Grilujte jako profesionál


Dřevěné uhlí, plyn, nebo elektřina? Grilů existuje nepřeberně druhů. Ten svůj vybírejte i podle toho, zda považujete přípravu pokrmů venku za obřad nebo dáváte přednost rychlosti a jednoduchosti.

Pokud chcete mít jídlo na talíři rychle, pohodlně, ale zároveň si přejete gril přesouvat po zahradě a na noc ho uklízet do sklepa či kůlny, vybírejte mezi menšími plynovými výrobky. Potřebného žáru u nich dosáhnete za pouhých deset až patnáct minut a teplotu lze nastavit i regulovat.

Co jsou flavorizéry?

Před lety tak oblíbené lávové kameny, jež byly součástí plynových grilů, v současné době nahrazují modely s nepřímými metodami grilování – takzvanými flavorizéry. Co to je?

Flavorizéry jsou profily vyrobené z oceli smaltované porcelánem či z nerezu. Jsou umístěné přímo nad hořáky, čímž zabraňují kapání tuku a masových šťáv do plamenů, tedy i jejich vzplanutí.

Rozdíl mezi lávovými kameny a flavorizérem lze popsat takto: zatímco v prvním případě plyn ohřál materiál kamene, který pak předával teplo masu na mřížce, u flavorizéru plamen hořáku rozpaluje ocelový profil a ten pak rozpálí potraviny na roštu. Konstrukce je vymyšlena tak, aby se skapávající tuk nedostala na kameny – stéká proto po stěnách grilu a odkapává do misky ve spodní části. Nehrozí tak jeho vzplanutí. U jednodušších výrobků plamen rozehřeje přímo mřížku grilu. Ta je ale v místě nad hořáky plná, takže tuk opět skapává mimo plameny. Sice nejde o pravý flavorizér, ale také jde o způsob zdravé přípravy pokrmů.

Pro všechny plynové grily platí, že jejich údržba je snadná – stačí rošt vyčistit kartáčem a zkontrolovat a vylít misku na zachytávání odkapávajícího tuku. Existují i speciální roboti, kteří zvládnou vyčistit rošt zcela sami.

Elektřina zjednodušuje práci

Podobné je to s grily na elektřinu – ty ale vybírejte, jen máte-li v zahradě nebo poblíž posezení zásuvku. Výkonné elektrické značkové typy se vyrovnají plynovým. Rozhodně se vyplatí koupit model, kde je možné rozdělit grilovací zóny podobně, jako to bývá u plynových modelů. Někdy totiž musíte začít připravovat pokrm na nejvyšší výkon a dokončit na nepřímém žáru nebo nižším stupni. Platí to třeba pro grilování větších kusů masa.

Když je příprava obřad

Pro mnoho lidí zůstává stále pravým grilováním pouze to na ohni – pro ně jsou určené kotlové modely na dřevěné uhlí s poklopem. Pokud máte tu možnost, gril s poklopem si kupte i v plynové či elektrické variantě, je totiž pro kvalitní přípravu pokrmů nezbytný. Omezuje přísun kyslíku a zamezuje tak vzniku plamenů. Navíc zaručuje, že se grilovaný pokrm stejnoměrně připravuje shora i zespodu. Poklop v podstatě vytváří efekt horkovzdušné trouby. Bez něj se rošt ochlazuje a suroviny pak musí zůstávat na grilu déle, čímž se vysušují. Navíc zadržuje typické kouřové aroma, které na grilovaném všichni oceňují.

Pokud grilujete jen jednou za čas a připravujete uzeniny či jen plátky masa, klidně si vystačíte i s jednoduchým grilem z hobbymarketu. Dokonce existují i takzvané instantní grily určené na výlety – v balení najdete hliníkovou misku s uhlím, mřížku i podpalovač. Stačí je venku rozbalit a připravit si oběd.

Důležité příslušenství

Mnoho grilů je vybaveno spoustou různých doplňků a dodatečných funkcí, jejichž kvalita a účinnost jsou často nízké. Platíte tedy za něco, co v podstatě nepoužíváte. Ovšem funkční doplňky značně rozšiřují a usnadňují možnosti přípravy jídla, takže venku zvládnete připravit prakticky jakékoliv hlavní jídlo, přílohu či dezert. Co se tedy u grilu vyplatí?

Všechny lepší výrobky nabízejí možnost vícedílné mřížky, kdy do předem daného výřezu můžete vložit další příslušenství, například pánev wok, pizza kámen nebo litinovou pánev, což z grilu vlastně dělá plnohodnotnou kuchyni, kde uvaříte stejně jako na sporáku v bytě. I proto výrobci přidávají ke klasické mřížce ještě minimálně jednu plotýnku, kde si můžete třeba v hrnci ohřát omáčku.

Gril si člověk nepořizuje na jednu sezonu, měl by spolehlivě sloužit řadu let. Jelikož většina z nich stojí venku, kde jsou vystaveny nepřízni počasí, musí být zhotoveny z kvalitního, pevného a odolného materiálu. Důležitá je i stabilní konstrukce, abyste měli jistotu bezpečnosti. Vybírejte proto mezi značkami, které představují desítky let prověřenou jistotu, a všímejte si použitých materiálů u všech součástí grilu. O kvalitě vám leccos napoví poskytovaná záruka.


Čistota i bez chemie

Při výběru grilu si určitě dejte pozor na to, jak se konkrétní zařízení čistí. Platí, že čím snadnější údržba bude, tím častěji budete grilovat.

  • Gril na dřevěné uhlí by měl být konstruován tak, aby pálením vznikající popel padal do vyjímatelné záchytné nádoby.

  • Grily na plyn či elektřinu by měly mít dobře přístupnou misku na odkapávající omastek, a pokud mají rošt z kvalitního materiálu, pak lze říci, že se čistí samy – mřížku stačí zahřát na maximální provozní teplotu a zbytky po grilování potom speciálním ocelovým kartáčem lehce odstranit. Obejdete se pak bez chemických čističů, kterých je na trhu opravdu hodně.

  • Málokomu se chce do čištění hned po grilování, podle odborníků však mytí můžete klidně odložit před další grilování – to začnete tím, že gril rozpálíte na maximum, nejlépe při zavřeném víku, a ještě horký rošt vyčistíte ocelovým kartáčem.

  • Máte-li menší gril s nerezovou mřížkou, klidně ho zkuste dát do myčky nádobí. Ovšem pozor, jestliže jste si pořídili typ s litinovou mřížkou. Surová litina je na mytí velmi citlivá a mohla by zkorodovat. I u běžného litinového nádobí se doporučuje, aby bylo stále jemně napuštěné olejem. Proto je vhodné, abyste po grilování a vyčištění mřížku potřeli olejem nebo kuchaři oblíbenou kůží ze špeku.

 

Uložit

Uložit

Komentáře

Napsat komentář