Vůně Vánoc

Rubrika: Okrasná zahrada, rss-feed

Vánoce krásně voní. Rohlíčky po vanilce, svařené víno po skořici, perníčky po hřebíčku. Víte, kde se jaké koření bere a jak poznat to kvalitní?

Vanilka
Nejkvalitnější lusky mají tmavohnědou nebo černou barvu a jsou pokryty jemným popraškem krystalického vanilinu, který vanilce dodává typickou chuť a vůni. Jako koření se využívají suché, asi dvacet centimetrů dlouhé plody, z nichž se po rozkrojení vyškrabává vonící sladká dužnina, která prochází dalším zpracováním. Vanilka patří mezi nejdražší koření.

 

Kokos
Kokos, přesněji kokosový ořech, je velké semeno palmy kokosové. Pod jeho tmavou skořápkou se nachází bílá dužnina, která se využívá v kuchyni strouhaná. Jejím vylisováním se získává kokosové mléko, když se k němu přidá ananasový džus a rum, vznikne známá piňacolada. Setkáte se i se sušenými plátky, bývají často i součást ovocných nebo ořechových směsí. Uvnitř mladých plodů se nachází velmi chutná kokosová voda.

 

Mandle
Jde o semena mandloně. Mletá se přidávají do těsta či krému, a to buď se slupkou, nebo spařené a loupané. Celé nebo plátkované se používají pro zdobení cukroví nebo koláčů. Obsahují velké množství hořčíku, vápníku a vitaminu E.

 

Hřebíček
Toto koření jsou usušená neotevřená poupata stromu hřebíčkovce vonného. Mají mírně pálivou chuť a jemnou vůni, typickou nejen pro domácí perníčky. Obsahují i éterické oleje, které podporují chuť k jídlu.

 

Lískové oříšky
Jde o domácí plody, které si dopřávejte nejen na Vánoce. Obsahují velké množství kvalitních tuků, bílkovin a vitaminů. Pokud vám vadí jejich jemná slupka, zkuste ji odstranit – ořechy opražte na pánvi lehce dozlatova, při tom je protřásejte, aby se nepřipálily. Pak je vysypte do utěrky a slupky vymněte.

 

Rozinky
Sušené rozinky pomáhají díky vysokému obsahu hořčíku, draslíku a železa úspěšně překonávat stres. Pozor však, aby nevyschly! Pokud nespotřebujete celé balení, zbytek přesypte do skleničky a skladujte na suchém a chladném místě.

 

Skořice
Skořice je vnitřní kůra skořicovníku, která se fermentuje a suší. Nejznámějším druhem je skořice cejlonská, s jemnou chutí, a čínská neboli kasiová, která je tmavší a má ostřejší chuť. Jak je rozeznáte? Zatímco cejlonská tvoří dvě spojené rourky, čínská jen jednu.

 

Badyán
Hvězdičky badyánu upoutají svým tvarem, slouží proto i ke zdobení vánočních svícnů, krabiček a dalších doplňků. Zatímco tuzemská kuchyně ho používá hlavně k ochucení sladkých jídel, v orientální se jím koření maso a zelenina.

 

Redakce, foto Shutterstock

Vůně Vánoc