Podzimní úklid zahrady

Vytrhat, uříznout, ostříhat, shrabat, nakypřit, odvézt a ideálně zkompostovat. Konec sezony patří v zahradě úklidu. Víte, jak si ho zjednodušit?

Drtič větví

Elektrický drtič for_q FQ-ELH 2500 je určen k drcení dřevěného a vláknitého zahradního odpadu, který následně můžete použít pro kompostování. Vše snadno rozmělní na malé kousky. Má tichý chod a výkon 2500 wattů. Součástí zařízení je i sběrný box. Poradí si s větvemi až do průměru 40 milimetrů, s odpadem po prořezání keřů a živých plotů i s listy, kořeny a podobně. Na výrobek se vztahuje desetiletá záruka. Podrobnosti najdete nebo ho přímo koupíte na www.hornbach.cz.

Fukary a vysavače

Vysavač využijete nejen při sběru listí, ale i zbytků trávy po sečení na okrajích chodníků či terasy, v zimě s ním odfouknete čerstvě napadaný sníh. Těmto strojům mnozí vytýkají hlučnost a neohleduplnost vůči drobným živočichům. Obojí lze napravit – na trhu už najdete tišší elektrické a akumulátorové výrobky, a pokud chcete zabránit tomu, aby nůž rozdrtil drobné živočichy, zakupte model s takzvaným injektorem. Díky němu projdou přímo do sběrného vaku a pak s listím třeba na kompost. Nebo použijte funkci fukaru, kde odpad pouze nafoukáte na jednu hromadu a pak ručně seberete a odnesete.

Koše na odpad

Potřebujete-li odnést velké množství lehkého odpadu, tedy třeba listí, jsou mnohem lepší než kolečka či vozíky lehké plastové koše a vaky, neboť mají několikanásobně větší objem. Koupíte je v desítkách provedení a velikostech od sta až po více než tři sta litrů. Je dobré, pokud jsou doplněné rukojeťmi pro snadné přenášení.

Troje hrábě jako základ

Mysleli jste si, že troje hrábě k péči o zahradu nepotřebujete? Podzimním úklidu vás přesvědčí o opaku. Dřevěné nebo plastové využijete na hrabání listí a dalšího odpadu z trávníku, jsou pružné a nepoškodí ho. Pokud z něj ale potřebujete vyhrabat mech, sáhněte po těch provzdušňovacích – mají ostré, špičaté a lehce zahnuté nože a vytáhnou ho, stejně jako další plevel. Snadno jimi prokypříte půdu. A chcete-li urovnat záhon po sázení cibulovin nebo vytrhání letniček, k tomu poslouží univerzální hrábě, umožní i kypření a urovnávání zeminy či povrchu.

Nůžky na větve

Nejen při stříhání větví jsou třeba kvalitní zahradnické nůžky. Vyrábějí se jednoruční a obouruční, první zkrátí dřevo do průměru zhruba tři centimetry, druhé si poradí i se silnějším. Přesný údaj najdete u každého modelu. Obouruční nůžky na větve navíc mají delší rukojeti, dosáhnete s nimi proto dále. Při výběru se zaměřte také na to, jaké větve s nůžkami budete stříhat. Pokud to bude mladé dřevo nebo květiny, jsou lepší přesnější dvoučepelové modely. Naopak ke střihu tvrdého, vyzrálého a suchého volte spíše jednočepelové, kterým se také říká kovadlinkové.

 

Magdaléna Krajmerová, foto Shutterstock

Podzimní úklid zahrady