášlí jakýkoli masový pokrm. Jedlé květy
  • Ibišek – květ mírně kyselé chutě dobře vypadá na dně poháru se sektem. Z květu ibišku, třtinového cukru a vody vytvoříte také sirup s chutí malin a rebarbory.
  • Cuketa a dýně – oblíbenou lahůdku připravíte obalením květů v těstíčku a osmažením.
  • Levandule – sladké, pikantní a voňavé kvítky jsou vhodné do sladkých i slaných pokrmů.

Jako ozdoba i do salátu

  • Maceška a fialka – používají se jako dekorace na talíři. Fialová barva květů dodá barvu lehkým letním salátům. Pěknou ozdobu připravíte, když rozšleháte bílek s trochou vody, do směsi květy namočíte a posypte je jemným krystalovým cukrem. Budou pak vypadat jako zmrazené.
  • Fuchsie – květ jablečné chuti je možné použít buď vcelku jako dekoraci, nebo jemně nasekaný do salátu.
  • Chryzantéma – květy ostré až štiplavé chuti lze svařit v horkých sladkých nápojích a jsou vhodné i jako ozdoba salátů.
  • Aksamitník – oranžové okvětní lístky vyniknou v každém salátu.
  • Sedmikráska – drobné květy se využívají jako dekorace nebo se najemno nakrájené přidávají do salátů.
  • Netýkavka – má chuť podobnou ředkvi. Květ je vynikající pro ochucení a ozdobení salátů.
  • Begonie – díky syté barvě a ovocné chuti jsou květy begonií oblíbenou součástí salátů.

Bezpečnost především

  • Do jídla dávejte vždy jen květy, které znáte a o nichž víte, že jsou jedlé.
  • Jezte jen květy, které se pro tento účel přímo pěstují nebo jste je sami vypěstovali. Květy z květinářství nebo zahradnictví mohou být chemicky ošetřené a k jídlu se nehodí. Podobně jsou na tom květy z veřejných parků a blízkosti prašných cest.
  • Nejezte ani květy s ovadlými a vybledlými lístky. Měly by být rozvité – příliš uzavřené nebo odkvetlé mohou být hořké nebo trpké. Vyhněte se i květům napadeným škůdci či chorobami.
  • Květy raději nejezte ani v případě, že trpíte nějakou alergií. Mohly by ji zhoršit.
  • Konzumujte vždy jen okvětní lístky, tyčinky a pestíky odstraňte. Ponechat je můžete jen v malých květech, jako má třeba bazalka nebo tymián.

PRAKTICKÝ TIP

Květy uchováte déle čerstvé, když je rozložíte na papírové utěrky a ve vzduchotěsné nádobě je dáte do ledničky. Vydrží pěkné až deset dní. Můžete je také zamrazit do kostek ledu a použít při přípravě nápojů.

FOTO: SHUTTERSTOCK A THINKSTOCK

Jedlé květy

Jedlé květy