Borůvky: ovoce, nebo lék?

Lidová pranostika říká, že když mají borůvky sezonu, mohou jet doktoři na dovolenou. Díky vysokému obsahu antokyanů fungují jako antioxidanty, které na sebe váží nebezpečné volné radikály. Jako léčivo se využívají převážně plody, a to čerstvé i sušené, někdy i listy.


Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus) neboli lesní borůvky se na zahradách záměrně nepěstují, přes prázdniny jich můžete nasbírat v lese dost. Navíc potřebují specifické podmínky – vyšší vzdušnou vlhkost a kyselou půdu. Proto je najdete na prosvětlených mýtinách i pod stromy, které ale nesmí tvořit hustý porost. Pokud má někdo takové podmínky na zahradě, většinou tam vysadí azalky, rododendrony, vřesy, libavky, skimie a další krásné trvalky či keře.

foto Shutterstock

Léčivé látky

Proč se vyplatí borůvky v lese nasbírat a jíst je buď čerstvé nebo sušené? Z třiceti procent obsahují pektin, který má výborný vliv na trávení. Dále se v nich nacházejí antokyany napomáhající regeneraci oční sítnice, a také vitaminy A, C a mnoho zástupců ze skupiny B. Sladkou chuť jim dodávají ovocné cukry sorbitol a xylitol, které jsou vhodné pro diabetiky, neboť se odbourávají bez inzulinu. Pro toto onemocnění je důležitý i myrtillin, obsažený v zelených částech rostliny, neboť napomáhá snižování hladinu cukru v krvi.

foto Shutterstock

Pro dobré trávení

Borůvky kladně ovlivňují trávení a zažívání, platí to jak pro čerstvé, tak pro sušené plody, ačkoli každé fungují naprosto odlišně – čerstvé pomáhají proti zácpě, sušené naopak proti průjmu. Jejich účinnost v druhém případě je dána tepelně stálými látkami, které brzdí množení škodlivých bakterií Escherichia coli, aniž by ale ničily přirozenou střevní mikroflóru. Pektiny zase na sebe váží produkty rozkladu, bakterie i škodlivé toxiny, navíc vytváří i ochranný film střevní výstelky. Jen jich musíte sníst větší množství, tedy asi jednu až dvě polévkové lžíce. Borůvky jsou vhodné i pro děti, kterým žvýkání sušených plodů nijak nevadí, pro těhotné, rekonvalescenty a seniory s různými nespecifickými poruchami trávení.

Léčiv účinky mají i listy, které se ale využívají mnohem méně. Odvar z borůvčí snižuje hladinu cukrů v krvi, pomáhá i při zánětech močových cest, neboť má uvolňující účinek proti křečím.

foto Shutterstock

Chrání srdce i oči

Borůvky obsahují těsně pod slupkou antokyany, které umějí odstraňovat volné radikály. Tak chrání srdce a cévy, i při vysokém krevním tlaku. Krevní vlásečnice se díky nim stávají odolnější. Plody zabraňují i hromadění přebytečné tekutiny v tkáních, s jejich pomocí mizí otoky a edémy. Také prokrvují a zrychlují regeneraci oční sítnice. Díky nim člověk lépe vidí i za tmy. Pokud vás tedy čeká řízení v noci, dejte si před tím několik lžic borůvek asi půl hodiny před jízdou. Stahující a regenerační efekt léčivého ovoce oceníte i při ošetření aftu nebo ran po vytrženém zubu či při parodontóze.

foto Shutterstock

Pozor na sušení

Zatímco v létě můžete jíst borůvky čerstvé, na zimu si je nasušte. I když to není úplně jednoduché. Pokud byste je jen rozložili na síto, snadno zplesniví. Proto se doporučuje dát je do trouby nebo teplovzdušné sušičky a ty nastavit na 40 až 45 stupňů. Na plechu je několikrát obraťte, nejlépe dřevěnou špachtlí. Sušené plody skladujte ve sklenici s patentním uzávěrem a silným gumovým těsněním, neboť přitahují hmyz, hlavně nejrůznější zavíječe. Proto je dobře uložte a často kontrolujte. Získání borůvkových listů je daleko jednodušší – stačí je sdrhnout z větviček. Jde to dobře a rychle.

 


Jako barvivo

Staří Keltové a Římané využívali borůvky nikoli jako léčivo, ale na barvení látek. Fialové bylo oblečení otroků, hned každý viděl, že jde o osoby zbavené práv. Borůvky odedávna pomáhaly také při dobarvení vína a dalších potravin.


Ovoce nebo léčivo?

Borůvka chocholičnatá nebo i kanadská (Vaccinium corymbosum) pochází z amerického kontinentu a pěstuje se jako ovocný druh. Keře mají výšku až dva metry a dávají i mnohem větší úrodu. eko předčí. Nicméně ve srovnání s lesními ty doma pěstované borůvky obsahují daleko nižší množství léčivých látek.


Léčivé přípravky

Čaj ze sušených borůvek

Nasypte jednu až dvě polévkové lžíce sušených plodů, tedy 10 až 15 gramů, do 150 mililitrů studené vody a poté čtvrt hodiny povařte a slijte. Lze si připravit i výluh za studena, kdy necháte bobule namočené ve vodě asi dvě hodiny. Při průjmových onemocněních se pije vždy jeden čerstvě připravený šálek několikrát za den.

 

Směs pro přetrvávající střevní potíže

Smíchejte 25 gramů sušených borůvek, 25 gramů heřmánku a po deseti gramech nati mochny nátržníku a dubové kůry. Z připravené sypké směsi odeberte tři polévkové lžíce a přelijte je čtvrt litrem vřelé vody a nechte deset minut louhovat. Pijte třikrát denně šálek po dobu maximálně týdne.

 

Čaj ze sušených listů

Jednu čajová lžička podrcených listů přelijte studenou vodou a nechte přejít varem. Po scezení pijte dvakrát až třikrát denně mezi hlavními jídly pro snížení hladiny krevního cukru. Po týdnu si ale dejte pauzu. Odvar se vždy připravuje čerstvý.

Sedací koupel na hemoroidy

Svařte 250 gramů bobulí v jednom litru vody, poté přidejte 150 gramů dubové kůry a opět přiveďte k varu. Nechejte dvacet minut louhovat. Poté odvar sceďte přes sítko a přidejte do sedací lázně. Používejte dvakrát týdně.

 

Dagmar Cvrčková

foto Shutterstock

Borůvky: ovoce, nebo lék?