Domácí i světové lilie

Rubrika: Inspirace

Lilie zlatohlavá

Lilium martagon

Domácí druh lilie najdete i na vlhčích loukách, zejména v krasových oblastech. Oranžové či vínové květy s typickým tečkováním se objevují ně přelomu jara a léta a připomínají svým tvarem turbany. Na stvolu tvoří vysoké hrozny. Hodí se do přírodních zahrad.

Tipy pro pěstování: Rostlině se daří v humózní půdě bohaté na živiny. Vhodná je pro ni květnatá louka chráněná stromy, která se seče až v srpnu, kdy už lilie zatáhnou.

 

Lilie cibulkonosná

Lilium bulbiferum

Rostlina pochází z Pyrenejského poloostrova, kde se jí daří na sušších horských loukách. Květy zářivě červenooranžové barvy mají často tmavé tečkování a jsou založené v jedné výšce na vrcholu stvolu. Objevují se od května do července. Lilie dorůstá až do metrové výšky.

Tipy pro pěstování: Tento druh ocení slunná a dobře odvodněná místa s lehčí kyprou, ale kvalitní půdou. Jako jediná se snadno množí z pacibulek v úžlabí listů.

 

Lilie bělostná

Lilium candidum

Tato rostlina pochází ze Středomoří. Zaujme silnou vůní čistě bílých květů, kterých může být na jednom stonku až patnáct. Dorůstá do výšky až jeden metr. Patří k raným druhům, kvete už v červnu. Bývala tradiční součástí venkovských i farních zahrad.

Tipy pro pěstování: Potřebuje slunné místo s prosychající humózní půdou. Vysazuje se na konci srpna jen tři centimetry hluboko. Raší už v září a přezimuje jako trs listů.

 

Lilie královská

Lilium regale

Z této lilie, původem z Číny, jsou vyšlechtěny takzvané asijské hybridy. Bílé květy mají žlutý střed a na vnější straně lístků najdete růžový až purpurový podélný pruh, pouze odrůda ´Album´ je čistě bílá. Příjemně voní po vanilce. Kvete od července do září.

Tipy pro pěstování: Také tento druh ocení slunné nebo jen mírně zastíněné místo a dobře odvodněnou půdu bohatou na živiny. Dobře zakořeněná je mrazuvzdorná.

 

 

Dagmar Cvrčková, foto Shutterstock

Domácí i světové lilie