Dřevo na topení


Chcete-li topit levně a efektivně, je nutné do kamen přikládat vhodné a správně připravené dřevo.

Pokud do kamen přiložíte nekvalitní či nevhodné palivo, dočkat se můžete těchto problémů: nižší výhřevnost, zanášení kamen a komína a třeba u krbových kamen s prosklenými dvířky dochází k začernění skla.

Tvrdé není nejlepší
Ne vždy platí, že tvrdé dřeviny jsou na topení lepší než ty měkké. Na zapalování ohně nebo v situacích, kdy se vrátíte promrzlí domů nebo na chalupu a potřebujete rychlý a také stálý žár se doporučuje zvolit měkké dřevo. Nejčastěji se pak topí smrkem, borovicí, modřínem, jedlí, lípou a podobně. Tvrdá dřeva jako dub či buk poskytují stabilní a intenzivní plamen a stejnoměrný žár, mají delší výdrž a proto nemusíte tak často přikládat a spotřebujete méně paliva. Hodí se do krbu, ale ocení ho i ti, kdo ještě vaří na starých kamnech. O tom, že se má topit dřevem, které minimálně dva roky vysychá, se všeobecně ví. Ale velmi často se stává, že lidé přes sezonu ztopí své staré zásoby a k jejímu konci sáhnou po palivu, které by mělo minimálně ještě jednu sezonu vysychat. Je to chyba.

Připravte si třísky
K zatápění mějte vždy připravené třísky. Na jejich přípravu, ale i kempování či výlety do přírody se hodí malé sekerky, které jsou lehké a přizpůsobené tomu, aby se vešly třeba do batohu. Využijete je především doma při přípravě třísek na zatápění. Vedle nich potřebujete i klasickou domácí sekeru, vhodnou k přípravě dřeva na zimu. Poznáte ji podle štípacího klínu v těle, který jí nesmí chybět. Různí výrobci ho řeší různě: někteří takto vytvarují jen jeden nebo dva profily směrem k topůrku, jiní přidávají rozšíření v celé ploše.

Rychlejší než sekyra je…
Jestliže vytápíte dům či chalupu pouze dřevem, potřebujete velké množství paliva, které naštípat stojí hodně sil, energie a času. Pokud si chcete zjednodušit práci, zvolte štípače, na trhu jich už najdete celou řadu. Ještě než se začnete zabývat jejich výkonem, druhem pohonu, jak silné kmeny dokážou štípat a jak velká dělají polena, vyberte si mezi vertikálními a horizontálními model. Ty první jsou vhodné spíš pro majitele krbových kamen, který občas spálí pár polen. Dřevo štípe klín, který jezdí ve štípacím kanálu shora dolů. Polena zůstávají po naštípání blízko nebo dokonce ve štípacím kanálu. To výrazně usnadňuje štípání dřeva na několik kusů.

Horizontální štípač by si měli pořídit ti,kdo topí dřevem celou zimu. U těchto strojů se posouvá dřevo tlakovou deskou proti ostří a rozděluje se. Poté se vysouvá ze štípacího kanálu. Tím lze produkovat již hotové dřevo do kamen. Tyto typy mají ještě jednu výhodu – bez velké námahy lze do nich nasunout těžká polena přímo ze země.

Na polena s pilou
Zákalem pro přípravu palivového dřeva jsou však řetězové pily. Na výběr máte elektrické, mezi něž se řadí stále oblíbenější akumulátorové, či benzinové. Ty první jsou praktické, málo hlučné a ekologické. Snadno se ovládají, proto se hodí zejména pro zahradníky, truhláře a kutily. Benzinové využijte i pro práci v lese, nevyžadují elektrické napájení ani dobíjení baterií. Jsou ale hlučné, při provozu vydávají zplodiny a jsou náročné na údržbu. Akumulátorové pily jsou ideální pro denní či občasnou práci. Mají nízkou hmotnost, snadné a bezdrátové tiché ovládání.

 

redakce, foto archiv firmy Mountfield

Komentáře

Napsat komentář