Návod na jednoduché pletí

Příroda plevel nezná. To jen člověk označil část rostlin v zahradě za nechtěné. Někdy proto, že ubírají vodu a živiny zelenině, a snižují tak úrodu, jindy se zase mohou stát přenašeči chorob a škůdců.

Plít je třeba nejen zeleninové záhony – nechtěné rostliny se nacházejí i v ovocné zahradě, na cestičkách nebo v trávníku. Způsobů, jak je odtud odstranit, existuje mnoho. Některé fungují méně, jiné spolehlivě. Víte, které to jsou?

Rozrazil, foto Shutterstock

Zeleninová zahrada

Typický plevel: ježatka kuří noha, šrucha zelná, ptačinec žabinec, hluchavka nachová, rozrazil rolní, rosička krvavá

Ochrana: Nejjednodušší je pravidelná údržba motyčkou. Protože jde o druhy s velkým množstvím semen, nesmíte je nechat dozrát. To platí i o konci sezony, kdy už jsou záhony sklizené, a tak se mnohým zahradníkům zdá pletí zbytečné. Ovšem právě v té době nechtěné rostliny dozrají, vysemení se a zkomplikují pěstování v následující sezoně.

Ježatka, foto Shutterstock

 

Okrasná a ovocná zahrada

Typický plevel: pýr plazivý, bršlice kozí noha, svlačec rolní, pcháč oset, šťovík tupolistý, pelyněk černobýl

Ochrana: Plevel je třeba ze záhonů odstranit ještě před sázením rostlin – místo vyčistěte několikrát po sobě, pomůže i zamulčování nebo plošné zelené hnojení. Silně zaplevelené plochy, například staré navážky nebo plochy dlouho ležící ladem, se nebojte nejprve ošetřit totálním herbicidem.

Bršlice, foto Shutterstock

 

Zpevněné cesty a plochy

Typický plevel: rdesno ptačí, smetanka lékařská, locika kompasová, turan roční

Ochrana: Ve spárách dlaždic a kamenů se zpravidla objevují druhy s kolmým kořenem, které se těžko vytrhávají. Proto cesty a terasy pravidelně zametejte, aby se navátá semena neuchytila, použít se dá i horká voda nebo herbicid ve spreji (Solabiol, Weedex). Samozřejmostí by měla být oprava všech poškozených míst. U cest je lepší než nekonečné pletí vysadit sem okrasné rostliny, pro plevel pak nezbude prostor. Volte druhy, které se dobře rozrostou a přežijí, i když na ně čas od času šlápnete. Může to být heřmánek římský, úrazník, mateřídouška, koulenka, trávnička či tařička.

Svlačec, foto Shutterstock

 

Trávník

Typický plevel: smetanka lékařská, sedmikráska chudobka, popenec obecný, penízek rolní

Ochrana: Pokud nechcete trávník změnit v květinovou louku, je třeba tyto dvouděložné rostliny odstraňovat. Začněte s tím hned po výsevu, při zakládání rolí se zaplevelení vyskytuje daleko méně. Plevel odstraňujte do doby, než vznikne hustý a souvislý porost. I když je možné používat selektivní herbicidy (Agrofit kombi, Dicotex, Bofix), na zahradě je lepší plevel vytrhnout a místo hned přišlápnout, aby kořínky sousedních trav nezůstaly ve vzduchu a nezaschly.

 

Dagmar Cvrčková, foto Shutterstock

Návod na jednoduché pletí