Ačokča, netradiční popínavá zelenina

Zeleninový salát, polévky, plody plněné masem. To rozhodně nejsou všechny možnosti, jak zpracovat dnes ještě poměrně neznámou popínavou zeleniny pocházející z Ameriky, ačokču také jinak nazývanou jako cyklantera (Cyclanthera pedata), nebo také jako paprikookurka. Tato příbuzná dýní dorůstá délky 4 až 5 metrů a dříve byla na zahradách vysazována jako okrasná rostlina.

Zelené plody se perfektně hodí do salátů a lehkých zeleninových pokrmů.

Zelené plody se perfektně hodí do salátů a lehkých zeleninových pokrmů.

Tato popínavá zelenina může někoho překvapit svým bujným růstem, díky kterému se používá pro sezónní popnutí zahradního altánu, treláže nebo třeba nevzhledného starého plotu. Pokud si ji předpěstujete na jaře ve skleníku nebo foliovníku, můžete se těšit na zelené plody dorůstající délky až 20 centimetrů v polovině nebo na konci léta. Plody tvarem opravdu připomínají papriku. Chuťově se v závislosti na druhu zpracování podobá okurce nebo paprice. Na zahradě se jí bude dobře dařit na teplém a slunném místě, v půdě dobře zásobené živinami. Během sezony jí dopřávejte bohatou zálivku a hnojivo, které zaručí její bujný růst a bohatou násadu plodů. V chudé a suché půdě tato rostlina téměř neroste a také neplodí.

Možnosti zpracování

Ačokča se v kuchyni používá podobně jako papriky a okurky. Můžete ji naložit do sladkokyselého nálevu, naplnit ji mletým masem a upéct v troubě, připravit z ní zeleninovou polévku nebo ji přidat do zeleninového salátu. Konzumace čerstvých plodů údajně působí proti cukrovce.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Ačokča, netradiční popínavá zelenina

Ačokča, netradiční popínavá zelenina