Řez révy vinné a chmele aneb Jak na popínavé plodiny

Vinná réva a chmel se stále častěji pěstují i na zahradách jako okrasné plodiny, které místu dodají zajímavé venkovské kouzlo. Majitelé pak řeší, jak se o tyto rostliny starat, aby se staly nejen dekorací, ale zvlášť u révy vinné je odměnily i krásnými a chutnými hrozny.

Každá rostlina na zahradě má své požadavky, které musíme respektovat nejen při běžné péči, ale také při řezu.

Každá rostlina na zahradě má své požadavky, které musíme respektovat  nejen při běžné péči, ale také při řezu.

Aby réva i chmel rostly a případně plodily podle vašich představ, musíte jim dopřát opravdu kvalitní podpěrnou konstrukci, po níž se mohou tyto mnohdy velice bujné druhy pnout. Chmel se většinou pěstuje na sloupech, které jsou od sebe vzdálené v pravidelných rozestupech a jejichž vrcholy jsou spojené dráty. V zahradách však dostávají přednost nízké odrůdy dorůstající sotva dva metry. Ty se mohou pnout po zahradním altánu nebo treláži. Pěstování révy vinné je pro mnohé zahrádkáře opravdovou vášní. Lze ji vysadit, stejně jako chmel, u některých zahradních staveb nebo si můžete založit přímo malý vinohrad, kde se rostliny pnou po drátu napnutém mezi dvěma dřevěnými kůly.

Termín a technika řezu
Zatímco chmel vyžaduje řez pouze po sklizni a pak během zimy či na jaře v době růstu mladých výhonů, révě se budete muset věnovat jak během zimy, tak v průběhu léta, kdy začínají růst postranní výhony. Jestliže ji pěstujete nikoli jako rostlinu okrasnou, ale užitkovou, dohlížejte i na kvalitu hroznů. To si zpravidla žádá jejich redukci zhruba o třetinu. U révy vinné se rozlišují dva základní řezy, které se běžně používají na rodinných zahradách a mají dlouhou tradici. Jde o řez na hlavu a řez na čípek. Při tom prvním každý rok odřízněte odplozené staré dřevo až na jeden nebo dva pupeny. Z nich během další sezony vyrostou nové plodné výhony. Tento způsob řezu každý rok opakujete, rostlinu tak zbavujete dřeva, která již nemá pro produkci kvalitních hroznů žádný význam. Jednoduše řečeno, révu zmlazujete. Při řezu na čípek zkracujete odplozené výhony na jedno až dvě očka. Hlavní termín řezu spadá do období zimy. Ovšem i v létě rostlina potřebuje vaši péči, jsou nutné redukce bobulí v hroznu a zaštipování listů okolo plodů v době dozrávání. Stejně tak nezapomeňte redukovat výhony druhého řádu, aby se réva zbytečně nezahušťovala.

GUYOTŮV SYSTÉM

GUYOTŮV SYSTÉM

GUYOTŮV SYSTÉM

Odstranění starých větví a vyvázání nových.

CHMEL – ŘEZ PO SKLIZNI

CHMEL – ŘEZ PO SKLIZNI

CHMEL – ŘEZ PO SKLIZNI

Odstranění výhonů na délku 30 cm.

RÉVA – ŘEZ NA ČÍPEK

RÉVA – ŘEZ NA ČÍPEK

RÉVA – ŘEZ NA ČÍPEK

Řez odplozených výhonů na jedno až dvě očka.

ŘEZ RÉVY NA HLAVU

ŘEZ RÉVY NA HLAVU

ŘEZ RÉVY NA HLAVU

Řez starých výhonů na jeden až dva pupeny.

Jak na révu?
Řez révy se liší podle pěstebního tvaru. Tato zajímavá pnoucí plodina je oblíbená při zakládání dekorativních kordonů a závěsů, které jsou na rodinných zahradách zvláště efektní. V soukromých vinohradech se také běžně používá takzvaný Guyotův řez. U révy vždy řežte nad pupenem. Pokud byste dřevo odstranili těsně u něj, může dojít k poškození pletiv a tím pádem k jeho zaschnutí. U svislých výhonů řežte vždy šikmo, aby z rány snadno odtékala voda a se rychle hojila. U vodorovně vedených výhonů, které jsou typické například pro Guyotův řez, se vede řez kolmo. Letní odstraňování zálistků a výhonů druhého řádu provádíme ručně. Pokud chcete při pěstování révy vinné použít Guyotův řez, je nutné ho používat již na mladou rostlinu po výsadbě. Zde je návod: Při pěstování na drátěné konstrukci se během první zimní sezony zkrátí hlavní výhon pod spodní drát na dva pupeny.

  • Během léta začne rostlina vytvářet postranní výhony, které ručně zaštípněte hned u hlavního výhonu.
  • Během druhé zimy hlavní výhon opět zkraťte, tentokrát ovšem na tři pupeny. Výška rostliny bude opět sahat pod spodní drát. Z ponechaných výhonů během léta vyroste trojice bujných výhonů, které připevněte k drátům ve svislé pozici.
  • V průběhu třetí zimy po vysazení zkraťte hlavní výhon opět na tři pupeny. Postranní výhony, tedy tažně, stáhněte do vodorovné polohy, zkraťte stejně jako hlavní výhon na trojici pupenů a upevněte je ke spodnímu drátu. Stejně jako u základního řezu na hlavu a čípek vždy dohlížejte na obnovu dřeva.
  • Každý rok odstraňujte odplozené dřevo a nahrazujte ho novými výhony, které se postupně tvoří z ponechaných pupenů. Během léta každý rok réva vytvoří na svislých výhonech velké množství svislých výhonů, u kterých vyštipujte všechny fazochy, tedy postranní výhony.
Řez chmele se odvíjí od způsobu jeho pěstování

Řez chmele se odvíjí od způsobu jeho pěstování

Na chmel jděte po sezoně
Stejně, jako vzrůstá obliba pěstování révy na rodinných zahradách, začíná se tento trend týkat také chmele. Jeho pěstování se od toho produkčního ale výrazně liší. Na rodinné zahrady raději používejte menší odrůdy, které dorůstají asi poloviční výšky než ty na polích. Po sklizni rostlinu seřízněte na výšku asi třicet centimetrů od země. Na jaře, jak si možná ještě někteří pamatují z brigád, přichází čas zavádění chmele, při němž se na konstrukci navedou asi tři silné výhony a ostatní se odstraní. Tento postup se provádí každý rok stejně.

Vhodné nářadí
Na řez chmele se perfektně hodí speciální chmelařské nůžky s dvojicí dlouhých rukojetí. Stejně tak by měli i vinaři využít speciální nářadí, které je určené přímo na řez révy. Vhodné jsou ruční nůžky s otočnou rukojetí. Dobrým pomocníkem mohou být také nůžky určené pro sklizeň hroznů s úzkou řezací hlavou. Veškeré vinařské a chmelařské nářadí vyžaduje častější broušení a údržbu po každém řezu, která spočívá ve vyčištění komponentů a naolejování.

FOTO: SHUTTERSTOCK

KRESBY: AUTORKA

Řez révy vinné a chmele aneb Jak na popínavé plodiny

Řez révy vinné a chmele aneb Jak na popínavé plodiny