Podzimní péče o trávník

Září a říjen jsou měsíce, kdy bychom měli začít připravovat trávník na zimu. Pokud jej dobře nepřipravíme, bude na jaře plný plísně a jeho celková regenerace po chladných měsících potrvá déle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krok 1 – SEČENÍ

Nezapomínejte, že i v tomto období trávník díky pravidelnému dešti a příznivé teplotě intenzivně roste. Proto je stále ještě nutné trávník pravidelně sekat a posečenou hmotu odklízet. Důležité je, aby trávník před zimou nezůstal přerostlý! Přerostlý trávník je více náchylný k chorobám a plísním.

Krok 2 – ODKLIZENÍ SPADANÉHO LISTÍ

Listí v tomto období zasypává zahradu od rána do večera, proto je nutné jej pravidelně odklízet. Trávník tak opět ochráníme před nebezpečím plísní a chorob.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krok 3 – ODSTRANĚNÍ PLEVELŮ

V případě, že se na Vašem trávníku přes léto rozšířily plevele, zbavíte se jich buď manuálním vytrháváním, nebo můžete použít selektivní herbicid. Výhodou selektivního herbicidu je, že likviduje pouze dvouděložné plevele a okolní trávník zůstává nedotčen.

Krok 4 – VERTIKUTACE

Dalším krokem v přípravě trávníku na zimu je provzdušnění trávníku. Po letním horkém počasí bývá trávník často vysušený a poničený. Provedením vertikutace mu umožníme opětovně dýchat a správně růst. Díky vertikutaci se travní drn provzdušní, vyčistí od travní plsti, mechu a plevele.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krok 5 – PŘÍSEV TRÁVNÍKU

Je-li Váš trávník řídký, přistoupíme k jeho přísevu. Při středním poškození můžeme použít travní směs regenerační, u silného poškození a výskytu prázdných míst použijeme travní směs použitou při založení trávníku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krok 6 – HNOJENÍ

Na podzim je vhodné trávník již nehnojit klasickými trávníkovými hnojivy s vysokým obsahem dusíku (N). Použijeme podzimní hnojiva s vyšším podílem draslíku (K). Draslík podpoří kořenový systém a stávající rostliny vyzrají a zesílí. Dobře vyživený trávník lépe přežívá náročné zimní období.

Travni-smes_OK_krivky_logo

 

Podzimní péče o trávník